Πάνω από 90 δισ. ευρώ θα διαθέσει για το προσφυγικό έως το 2020 η Γερμανία

ΦΩΤΟ: REUTERS/STEFANIE LOOS/ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: REUTERS/STEFANIE LOOS/ΑΡΧΕΙΟΥ

Το ποσό των 93,6 δισ. ευρώ υπολογίζει  η γερμανική κυβέρνηση ότι θα δαπανήσει έως το 2020 για υποδομές υποδοχής, αλλά και προγράμματα ενσωμάτωσης προσφύγων, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Το γερμανικό περιοδικό επικαλείται προσχέδιο εγγράφου του υπουργείου Οικονομικού, το οποίο και θα τεθεί σε διαβούλευση με τα 16 κρατίδια της χώρας. Πρόκειται για ένα αρκετό υψηλό ποσό, το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τα ενισχυόμενα αντιμεταναστευτικά κινήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Όπως αναφέρεται, ωστόσο, στο δημοσίευμα το ποσό περιλαμβάνει και δαπάνες, οι οποίες έχουν ως στόχο να αντιμετωπίσουν τις ρίζες του προσφυγικού κύματος- κάτι που ενδεχομένως να μεταφράζεται σε οικονομική βοήθεια ή άλλα προγράμματα στις χώρες προέλευσης των προσφύγων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο περίπου 25,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επιδόματα ανεργίας, επιδότηση ενοικίου και άλλα κοινωνικά επιδόματα, που αναγνωρίζονται από το γερμανικό κράτος σε αιτούντες άσυλο. Περίπου 5,7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για μαθήματα εκμάθησης γλώσσας και 4,6 δισ. ευρώ για προγράμματα εύρεσης εργασίας.

Οι γερμανικές αρχές υπολογίζουν ότι φέτος θα δεχθούν 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες, το 2017 περίπου 400.000 και από το 2018 έως το 2020 περί τους 300.000 ετησίως. Εκτιμά δε ότι το 55% εξ αυτών θα έχει ενταχθεί στην αγορά εργασίας μέσα σε μία πενταετία.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, επισημαίνοντας ότι οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια βρίσκονται σε εξέλιξη.