Ο Εγκέλαδος χόρευε με την Ελλάδα το 2014

Ένας σεισμός ισχυρότερος των 5 Ρίχτερ εκδηλωνόταν σχεδόν κάθε μήνα στην Ελλάδα το 2014.

 

Ηταν μια χρονιά σεισμικής έξαρσης για τη χώρα μας, αφού κατά τη διάρκειά της ο Εγκέλαδος έκανε αρκετά συχνά την εμφάνισή του σε σχέση με το κοντινό παρελθόν, ενώ ενίοτε έδειχνε τις “διαθέσεις” του με μεγάλα μεγέθη σεισμών.

 

Το πιο πρόσφατο αισθητό του “χτύπημα” σημειώθηκε μόλις χθες το πρωί στην Κεφαλονιά με 4,8 Ρίχτερ, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν καθυστερημένο μετασεισμό των καταστροφικών δονήσεων του περασμένου Ιανουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρώτη ημέρα του έτους μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τις καταγραφές του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, στον ελλαδικό χώρο σημειώθηκαν δεκατρείς σεισμοί μεγέθους μεγαλύτερου των 5 Ρίχτερ… Δύο εξ αυτών είχαν μέγεθος ίσο ή μεγαλύτερο των 6 βαθμών της κλίμακας.

 

Η σύγκριση των δεδομένων της πενταετίας δίνει σαφή εικόνα: Το 2009 και το 2010 στη χώρα δεν εκδηλώθηκε κανένας σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ, ενώ το 2013 κατεγράφη μόνο ένα γεγονός με μέγεθος 6,3 Ρίχτερ δυτικά της Κρήτης. Ενδεικτικό είναι, επίσης, ότι ολόκληρο το 2011 σημειώθηκαν στη χώρα μόλις τρεις σεισμικές δονήσεις που υπερέβησαν τους 5 βαθμούς της κλίμακας.

 

Οι σεισμολόγοι επισημαίνουν ότι τα δεδομένα που έχουν συλλέξει δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία -ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που πολλοί ισχυροί σεισμοί στην Ελλάδα εκδηλώνονται σε θαλάσσιο χώρο-, προσθέτουν, όμως, πως θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό υλικό για περαιτέρω έρευνα σε σχέση με την περιοδικότητα των σεισμικών φαινομένων στη χώρα μας.

 

“Πράγματι παρατηρείται φέτος μια σχετική σεισμική έξαρση σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες χρονιές και αυτό προκύπτει από δύο παράγοντες: από το πλήθος των σεισμών και από τα μεγέθη τους. Το γεγονός και μόνο ότι είχαμε μια σημαντική δραστηριότητα στην Κεφαλονιά και έναν μεγάλο σεισμό στο Βόρειο Αιγαίο ανεβάζουν τη σεισμικότητα. Αξίζει να το δούμε και ερευνητικά αν υπάρχει η τάση αύξησης της σεισμικής δραστηριότητας στη χώρα, αν αυτή είναι τυχαία ή έχει συστηματικό χαρακτήρα”, λέει ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

 

“Η σεισμικότητα συνήθως έχει μικρές αυξομειώσεις. Σε μελέτη που είχα πραγματοποιήσει το 1987 είχε διαπιστωθεί ότι στην Ελλάδα συναντούμε μια σεισμική ενότητα λίγο-πολύ 50 ετών. Μέσα σε αυτήν φαίνεται ότι έχουμε μία περίοδο περίπου 35-38 χρόνων σχετικής ύφεσης και μια περιορισμένη ενότητα, περίπου 12-15 ετών, με έξαρση. Τα 50 αυτά χρόνια σχηματίζουν μια ημιτονοειδή καμπύλη”, εξηγεί.

 

Το Αιγαίο

Στην κορυφή της φετινής λίστας βρίσκονται τα 6,8 Ρίχτερ που αναστάτωσαν στις 24 Μαΐου το Βορειοανατολικό Αιγαίο, μια δόνηση που είχε γίνει αισθητή μέχρι και την Κωνσταντινούπολη. Οι ζημιές που προκάλεσε περιορίστηκαν σε εγκαταλελειμμένα κτίρια της Λήμνου λόγω του υποθαλάσσιου επικέντρου της, κάτι που θεωρήθηκε μεγάλη τύχη καθώς ο σεισμός αποδιδόταν σε προέκταση του ρήγματος της Ανατολίας.

 

Κεντρική θέση στον σεισμικό απολογισμό του 2014 καταλαμβάνουν οι σεισμοί της Κεφαλονιάς. Είχαν περάσει 26 ημέρες από την Πρωτοχρονιά, όταν το νησί υπέστη καταστροφές από σεισμό 6 Ρίχτερ, ο οποίος συνοδεύτηκε από δόνηση 5,3 Ρίχτερ. Ενώ χιλιάδες κάτοικοι είχαν βρεθεί άστεγοι, βασικές υποδομές είχαν καταστραφεί και εκατοντάδες ιδιωτικά και δημόσια κτίρια είχαν κριθεί ακατάλληλα, μία εβδομάδα αργότερα ακολούθησε νέος σεισμός 5,9 Ρίχτερ που επέφερε επιπρόσθετα προβλήματα στο πληγωμένο νησί.

 

Στα σοβαρότερα φαινόμενα της χρονιάς κατατάσσεται, επίσης, η σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 Ρίχτερ που εκδηλώθηκε στις 29 Αυγούστου στον θαλάσσιο χώρο βορειοανατολικά της Νεάπολης Λακωνίας, χωρίς να προκαλέσει ζημιές.

 

Πηγή: Έθνος