Νεάπολη-Συκιές: Συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων

neapoli-sykies-trofima-toumba

Όλοι οι δρόμοι την Κυριακή οδηγούν στην Τούμπα! Όχι μόνο για τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Πανιώνιο, αλλά για το μεγάλο ραντεβού που έχουν κλείσει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με την κοινωνική ευαισθησία και την κοινωνική προσφορά, προσκαλώντας τους φιλάθλους, και όχι μόνο, να συμμετάσχουν στη γιορτή της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προς τους άπορους συνανθρώπους μας που βιώνουν σκληρότερα από όλους τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχή φορά που οι δυο μεγάλοι φορείς, που διακρίνονται για την κοινωνική τους ευαισθησία και προσφορά, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση και τη στήριξη του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου μας. Μέσω αυτών των δομών για την αντιμετώπιση της φτώχειας υποστηρίζονται εκατοντάδες άποροι, άνεργοι, ανασφάλιστοι, χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι συμπολίτες μας.

Το μεγάλο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, έξω από τη ΘΥΡΑ 3 στο γήπεδο της Τούμπας. Από τις 9 το πρωί στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών θα βρίσκονται εκεί και θα υποδέχονται τους φιλάθλους και όλους τους πολίτες προκειμένου να δεχθούν τη δική τους προσφορά σε τρόφιμα και φάρμακα. Η συγκέντρωση των αγαθών θα γίνεται έως την έναρξη του αγώνα ΠΑΟΚ-Πανιώνιος στις 3 μ.μ., με την ασπρόμαυρη ΠΑΕ να επιβραβεύει δέκα άτομα για την προσφορά τους με ελεύθερη είσοδο σε αγώνα ποδοσφαίρου της ομάδας που θα ανακοινωθεί μετά την κλήρωση.

«Πρόκειται για άλλη μια κοινή μεγάλη προσπάθεια ευαισθησίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει αποδείξει με τη στάση της ότι είναι ένας μεγάλος κοινωνικός εταίρος με ευαισθησία και ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει πρόβλημα ακόμη και επιβίωσης. Στη διοίκηση της ΠΑΕ και όλο το δυναμικό της, που στηρίζουν τον αγώνα μας, αξίζουν συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες. Ο σκοπός της σύμπραξης είναι ιερός και πρέπει να συμμετάσχουμε όσο το δυνατόν περισσότεροι. Καμιά προσφορά δεν πάει χαμένη. Πολύ περισσότερο τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων κι έχουμε βάλει στόχο να μη λείψει από κανένα σπιτικό το χαμόγελο και η ελπίδα», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Να σημειωθεί ότι για την επιτυχία της δράσης όλο το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκε έντονη κινητικότητα, με στελέχη των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, υπό την υποστήριξη της ΠΑΕ, να προβάλλουν σε όλη την πόλη τη μεγάλη πρωτοβουλία, να ενημερώνουν τους πολίτες και να τους προσκαλούν να συμμετάσχουν στην εκστρατεία με τι δική τους προσφορά.

Δυναμική και γενική εκστρατεία

Η συντονισμένη εκστρατεία, όμως, εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα των εκδηλώσεων που πραγματοποιούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, με τις τάξεις να ενισχύονται από τη συμμετοχή τοπικών συλλόγων και φορέων.

Στο μέτωπο αυτό ειδικό ρόλο διαδραματίζουν η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (ΚΕΥΝΣ) και το Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης (ΔΚΚΠΑ), που στα προγράμματα των εκδηλώσεων τους έχουν εντάξει τη δράση για τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων.

Έτσι, από σήμερα, Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, έως και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων θα γίνεται και στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο Συκεών (Ρήγα Φεραίου και Μεγάρων, Συκιές). Εκεί θα εξελίσσεται η 21η Χορωδιακή Συνάντηση, στην οποία συμμετέχουν 31 καταξιωμένες χορωδίες απ’ όλη τη χώρα.

