Οι νέοι μισθοί στην Παιδεία και την Υγεία

Μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των εκπαιδευτικών, των καθηγητών πανεπιστημίων και των νοσηλευτών θα φέρει η εφαρμογή των ειδικών μισθολογίων στην Παιδεία και την Υγεία, σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που προβλέπει ριζικές αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.

 

Μικρές αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών, των καθηγητών πανεπιστημίου και των νοσηλευτών και αντίστοιχες μειώσεις στους βασικούς μισθούς των 204.414 υπαλλήλων δευτεροβάθμιας και υποχρεωτικής εκπαίδευσης φέρνει το νέο μισθολόγιο σύμφωνα με σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

 

Σε μία προσπάθεια ανακατανομής του μισθολογικού κόστους που θα παραμείνει σταθερό στα 15,75 δισ. ευρώ η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για τη δικαιότερη κατανομή των κονδυλίων με στόχο να επιτευχθεί η αρχή «αμοιβή ανάλογα με τα προσόντα, την προϋπηρεσία και τη θέση ευθύνης σε όλο το Δημόσιο».

 

Στο πλαίσιο αυτό έχει διαμορφωθεί πρόταση για δημιουργία ειδικού μισθολογίου για τους εκπαιδευτικούς, τους νοσηλευτές και τους καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ προκειμένου να λάβουν μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς ως δείγμα κοινωνικής δικαιοσύνης αφού σε πολλές περιπτώσεις αμείβονται χαμηλότερα από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών οι οποίοι λαμβάνουν ακόμα στις αποδοχές τους μέρος των επιδομάτων προ μνημονίου ως προσωπική διαφορά μετά την πρώτη περικοπή του 25% που επιβλήθηκε το 2011.

 

Πιέσεις από την τρόικα

 

Η τρόικα πιέζει στην κατεύθυνση εξίσωσης των εισαγωγικών μισθών στο Δημόσιο με αυτούς του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή από 780 ευρώ να περικοπούν στα 580 ευρώ συμπαρασύροντας και τους υπόλοιπους μισθούς του Δημοσίου «χτίζονται» με βάση το μισθολόγιο.

Το νέο μισθολόγιο θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο και θα ισχύσει από τις αρχές του 2015.

 

Λύση στο ζήτημα της «υπερβάλλουσας μείωσης»

 

Οριστική λύση θα δοθεί με το νέο μισθολόγιο στο ζήτημα «υπερβάλλουσας μείωσης» που παραμένει σε εκκρεμότητα για περίπου 65.000 υπαλλήλους 11 υπουργείων, με βάση της ρυθμίσεις του νόμου 4024/2011 για το ενιαίο μισθολόγιο. Σύμφωνα με πληροφορίες θα ξεκινήσουν οι περικοπές ποσών που αφορούν το παλαιό μισθολόγιο για όσους υπαλλήλους δεν επιτυγχάνουν τους στόχους που θα τεθούν με το νέο σύστημα αξιολόγησης.

 

Για τους ουγκεκριμένους υπαλλήλους σχετική διάταξη προέβλεπε προσωρινή αναστολή των περικοπών που υπερέβαιναν το επίπεδο του 25% επί των συνολικών αποδοχών τους. Οι πέραν του 25% περικοπές ανεστάλησαν μέχρι το 2016, επειδή στους συγκεκριμένους υπαλλήλους οι συνολικές μειώσεις αποδοχών που προέκυψαν με το ενιαίο μισθολόγιο έφθαναν ή και ξεπερνούσαν το 50%.

Παράλληλα για να καλυφθεί η δημοσιονομική απώλεια από την αναστολή της επιβολής των μειώσεων αποδοχών πάνω από το 25% αποφασίστηκε να μη χορηγηθεί στους δημοσίους υπαλλήλους το προβλεπόμενο από τον νόμο 4024/2011 επίδομα επίτευξης στόχων. Αλλωστε το Δημόσιο δεν ήταν έτοιμο να εφαρμόσει σύστημα παροχής μπόνους ανάλογα με την επίτευξη των στόχων.

Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, με το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, το επίδομαεπίτευξης στόχων θα ενεργοποιηθεί ως πρόσθετη αμοιβή για όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν τους ποσοπκούς και ποιοτικούς στόχους που Θα έχουν Θέσει οι υπηρεσίες τους. Στην αντίπερα όχθη θα πάψει να ισχύει η αναστολή των περικοπών του παλαιού μισθολογίου για όσους υπαλλήλους δεν πιάνουν τους στόχους.

Η «υπερβάλλουσα μείωση» ή «προσωπική διαφορά» αφορά υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακοί, τελωνειακοί, εργαζόμενοι στο Γενικό Χημείο του Κράτους κ.ά.), υπαλλήλους της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, καθώς και εργαζομένους σε υπηρεσίες των υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Υποδομών και Δικτύων.

 

Με συνέντευξη και γραπτές εξετάσεις η επιλογή προϊσταμένων

 

Ώς δείγμα γραφής και προάγγελος των αλλαγών που θα επέλθουν στο Δημόσιο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατέθεσε χθες το νομοσχέδιο γιατην επιλογή των προϊσταμένων που θα γίνεται πλέον μέσω συνέντευξης και γραπτών εξετάσεων υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Ριζικές αλλαγές στο σύστημα επιλογής προϊσταμένων φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικηπκής Μεταρρύθμισης που θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση. Με το νέο σύστημα μέχρι τα τέλη του 2014 θα έχουν επιλεγεί 81 γενικοί διευθυντές και μέχρι τα τέλη του 2015 θα έχουν τοποθετηθεί 383 διευθυντές και 1.384 τμηματάρχες στον κεντρικό μηχανισμό του κράτους (υπουργεία, ΝΠΔΔ) καθώς για την Τοπική Αυτοδιοίκηση θα υπάρξει ειδικό σύστημα επιλογής προϊσταμένων που θα είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες των δήμων και των περιφερειών.

Για να διασφαλιστεί n αντικειμενικότητα, στο νέο σύστημα προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ σε όλα τα στάδια της διαδικασίας. Οι γραπτές εξετάσεις θα διενεργούνται με πς ίδιες δικλίδες διαφάνειας όπως ακριβώς και οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Βασικό κριτήριο αξιολόγησης των υποψηφίων θα είναι η συνέντευξη στην οποία θα ακολουθείται η διεθνής πρακτική, καθώς και n εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ στις επιτροπές Θα συμμετέχουν εκτός των μελών του ΑΣΕΠ και στελέχη από τον χώρο των επιχειρήσεων.

Η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότυτες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και Θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που Θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.

 

Αξιολόγηση

 

Καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί και το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης, πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα ως αξιολογητές.

 

Τα στελέχη αυτά Θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα  έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. Στην επιλογή των γενικών διευθυντών θα προσμετράται το 30% από την γραπτή εξέταση και το 70% από την συνέντευξη, για τους διευθυντές θα υπολογίζονται 40% οι γραπτές εξετάσεις και 60% η συνέντευξη και στους τμηματάρχες 50% οι γραπτές εξετάσεις και 50% η συνέντευξη. Σε κάθε υπουργείο θα συγκροτηθούν Ειδικά Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων (ΕΙΣΕΠ) από ανώτατα διοικητικά στελέχη της κρατικής ιεραρχίας και μέλη του ΑΣΕΠ και τριμελής επιτροπές συνεντεύξεων.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου: «Θεσμοθετούμε ένα σύστημα που θα αναδεικνύει τα στελέχη αυτά με διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα Με σταθερά και στοχευμένα βήματα χτίζουμε τη νέα Δημόσια Διοίκηση».

 

Πηγή: Έθνος