Όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην ατζέντα με την τρόικα

Σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τον νέο, κρίσιμο γύρο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και κατ’ επέκταση την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο από τη μνημονιακή εποχή καλούνται να λάβουν οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη διάρκεια των προσεχών ωρών, με δεδομένο ότι όλα τα θέματα είναι αυτήν τη στιγμή ανοιχτά.

 

Ειδικότερα στο σημερινό, πρώτο ραντεβού της τρόικας με τον κ. Γκ. Χαρδούβελη θα τεθούν το δημοσιονομικό κενό, οι φοροελαφρύνσεις που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση, το νέο ασφαλιστικό στο οποίο επιμένουν οι δανειστές, το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, το νέο μισθολόγιο, η ολοκλήρωση του κύκλου των απολύσεων από το Δημόσιο και τέλος η αγορά του φαρμάκου.

 

Χθες το βράδυ ο κ. Χαρδούβελης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Οπως είπε, η κυβέρνηση είναι καλά προετοιμασμένη και προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.

 

Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επρόκειτο να συναντηθούν σήμερα τελικά και εκτός δραματικού απροόπτου στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που θα έχουν θα τεθεί ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης έναντι της τρόικας και ?κυρίως? θα καταγραφούν οι δυνατότητες που έχει η Αθήνα να υπαναχωρήσει σε ορισμένα ζητήματα προκειμένου να κερδίσει άλλα, πιο σημαντικά.

 

Ρεαλισμός


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα τονίσει την ανάγκη να αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση με ρεαλισμό και θα επισημάνει ότι πρόκειται για τον τελευταίο δύσκολο κάβο που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, ενώ θα σημειώσει ότι βάσει των όσων ελέχθησαν με την καγκελάριο Μέρκελ στο τελευταίο του ταξίδι στο Βερολίνο, εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση από την τρόικα, τότε ανοίγει ο δρόμος για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης τα οποία είναι τα εξής:

 

• Προώθηση μείωσης φορολογικών συντελεστών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

 

• Παρουσίαση στην ΕΕ του εθνικού σχεδίου δράσης για τις μεταρρυθμίσεις που η ελληνική κυβέρνηση προτείνει και θα αναλάβει να υλοποιήσει σε χρόνους που θα επιλέξει.

 

• Υποβολή αιτήματος για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να δεχθεί προαπαιτούμενα όπως είναι το λοκ άουτ αλλά και η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, καθώς επίσης και να «τρέξει» πιο γρήγορα το θέμα της κατάργησης των φόρων υπέρ τρίτων. Εάν αυτά γίνουν, σημειώνουν τα ίδια πρόσωπα, τότε θα μπορέσουν να αποκρουστούν οι πιέσεις για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, για το οποίο η κυβέρνηση ζητεί ήδη περισσότερο χρόνο, αλλά και για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών για την α’ κατοικία.

 

Στο Μέγαρο Μαξίμου πάντως υπάρχει προβληματισμός για τη στάση που θα τηρήσουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη τη ρητορική που έχουν υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα και κυρίως για τις δηλώσεις τους ότι δεν δέχονται κανένα μέτρο παρά μόνον αυτά που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα. Ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τον κ. Βενιζέλο την παρέμβασή του, έτσι ώστε να λυθούν το ταχύτερο τα ζητήματα αυτά και να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει.

 

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα αλλά και οι συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης εξελίσσονται μέσα σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η εκλογολογία. Χθες ήταν η σειρά του υπουργού Υγείας να μην αποκλείσει το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Σε δηλώσεις του (Mega) τόνισε χαρακτηριστικά: «Στο μυαλό όλων μας υπάρχει το ενδεχόμενο των εκλογών, όσο το τοπίο δεν ξεκαθαρίζει».

 

«Οποιος έχει πολιτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, και επιχειρηματικό και οικονομικό, το ενδεχόμενο των εκλογών δεν μπορεί να το αποκλείσει», συμπλήρωσε και εξήγησε πως «όσο δεν υπάρχει συμφωνία στο πρόσωπο, ούτε ο απαραίτητος αριθμός των 180 βουλευτών, αυτό το ζήτημα παραμένει ανοιχτό και υπ’ αυτή την έννοια οι εκλογές είναι μια παράμετρος που λαμβάνεται υπ’ όψιν».

Ξεκινούν οι έλεγχοι


 

Ξεκινά σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών ο πρώτος γύρος «ελέγχου» της οικονομίας από την τρόικα.Για τις 11.30 είναι προγραμματισμένη συνάντηση του Γκίκα Χαρδούβελη με τους επικεφαλής των κλιμακίων, ενώ στις 3 αναμένεται να δουν τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη.

 

Για την Τετάρτη μέχρι στιγμής είναι γνωστά τα ραντεβού με τους υπουργούς Ανάπτυξης Νίκο Δένδια και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Την Πέμπτη θα συναντηθούν με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

 

Η τρόικα θα αποχωρήσει από την Αθήνα στις 8 Οκτωβρίου.

 

Πηγή: Έθνος