Οι παλμοί της κοινωνικής προσφοράς θα χτυπούν δυνατά και στο αθλητικό μέτωπο, και συγκεκριμένα στο «Τουρνουά Αγάπης» που διοργανώνει η ΚΕΥΝΣ με τη συμμετοχή παιδιών από τα αθλητικά τμήματα των Κ.Δ.Α.Π. και του μαζικού αθλητισμού. Ο κύκλος άνοιξε με το τουρνουά ποδοσφαίρου που διεξήχθη στα Πεύκα την περασμένη Κυριακή (29.11), για να συνεχισθεί αύριο, Σάββατο 5 Δεκεμβρίου, με το τουρνουά βόλει στο Κλειστό Γήπεδο Αγ. Παύλου (Τέρμα Ανθέων, 6-9 μ.μ.), και με το τουρνουά μπάσκετ μεθαύριο, Κυριακή 6 Δεκεμβρίου, στο κλειστό γήπεδο Επταπυργίου (Επταπυργίου 150, 11 π.μ.-2 μ.μ.).

Δυναμική κινητοποίηση οργανώνουν τα ΚΑΠΗ του δήμου μας, τα οποία σχεδιάζουν τις δικές τους παρεμβάσεις για τη συγκέντρωση τροφίμων και φαρμάκων, ενώ έχουν προγραμματισθεί και θεατρικές παραστάσεις για τον ίδιο σκοπό.

Στον αγώνα και τα σχολεία

Στον αγώνα για τη στήριξη και υποστήριξη των απόρων συμμετέχουν και οι σχολικές μονάδες του δήμου, κινητοποιώντας τους γονείς των παιδιών και ευαισθητοποιώντας ταυτόχρονα και τους μαθητές. Πρόκειται για το «Μήνα Κοινωνικής Αλληλεγγύης στις Σχολικές Αυλές», όπως έχει καθιερωθεί πλέον ο Νοέμβριος.

Με σύνθημα «Μαζί σπάμε τα δεσμά της φτώχειας», στα σχολεία γίνεται η συγκέντρωση τυποποιημένων τροφίμων (όσπρια, ζυμαρικά, ρύζι, ζάχαρη, χυμός ντομάτας και κριθαράκι), ενώ παράλληλα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις για την υγιεινή διατροφή των παιδιών. Φέτος στον αγώνα αυτόν συμμετέχουν όχι μόνο τα νηπιαγωγεία, αλλά οι Παιδικοί Σταθμοί, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, με τα 15μελή συμβούλια των μαθητών των λυκείων να σχεδιάζουν τη δική τους δράση.

Ήδη, οι δυο πρώτες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε νηπιαγωγεία της Νεάπολης, όπου παραβρέθηκαν γονείς, παππούδες και γιαγιάδες συμμετέχοντας με τον τρόπο τους στις μικρές γιορτές που είχαν ιδιαίτερο κοινωνικό χρώμα.

Στο 7ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην αναπηρία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία, με τα μικρά παιδιά να ζωγραφίζουν τη δική τους αφίσα και να στέλνουν το δικό τους μήνυμα. Παρουσία του αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Τάσου Τσακιρίδη, τα παιδιά, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, παρουσίασαν ένα όμορφο χορευτικό και τραγουδάκια.

Από την πλευρά τους, οι κοινωνικοί λειτουργοί του Κοινωνικού Παντοπωλείου και Κοινωνικού Φαρμακείου του δήμου Νεάπολης-Συκεών έπαιξαν μαζί με τα παιδιά ένα διαδραστικό παιχνίδι σχετικά με την αναπηρία. Με δεμένα τα ματάκια τους και με την καθοδήγηση των υπολοίπων παιδιών, έπρεπε να ντύσουν τις χάρτινες κούκλες και να παρατηρήσουν πόσο δύσκολο είναι να κάνεις κάτι με δεμένα μάτια, για να ακολουθήσει σχετική συζήτηση. Τέλος, παρουσιάστηκε το παραμύθι «Η Χαρουμενούπολη και ο κύριος διαφορετικούλης», που έγραψε η κοινωνική λειτουργός Κατερίνα Πανάγου, με θέμα τη διαφορετικότητα.

Στο 9ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης κεντρικό θέμα της γιορτής ήταν οι κοινωνικές δομές του δήμου για την αντιμετώπιση της φτώχειας, ενώ κοινωνικός λειτουργός της Οργάνωσης «Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσίασε τη δράση και την αποστολή του.