Όψιμα δάκρυα από το κίνημα της γραβάτας

poreia-athina-epistimones-dikigoroi-arxeiou

Στους δρόμους βγαίνουν οι επιστήμονες κατά του ασφαλιστικού. Δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, φαρμακοποιοί ανακοινώνουν ο ένας μετά τον άλλο κινητοποιήσεις και πορείες για να διαμαρτυρηθούν για τις σαρωτικές και δραματικές αλλαγές που φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση. Και καλά κάνουν από τη στιγμή που θίγονται κεκτημένα δικαιώματά τους με ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να αλλάξει τη ζωή και το μέλλον τους.

Κι όμως, πολλοί από αυτούς, αν όχι οι περισσότεροι, είναι και οι ίδιοι δανειολήπτες. Δίνουν αγώνα να διατηρήσουν τα σπίτια, τα καταστήματα και τα γραφεία τους, τα οποία είχαν υποθηκεύσει για να πάρουν ένα δάνειο για να μεγαλώσουν ή να εξυγιάνουν την επιχείρησή τους. Και τώρα, εδώ και 5 χρόνια με τη κρίση, βρέθηκαν κι αυτοί στη κακή μοίρα να μην μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους και να κινδυνεύουν να χάσουν τα ακίνητά τους ή τις επιχειρήσεις τους από τις τράπεζες και τα distress funds.

Όμως κανείς από αυτούς δεν βγήκε στους δρόμους το περασμένο φθινόπωρο όταν άλλαζε ο νόμος Κατσέλη. Κανείς δεν έβγαλε μια ανακοίνωσε που να καταδικάζει το νέο νόμο που μείωσε την προστασία των κόκκινων δανείων από τους πλειστηριασμούς και τα distress funds. Κανείς δεν διαδήλωσε. Δεν βγήκαν μαζικά στους δρόμους, όπως πολύ καλά κάνουν τώρα, για να προστατέψουν τα σπίτια και τις περιουσίες, όχι μόνο τις δικές τους, αλλά όλων των δανειοληπτών που βρίσκονται τώρα στην ίδια μοίρα με αυτούς απέναντι σε ένα αδηφάγο τραπεζικό σύστημα.

Όλοι αυτοί που στο δημοψήφισμα ήταν υπέρ του «ΝΑΙ» και του «Μένουμε Ευρώπη» για τι πράγμα νόμιζαν ότι διαδήλωναν; Και τώρα που η κυβέρνηση που καλούσε τον κόσμο να ψηφίσει «Όχι», μετέτρεψε το «Όχι» σε «Ναι», γιατί αντιδρούν και βγαίνουν στους δρόμους. Τι νόμιζαν ότι ψήφιζαν τότε στο δημοψήφισμα; Αυτό που ψήφισαν βγήκε σαν αποτέλεσμα. Αυτά τα μέτρα ήρθαν, αυτό το μνημόνιο, αυτό το ασφαλιστικό και αυτός ο «νέος νόμος Κατσέλη». Και τώρα βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά αυτού που ψήφισαν, παρά το ότι το ψήφισαν. Όταν όμως έπρεπε να βγουν στους δρόμους κατά του νέου νόμου Κατσέλη, έμειναν στο σπίτι τους, λες και θα γλίτωναν με αυτό τον τρόπο τις περιουσίες τους, τα ακίνητα και τις επιχειρήσεις τους.

Σ.Α. / Radio1d.gr