Νέα βουτιά κατά 9,24% στο Χρηματιστήριο

Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να βάλει τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις και να αναδιαρθρώσει το εγχώριο χρηματοπιστωτικό τοπίο, καθώς και οι ανησυχίες για τις διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές της χώρας, οδήγησαν σε μαζική φυγή των επενδυτών από το Χρηματιστήριο Αθηνών και σε «εκτόξευση» των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε χθες κατά 9,24%, στις 711,13 μονάδες -στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2012- και μάλιστα με αυξημένο τζίρο (κοντά στα 200 εκατ. ευρώ), αυξάνοντας τις σωρευτικές απώλειες του τελευταίου τριημέρου στο 15,38%.

 

Ειδικότερα, οι αθρόες ρευστοποιήσεις στις μετοχές των συστημικών τραπεζών (οι οποίες οδήγησαν σε πτώση όλων των τίτλων κατά 25%-30%) «συρρίκνωσαν» την κεφαλαιοποίηση της εγχώριας κεφαλαιαγοράς κατά περίπου 11,7 δισ. ευρώ (εκ των οποίων περίπου 8,7 δισ. «χάθηκαν» από τις τράπεζες).

 

Το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως οι αγορές αντιδρούν στη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και στις εξαγγελίες για «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων και θεωρούν ότι «αυτό είναι σημάδι πως ο κ. Τσίπρας θα τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, σκίζοντας το Μνημόνιο και εγκαταλείποντας την πολιτική λιτότητας, παρά τις προειδοποιήσεις από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

 

Χθες το βράδυ η Standard & Poor’s υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «αρνητικό» από «σταθερό» προηγουμένως, διατηρώντας ωστόσο την αξιολόγηση στο «Β». Ο οίκος αξιολόγησης ανέφερε μεταξύ άλλων πως κάποιες από τις οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές που υπερασπίζεται η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι ασύμβατες με τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης ελληνικής κυβέρνησης και των διεθνών δανειστών.

 

Οι επενδυτές εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι από την πολιτική της νέας κυβέρνησης, η οποία επικεντρώνεται στην ακύρωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων, την ισχυροποίηση των κρατικών επιχειρήσεων και στη διαμόρφωση ενός νέου «καθεστώτος» (status quo) στον τραπεζικό κλάδο, το οποίο θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αλλαγή διοικήσεων στις τράπεζες, όπου το ελληνικό Δημόσιο έχει τον έλεγχο, αλλά, το κυριότερο, την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του κράτους στο εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

 

Ακόμη, άρθρο του Forbes αναφέρει ως βασικές αιτίες για την «κατάρρευση» των τραπεζικών μετοχών την επιτάχυνση στις εκροές καταθέσεων, την πιθανή διακοπή ρευστότητας από την ΕΚΤ καθώς και την ενδεχόμενη δημόσια και ιδιωτική αναδιάρθρωση χρέους.

 

Από την πλευρά τους, οι τραπεζίτες αποδίδουν τη μεγάλη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών στη γενικευμένη φημολογία ότι έρχεται ντόμινο αλλαγών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αρχής γενομένης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και στο γεγονός ότι «χειροτερεύει η γενική ψυχολογία της αγοράς».

 

Παράλληλα, από τις συναντήσεις που είχε η Citi με υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκύπτει ότι το 2ο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου οι εκροές καταθέσεων ήταν της τάξης των 3 δισ. ευρώ (με τα μισά να αφορούν τις πληρωμές φόρων), ενώ τον Ιανουάριο (μέχρι τις εκλογές) οι εκροές έφτασαν σχεδόν τα 8 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες, τον Ιανουάριο το μεγαλύτερο μέρος των αναλήψεων αφορούσε καταθέσεις νοικοκυριών τα οποία έσπευσαν να σηκώσουν τα χρήματά τους και να στείλουν εμβάσματα στο εξωτερικό. Η κύρια αιτία των αναλήψεων ήταν ο φόβος για το περιουσιολόγιο και τη φορολόγηση των καταθέσεων και όχι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

 

Η Citi αναφέρει ότι, σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει, καμία τράπεζα δεν είχε προσφύγει μέχρι τη Δευτέρα στον Μηχανισμό Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) της ΤτΕ, ωστόσο, σημειώνει πως αυτό ενδεχομένως να αλλάξει, καθώς και οι τέσσερις έχουν κάνει τα αναγκαία βήματα για να προσφύγουν.

Σε ράλι ανόδου τα ομόλογα

 

Εκτός από τη μεγάλη πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, έκδηλη ήταν η ανησυχία των ξένων επενδυτών και στην αγορά ομολόγων, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να «εκτοξεύονται» σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα.

 

Ειδικότερα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου άγγιξε το 17%, ενώ το 5ετές έφθασε μέχρι το 13,62% και το 10ετές στο 10,75%.

 

Οι επενδυτές προεξοφλούν δύσκολες και μακρές διαπραγματεύσεις της νέας κυβέρνησης με τους πιστωτές της, γεγονός που δημιουργεί νευρικότητα στις αγορές ομολόγων.

 

Ισχυρές πιέσεις σημειώθηκαν και στους τίτλους αντιστάθμισης έναντι κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας, με τα πενταετή CDS να εμφανίζουν πιθανότητα χρεοκοπίας 70% την επόμενη 5ετία, όταν την περασμένη Παρασκευή η πιθανότητα ήταν 59%.

 

Πηγή: Έθνος