Ο Σόιμπλε κρίνει τον «λογαριασμό» της πρώτης αξιολόγησης

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο «λογαριασμός» και τα όρια της πρώτης αξιολόγησης τίθενται επί τάπητος, σήμερα, στο Βερολίνο στην κρίσιμη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με το Γερμανό ομόλογο του Β. Σόιμπλε, με την οποία ολοκληρώνεται η ευρωπαϊκή «εκστρατεία» που έκανε ο κ. Τσακαλώτος τις τελευταίες μέρες για την προώθηση των ελληνικών θέσεων. Χθες σειρά είχε το Άμστερνταμ με τη συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με το Γ. Ντάισελμπλουμ ενώ όλες οι πλευρές δίνουν ραντεβού για το αυριανό Eurogroup στις Βρυξέλλες με βασικό θέμα τις εξελίξεις στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Κλειδί» στην τρέχουσα αξιολόγηση, με την ολοκλήρωση της οποίας θα μπορέσουν να ληφθούν αποφάσεις για το εύρος και το κόστος, για την Ευρώπη, της νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι το δημοσιονομικό σκέλος: Αφενός ως προς τις εξοικονομήσεις μέσω των παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό που θα εξεταστούν εξονυχιστικά τις επόμενες μέρες, αφετέρου ως προς τα πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Μέτρα που ορισμένοι εκ των θεσμών ανεβάζουν και άνω των 6 δισ. ευρώ για την περίοδο 2016 ? 2018. Την ίδια ώρα όπως όλα δείχνουν οι πιστωτές, εντός και εκτός ΕΕ, βάζουν «πάγο» στα σχέδια για απεμπλοκή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα, με όλες τις πλευρές να ευθυγραμμίζονται με το Βερολίνο στο κρίσιμο αυτό ζήτημα.

Λίγο πριν την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα, πιθανόν την ερχόμενη εβδομάδα, χωρίς όμως να αποκλείονται καθυστερήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να περιορίσει την απόσταση με τους πιστωτές σε κρίσιμα «μέτωπα» με απώτερο στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, το συντομότερο. Προοπτική που μένει να αποδειχθεί στην πράξη το κατά πόσο θα υποστηρίξουν και οι θεσμοί τις επόμενες εβδομάδες.

Εκτός του ασφαλιστικού, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται μοιραία, ο δημοσιονομικός λογαριασμός των μέτρων για την περίοδο 2016 – 2018, που ορισμένοι εκ των θεσμών, κυρίως το ΔΝΤ, τα «ανεβάζουν» ακόμη και άνω των 6 δισ. ευρώ, ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνημένοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Το θέμα αναπόφευκτα θα αποτελέσει «αγκάθι» στις επικείμενες διαπραγματεύσεις, υπό το βάρος σοβαρών αβεβαιοτήτων για τη δυναμική ανάκαμψης φέτος, σε ένα ρευστό περιβάλλον διεθνώς αλλά και στη σκιά μη ενθαρρυντικών εξελίξεων στο πεδίο των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα.

Μόνο για τη φετινή χρονιά από την πλευρά των πιστωτών φέρεται να γίνεται λόγος για δημοσιονομικό κενό μεταξύ 900 – 1,8 δισ. ευρώ ενώ ο λογαριασμός για την περίοδο 2016 ? 2018 «φουσκώνει» δυνητικά έως και άνω των 6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις πιο ακραίες εκτιμήσεις που φέρεται να συμμερίζεται κυρίως το ΔΝΤ. Την ύπαρξη «δημοσιονομικών προβλημάτων» που πρέπει να συζητηθούν με τους θεσμούς παραδέχθηκε άλλωστε και ο Ευκλ. Τσακαλώτος μετά την πρόσφατη συνάντηση του με το Γάλλο ομόλογο του.

Πηγή: Ημερησία