Open mall: Η αντεπίθεση του ιστορικού κέντρου

Στην αντεπίθεση περνούν τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου, καθώς δήμος Θεσσαλονίκης και εμπορικός σύλλογος προωθούν τις διαδικασίες για τη δημιουργία ενός open mall στην καρδιά της πόλης, το οποίο δεν θα έχει σε τίποτε να ζηλέψει τα μεγάλα κλειστά εμπορικά κέντρα που προσελκύουν χιλιάδες καταναλωτών.

 

Οι βάσεις της συνεργασίας μεταξύ δήμου και εμπορικού συλλόγου στην κατεύθυνση της δημιουργίας αυτού του open mall, που προσδοκάται ότι θα στρέψει τους καταναλωτές στα καταστήματα του ιστορικού κέντρου, ετέθησαν σε συνάντηση του Γιάννη Μπουτάρη και του αντιδημάρχου Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν με τον νέο πρόεδρο του ΕΣΘ Παντελή Φιλιππίδη.

Όπως συμφωνήθηκε, δήμος και εμπορικός σύλλογος θα προχωρήσουν στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για την οργάνωση αυτού του ανοικτού κέντρου, στο οποίο θα ενταχθούν καταστήματα που αναπτύσσονται σε ορισμένους από τους πλέον εμπορικούς άξονες της πόλης.

 

ΣΤΗΝ «ΚΑΡΔΙΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

 

To open mall σε πρώτη φάση θα αναπτυχθεί στην πλατεία Αριστοτέλους και στον άξονα της Μητροπόλεως, θα συνεχίζει στην Παύλου Μελά και θα κλείνει στην παραλία. Τα καταστήματα που θα ενταχθούν θα ακολουθούν μια ενιαία πολιτική, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στα κλειστά εμπορικά κέντρα, ενώ η περιοχή του open mall θα οργανωθεί καλύτερα με πεζοδρομήσεις, ειδικές σημάνσεις και αναβάθμιση του αστικού εξοπλισμού της.

Η πρόταση για τη δημιουργία του open mall πρόκειται να κατατεθεί εκ μέρους του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης στο υπουργείο Ανάπτυξης στις 19 Σεπτεμβρίου. Ο σχεδιασμός του υπουργείου αφορά τη δημιουργία συνολικά έξι ανοικτών mall σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πειραιά, Λάρισα, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο της πιλοτικής δράσης “ενίσχυση ανοικτών κέντρων εμπορίου”, που είναι προϋπολογισμού 1.200.003 ευρώ.

 

ΕΝΙΑΙΑ ΚΑΡΤΑ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

 

Στο open mall θα ενταχθούν τουλάχιστον πενήντα επιχειρήσεις, οι οποίες θα συμμετέχουν σε κοινές ενέργειες και δραστηριότητες, στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής που στοχεύει στην ανάδειξη του εμπορικού κέντρου και στη βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των καταναλωτών.

Σε αυτό το πλαίσιο οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο open mall θα συμμετέχουν μεταξύ των άλλων σε οργανωμένες ενέργειες μάρκετινγκ, όπως είναι για παράδειγμα η έκδοση μιας ενιαίας κάρτας αγορών για τους καταναλωτές με πόντους αγορών ή και εκπτώσεις, που θα προσφέρονται από εμπορικά καταστήματα, καφετέριες και εστιατόρια, επιχειρήσεις στάθμευσης, παιδότοπους κ.ά.
Στο open mall θα οργανώνονται διάφορες δραστηριότητες, με στόχο οι συμμετέχουσες επιχειρήσεις να προσελκύσουν το ενδιαφέρον του αγοραστικού κοινού.

Για παράδειγμα, θα οργανώνονται δρώμενα για τη δημιουργική απασχόληση των παιδιών, που επισκέπτονται μαζί με τους γονείς τους το εμπορικό κέντρο, ενώ στα σχέδια περιλαμβάνονται ακόμη γιορτές δρόμου, επιδείξεις μόδας και άλλες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.
 

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

 

Πέρα από τη σήμανση της περιοχής, όπου θα αναπτυχθεί το open mall, ο δήμος Θεσσαλονίκης θα πρέπει να προχωρήσει και σε μια σειρά άλλων ενεργειών για την αισθητική αναβάθμιση του χώρου. Κεντρικός δήμος και εμπορικός σύλλογος θα κληθούν να συνεργαστούν, ώστε η περιοχή να αποκτήσει μεταξύ των άλλων ειδικό φωτισμό, καλό επίπεδο καθαριότητας, ομοιομορφία στις στάσεις του ΟΑΣΘ, αλλά και καθιστικά για την ξεκούραση των επισκεπτών του open mall.

Σε σημεία της περιοχής θα τοποθετηθούν οθόνες προβολής, που θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις ισχύουσες προσφορές στις αγορές ή και για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζεται να οργανωθούν στο ανοικτό εμπορικό κέντρο.

Στο μεταξύ, με σκοπό την έγκαιρη προετοιμασία της χριστουγεννιάτικης γιορτής της πόλης, ο εμπορικός σύλλογος ανέλαβε την πρωτοβουλία της συνεννόησης με όλα τα επιμελητήρια της πόλης, ώστε να διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση, η οποία θα παρουσιαστεί στον δήμο Θεσσαλονίκης.
 

ΕΝΟΨΕΙ ΔΕΘ

 

Στη συνάντηση του Γιάννη Μπουτάρη με τον Παντελή Φιλιππίδη αποφασίστηκε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης και ο εμπορικός σύλλογος θα τηρήσουν ενιαία στάση ενόψει των εγκαινίων της 79ης ΔΕΘ, που θα πραγματοποιηθούν στις 6 Σεπτεμβρίου.

Και οι δύο πλευρές εξέφρασαν την εκτίμηση ότι η ΔΕΘ αποτελεί μια μεγάλη γιορτή για την πόλη και σε καμία περίπτωση τα εγκαίνιά της δεν θα πρέπει να μετατρέπονται σε πεδίο αντιπαράθεσης και διαδηλώσεων, που καταστρέφουν την εικόνα της πόλης, καθιστώντας το κέντρο απροσπέλαστο και συνολικά τη Θεσσαλονίκη αφιλόξενη για κατοίκους και επισκέπτες.

Εξάλλου, για το θέμα των εγκαινίων της ΔΕΘ ο Γιάννης Μπουτάρης έστειλε μήνυμα προς το Μαξίμου και από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, καλώντας τους κυβερνώντες “να σκεφτούν καλύτερα πώς δεν θα ταλαιπωρήσουν τη Θεσσαλονίκη και πώς δεν θα δώσουν την εικόνα μιας στρατοκρατούμενης πόλης”.

Ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την άποψη ότι, παρά την για το αντίθετο παράδοση, τα εγκαίνια της ΔΕΘ δεν θα πρέπει να γίνονται από τον πρωθυπουργό, αφού η οικονομική πολιτική της χώρας θα πρέπει να εκφράζεται στη Βουλή των Ελλήνων.

“Δεν μπορεί σε μια γιορταστική περίοδο για την πόλη, που περιμένει όλος ο κόσμος να δουλέψει, η Θεσσαλονίκη να έχει 6.000 αστυνομικούς. Η έκθεση αποτελεί ένα εμπορικό γεγονός και δεν θα πρέπει να αμαυρώνεται από κανέναν”, είναι το μήνυμα που έστειλε ο Γιάννης Μπουτάρης.

 

Πηγή: Μακεδονία

 

Δείτε επίσης:

Στη δημιουργία open mall συμφώνησαν Μπουτάρης – Φιλιππίδης