Ομιλία Ομπάμα με φόντο την εκλογή Τραμπ

ΦΩΤΟ: REUTERS/KEVIN LAMARQUE

ΦΩΤΟ: REUTERS/KEVIN LAMARQUE

Το όραμά του για τη δημοκρατία, την ώρα της ανόδου του λαϊκισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, φέρεται διατεθειμένος να παρουσιάσει ο Μπάρακ Ομπάμα, εν είδει πολιτικής παρακαταθήκης, κατά την ομιλία του στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η σημερινή αναμένεται να είναι μία από τις τελευταίες μεγάλες ομιλίες του ως πρόεδρου των ΗΠΑ και για αυτό επέλεξε την Αθήνα, λίκνο της δημοκρατίας, και -όπως ανεφέρε ο ίδιος- «πηγή τόσων ιδεωδών και αξιών που συνέβαλαν στην οικοδόμηση της Αμερικής».

Απέναντι στην ενίσχυση της λαϊκιστικής ρητορικής, της δεξιάς αλλά και της αριστεράς, και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ θα εστιάσει στην απογοήτευση από την οποίεα τροφοδοτείται ο λαϊκισμός και θα ζητήσει να μην υποκύψουμε σε έναν «καπιταλισμό χωρίς ψυχή».

«Η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναστάτωσαν ζωές, συχνά κατά πολύ συγκεκριμένο τρόπο…οι άνθρωποι αναρωτιούνται για την εθνική τους ταυτότητα και τη θέση τους στον κόσμο», είπε χθες ο Ομπάμα.

Υιοθετώντας για πρώτη φορά από την εκλογή του Τραμπ αυστηρό τόνο, απηύθυνε από την Αθήνα προειδοποίηση για την άνοδο του εθνικισμού.

Δεύτερος σταθμός της περιοδείας του στην Ευρώπη, η Γερμανία, όπου θα συναντήσει την Άγκελα Μέρκελ, την «εγγύτερη εταίρο του καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του».

Εκεί, θα συμμετάσχει σε μία μίνι σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή εκτός της καγκελαρίου της Γερμανίας, των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας Τερέζα Μέι και Ματέο Ρέντσι και του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Τη στιγμή που η Ευρώπη περνά μία κρίση εμπιστοσύνης και εν όψει σειράς κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεωντους, ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει να τονίσει για μία ακόμη φορά την σημασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης.