Ο κήπος των εποχών μεταμορφώθηκε σε φυσικό λιβάδι

Ένα φυσικό λιβάδι με άγρια βλάστηση (λειμώνας) έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν όσοι βρεθούν στον Κήπο των Εποχών στη Νέα Παραλία, ενόψει της εαρινής περιόδου. 

Ο  Δήμος Θεσσαλονίκης υιοθέτησε στη συγκεκριμένη περίπτωση ένα  μοντέλο που λειτουργεί σε πολλές σύγχρονες μεγαλουπόλεις, με τη δημιουργία ξεχωριστών αστικών πάρκων (urban meadows) και που αποτυπώθηκε στη μελέτη ανάπλασης της Νέας Παραλίας (Σύνταξη Αρχιτεκτονικής Μελέτης Εφαρμογής από τους Πρόδρομο Νικηφορίδη, Atelier R. Castro και S. Denissof – Βράβευση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής ως το καλύτερο δημόσιο έργο της τετραετίας 2004- 2008, Βράβευση από τον οργανισμό ECOCITIES το 2007 και συμμετοχή στην Biennale Αρχιτεκτονικής τοπίου της Βαρκελώνης το 2010). 

Στον Κήπο των Εποχών φυτεύτηκαν αγριολούλουδα, ανθεκτικά ξηρόφυτα, αρωματικά βότανα και άλλα σπάνια ενδημικά φυτά.

Σύμφωνα και με τη διεθνή πρακτική, ο λειμώνας θα πρέπει να συντηρείται ακολουθώντας τον κύκλο βλάστησης του φυσικού περιβάλλοντος.

Το γεγονός αυτό οδηγεί στη λιγότερο τακτική και αυστηρή κλάδευση των φυτών, όπως αυτή εφαρμόζεται από το Δήμο Θεσσαλονίκης στα υπόλοιπα πάρκα και κήπους της δικαιοδοσίας του. 

«Μέσα στην πυκνότητα και την εντατική χρήση του πολεοδομικού ιστού, με την έλλειψη του φυσικού τοπίου, οι πόλεις αναζητούν σήμερα οάσεις και διεξόδους σε χώρους χαμηλής έντασης, περιπάτου, παιχνιδιού, εκπαίδευσης, πολιτισμού και αναψυχής» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνος Ζέρβας και πρόσθεσε:

«ένας τέτοιος χώρος είναι και ο Κήπος των Εποχών, που προσθέτει στο αστικό τοπίο μια νότα ελληνικού αγροτικού και δασικού τοπίου. Η στόχευση και η λειτουργία του είναι και αισθητική και εκπαιδευτική. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να κάνουμε πιο πράσινη την καθημερινότητα της πόλης, ακολουθώντας παραδείγματα, που ούτως ή άλλως υπάρχουν και λειτουργούν με επιτυχία σε πόλεις του εξωτερικού».