Νέοι τρόποι δανεισμού

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Έτσι όπως πάνε οι ελληνικές τράπεζες, με την οικονομία να συνεχίζει τη κατηφόρα και με τους δανειστές να ζητούν απελευθέρωση της πώλησης των κόκκινων δανείων – κάτι στο οποίο συμφωνεί και η κυβέρνηση – το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν τα καταφέρει να επιβιώσει, δύσκολα θα μπορεί να συνεχίσει να δίνει δάνεια και να στηρίξει τη πραγματική οικονομία. Αν λοιπόν δεν πουληθούν οι ελληνικές τράπεζες στις ξένες, που ήδη καλοβλέπουν τη χώρα μας κι ετοιμάζονται να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να αναζητήσει άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία για να συνεχίσει να δανείζει τους επαγγελματίες.

Στο πλαίσιο αυτό, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξετάζει διάφορους τρόπους εναλλακτικής χρηματοδότησης, ρίχνοντας βέβαια το βλέμμα, που αλλού, στο εξωτερικό. Τέτοια εναλλακτικά εργαλεία χρηματοδότησης όπως venture capitals και innovation forums, αλλά βέβαια και μέσω της προσέλκυση συμμετοχών από διεθνείς χρηματοοικονομικούς φορείς, μέχρι και crowdfunding ή Peer-to-Peer Business Lending. Κι όταν μιλάμε για προσέλκυση διεθνών χρηματοοικονομικών φορέων, χωρίς μάλιστα να διευκρινίζεται αν πρόκειται για φορείς ιδιωτικούς ή ευρωπαϊκούς, είναι σα να λέμε ότι, μπορεί να μην ανοίγει η πόρτα στους ιδιωτικούς οικονομικούς κολοσσούς, αλλά ανοίγει το παράθυρο.

Διά της πλαγίας οδού λοιπόν ξένοι οικονομικοί κολοσσοί πατούν το πόδι τους στα ελληνικά πράγματα, πέραν βέβαια αυτών που ήδη βρίσκονται και με τα δύο πόδια στην Ελλάδα, μετά από την αγορά μεγάλων πακέτων των μετοχών των ελληνικών τραπεζών. Αυτό βέβαια, μέχρι να υλοποιηθεί το πράσινο φως που έχει δοθεί ήδη στις ξένες τράπεζες, όπως τα γερμανικά Ταχυδρομικά Ταμιευτήρια, η γαλλική τράπεζα Gredit Agricole, αλλά και όποιες άλλες ετοιμάζονται να βάλουν πλώρη προς τη χώρα μας. Και όπως είναι λογικό, ότι και να κάνουν οι ελληνικές τράπεζες για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων επιχειρηματιών, πολύ δύσκολα θα τους δουν να τους ξαναχτυπούν τη πόρτα για να πάρουν κάποιο δάνειο.

Το θέμα που προκύπτει όμως, και είναι μεγάλο, είναι αν οι ξένες τράπεζες που θα έρθουν να εγκατασταθούν στην Ελλάδα, αλλά και οι διεθνείς χρηματοοικονομικοί φορείς, θα συνεχίσουν την τακτική που ακολουθούσαν οι ελληνικές τράπεζες εδώ και χρόνια. Που δάνειζαν, δηλαδή, τους Έλληνες και στην ουσία τους μοίραζαν δάνεια αφειδώς, χωρίς να τηρούν σημαντικές κοινοτικές οδηγίες. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει είναι το τι θα γίνει με τα 5 εκατ. Έλληνες δανειολήπτες που είναι ήδη περασμένοι, με όλα τους τα στοιχεία, στη λίστα Τειρεσία. Αυτοί που έχουν πληρώσει το δάνειό τους, αλλά βρίσκονται ακόμα στο σύστημα Τειρεσίας με τη σφραγίδα του κακοπληρωτή, θα μπορούν να δανείζονται από τις ελληνικές τράπεζες και τους διεθνείς χρηματοοικονομικούς φορείς ή θα τους αποκλείσουν; Γιατί, αν αποκλειστούν όλοι αυτοί από τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για στήριξη της πραγματικής οικονομίας και ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε δημιουργία νέων επιχειρήσεων ή στήριξη παλιών, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στη μείωση των λουκέτων των επιχειρήσεων στη χώρα, δεν μπορούμε να ελπίζουμε στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στη μείωση της ανεργίας.

Πάντως, οι τραπεζίτες βλέπουν μικρά σημάδια ανάκαμψης στη ζήτηση δανείων από τις τράπεζες, κάτι που μεταφράζουν ως το πρώτο βήμα. Αυτή η ανάκαμψη αφορά τόσο στα αιτήματα, όσο και στις εγκρίσεις στεγαστικών δανείων και αποδίδονται στις ευκαιρίες που βρίσκουν όσοι θέλουν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο λόγω της κατάρρευσης των τιμών. Το γεγονός αυτό κάνει τις τράπεζες να ελπίζουν ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η αγορά θα «ανοίξει» με αποτέλεσμα να αναμένεται έως και διπλασιασμός των εκταμιεύσεων σε σχέση με πέρσι.