Ωραιόκαστρο: Αντιπλημμυρική θωράκιση σε τρεις πρώην δήμους

Στην αποκατάσταση του οδικού και αγροτικού δικτύου, στο οποίο προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες, προχωρά ο δήμος Ωραιοκάστρου. Τα δημοτικά συνεργεία εργάζονται εντατικά, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες στο οδόστρωμα κομβικών δρόμων και να αναστηλωθούν γέφυρες που συνδέουν οικισμούς και χωριά των παλιών δή μων Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας και Καλλιθέας.

 

Προβλήματα υπάρχουν σχεδόν σε ολόκληρο το οδικό δίκτυο της περιοχής, ωστόσο οι δρόμοι που βρέθηκαν στο έλεος της νεροποντής βρίσκονται κυρίως σε οικισμούς του πρώην δήμου Καλλιθέας αλλά και στα χωριά Φιλαδέλφεια, Μονόλοφος, Πεντάλοφος, Πετρωτό, Μεσαίο και Νεοχωρούδα.

 

Σοβαρές είναι οι ζημιές και σε γέφυρες της περιοχής, όπως σε αυτή της Φιλαδέλφειας, που σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν τη βασική πρόσβαση προς και από Θεσσαλονίκη και Κιλκίς.

 

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Πολεοδομίας της δημοτικής ενότητας Μυγδονίας Ευάγγελο Καραστερίου ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αποκατάστασης του οδοστρώματος στη στροφή του Αγίου Κωνσταντίνου, στο δρόμο Μελισσοχωρίου-Μονόλοφου, ενώ έχουν ολοκληρωθεί κατά 80% οι εργασίες στη γέφυρα του Μονόλοφου, που συνδέει το χωριό με το Δρυμό.

«Οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πολύ σοβαρά προβλήματα σε μεγάλο μέρος του οδικού δικτύου του διευρυμένου δήμου Ωραιοκάστρου. Οι εργασίες συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, καθώς οι πολίτες πρέπει να εξυπηρετούνται καθημερινά», ανέφερε ο κ. Καραστερίου. Το κόστος των έργων υπολογίζεται σε 240.000 ευρώ, κονδύλια τα οποία διατέθηκαν από ίδιους πόρους του δήμου.

 

ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ

 

Την ίδια ώρα ο δήμος βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς αναμένονται βροχοπτώσεις. «Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, καθώς η περιοχή αντιμετώπισε πολλά και σοβαρά προβλήματα από τη θεομηνία. Αυτή τη στιγμή όλα τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη και, αν σημειωθούν έντονες βροχοπτώσεις, υπάρχει κίνδυνος να βρεθούμε και πάλι στο έλεος των πλημμύρων», τόνισε ο κ. Καραστερίου.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα μπαζωμένα ρέματα στην περιοχή, λέγοντας ότι δυστυχώς δεν έχει προχωρήσει ο καθαρισμός τους. «Η βροχή ήταν πολύ δυνατή και ο όγκος νερού τόσο μεγάλος, που δεν μπορούσε να διοχετευτεί, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν σπίτια, υπόγεια και δρόμοι σχεδόν σε ολόκληρη την περιοχή», υπογράμμισε, για να προσθέσει ότι τα μπαζωμένα ρέματα είναι μία μεγάλη πληγή, που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι υπηρεσίες της οποίας είναι αρμόδιες από το νόμο για τον καθαρισμό τους.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ: ΝΕΑ ΕΡΓΟΛΑΒΙΑ

 

Το σύνολο του οδικού δικτύου που διασχίζει τους πρώην δήμους Ωραιοκάστρου, Μυγδονίας και Καλλιθέας προγραμματίζει να αποκαταστήσει ο δήμος Ωραιοκάστρου, σε μία προσπάθεια να θωρακίσει την περιοχή από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών’Εργων αυτή τη στιγμή τα έργα που γίνονται αφορούν αποκαταστάσεις των ζημιών για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

«Προσπαθούμε να επουλώσουμε τις πληγές από τις πλημμύρες. Τα κυρίως έργα θα γίνουν αργότερα στους δρόμους, επαρχιακούς και αγροτικούς, μέσω της νέας εργολαβίας, που θα αναθέσει με διαγωνισμό ο δήμος, ύψους 1 εκατ. ευρώ», υπογράμμισε ο κ. Καραστερίου. Ανέφερε μάλιστα ότι ο διαγωνισμός αναμένεται τους επόμενους μήνες, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν τα υφιστάμενα έργα.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία