Παραίτηση Στύλιου ζήτησε ο πρωθυπουργός για το «Θέλετε Κασιδιάρη!»

Την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας, Γιώργου Στύλιου, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, μόλις ενημερώθηκε για τις δηλώσεις του υφυπουργού, στη Βουλή, κατά τη διάρκεια αντιπαράθεσης με τη βουλευτή του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

 

Ο κ.Στύλιος απευθυνόμενος στην κ.Κανέλλη της είπε: «Θέλετε Κασιδιάρη!», αναφερόμενος στην βίαιη επίθεση που είχε δεχθεί από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής, σε στούντιο του Ant1 κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής.

 

Συγγνώμη και παραδοχή για «λεκτικές υπερβολές»

Ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Στύλιος, με δήλωσή του στους δημοσιογράφους προσπάθησε να ανασκευάσει κάνοντας λόγο για «λεκτικές υπερβολές» κατά την απαντησή του στη βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλη και της ζήτησε συγγνώμη.

 

«Οι εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε λεκτικές υπερβολές. Προφανώς, δεν ήθελα να θίξω την κ. Κανέλλη και της ζητώ συγγνώμη. ‘Ηταν λάθος η αναφορά στο όνομα του κ. Κασιδιάρη και στις συμπεριφορές του, τις οποίες καταδικάζω» δήλωσε ο κ. Στύλιος.

 

Συγγνώμη και από τον Πρόεδρο της Βουλής

Αμέσως μετά το συμβάν, η κ.Κανέλλη πήγε άμεσα στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, τον οποίο ενημέρωσε για το επεισόδιο και ζήτησε την παρέμβασή του.

 

Ο κ.Μεϊμαράκης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι θα ζητήσει συγνώμη εξ ονόματος της Διάσκεψης των Προέδρων και θα εκφράσει τη συμπαράστασή του στην κ. Κανέλλη.

 

Η βουλευτής του ΚΚΕ ωστόσο τόνισε ότι δεν καλύπτεται από τη συγγνώμη του Προέδρου ασχέτως εάν αυτή θα δοθεί «ως όφειλε». Οπως τόνισε, η υπουργική ιδιότητα και δη αυτή στο υπουργείο Παιδείας δεν είναι θέμα Κοινοβουλίου.

 

Λοβέρδος: Δεν ξέρω γιατί είναι στο υπουργείο Παιδείας

 

Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος μιλώντας στον realfm 97,8:

 

«Δεν ξέρω τι συνέβη προηγουμένως γιατί ο κ. Στύλιος είναι υφυπουργός εδώ, στο υπουργείο Παιδείας και είναι υποχρέωσή μου να είμαι κοντά του. Εγώ στη θέση του δεν θα το έλεγα», είπε ο κ. Λοβέρδος. Και πρόσθεσε: «Και θα τον παρακαλούσα επειδή πολλές φορές μας ξεφεύγουν κουβέντες να το επανορθώσει. Θα του ζητούσα να το επανορθώσει. Νομίζω θα το κάνει».

 

Οι διάλογοι της αντιπαράθεσης

Η ένταση στην αίθουσα της Ολομέλειας ξεκίνησε κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της βουλευτού του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη, για τον υποσιτισμό των παιδιών.

 

Η κ. Κανέλλη σχολιάζοντας την απάντηση που έδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Γιώργος Στύλιος, είπε ότι «της θυμίζει τη Μαρία Αντουανέτα και την ιστορία με το παντεσπάνι». Ο υφυπουργός είχε μιλήσει για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το υπουργείο Παιδείας, ανάμεσα στις οποίες και το πρόγραμμα «βάλε το φρούτο στη ζωή σου» ενώ πρόταση του ΚΚΕ είναι ένα γεύμα την ημέρα σε όλα τα παιδιά και σε όλα τα σχολεία.

 

«Μου ακουστήκατε σαν τη Μαρία Αντουανέτα. Σαν τον μύθο. Τα παιδιά πεινάνε. Δώστε τους ένα φρούτο την ημέρα. Δώστε τους παντεσπάνι. Εκτός και αν δεν ξέρετε τι θα πει πείνα. Λιποθυμία από την πείνα. Δώστε στο παιδί ένα μανταρίνι, ένα πορτοκάλι, να μην έχει φάει ένα 24ωρο και θα σωθεί», είπε η κ.Κανέλλη απευθυνόμενη στον υφυπουργό.

 

Ο κ.Στύλιος απάντησε: «Δεν με εκφράζουν τα μεγάλα λόγια, δεν με εκφράζουν οι υπερβολές. Έχω τελειώσει το Δημοτικό Σχολείο σε χωριό, στην Άρτα, σε ορεινό χωριό με τους συμμαθητές μου και δεν δέχομαι κυρία Κανέλλη να μου κάνετε μάθημα εσείς. Δεν έχετε μεγαλώσει εκεί που μεγάλωσα εγώ. Δεν είχατε τους ίδιους συμμαθητές. Λοιπόν και δεν ήμουν ευνοημένος. Σας αρέσει, σας εκφράζει η ένταση κυρία Κανέλλη. Κυρία Κανέλλη η ένταση όπου εσείς…».

 

Η κυρία Κανέλλη αντέδρασε λέγοντας: «Αρνούμαι να ακούσω την απάντησή σας. Σας κόβω στις εξετάσεις. Που ήρθατε με το προσωπικό σας παράδειγμα να μιλήσετε για τα παιδιά που πεινάνε στην Ελλάδα».

 

Η φράση που εκθέτει ανεπανόρθωτα τον υφυπουργό Παιδείας ήταν αυτή που ακολούθησε, καθώς ο κ.Στύλιος είπε, απευθυνόμενος τόσο στην κ.Κανέλλη όσο και στον πρόεδρο του σώματος, ότι «τις εξετάσεις τις δίνουμε στον ελληνικό λαό. … Η κ. Κανέλλη θέλει να με κάνει Κασιδιάρη αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης. Θέλετε Κασιδιάρη κυρία Κανέλλη! Αλλά δεν πρόκειται ο Στύλιος να γίνει Κασιδιάρης! Να το γνωρίζετε αυτό … θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη. Δεν θα γίνω Κασιδιάρης όμως. Γιατί έχω περάσει τις εξετάσεις αριστεύοντας και διότι δίνω εξετάσεις στον αρτινό λαό και στον ελληνικό λαό κάθε ημέρα. Και δεν με ενδιαφέρει η δική σας η βαθμολογία η προσωπική. Με ενδιαφέρει η βαθμολογία του κόμματος και του φορέα τον οποίο εκπροσωπείτε αλλά η προσωπική σας δεν με απασχολεί. Εγώ μίλησα για προγράμματα…».

 

«Εγώ έκανα τον Κασιδιάρη, Κασιδιάρη ή ήταν από μόνος του; Σα δεν ντρέπεσαι! Σα δε ντρέπεσαι…Σα δεν ντρέπεσαι!», εξερράγη η βουλευτής του ΚΚΕ, για να απαντήσει ο υφυπουργός ότι «Δεν σας ακολουθώ στην ένταση, στην υπερβολή, στην ένταση και στα μεγάλα λόγια».

 

Η κ.Κανέλλη αποχώρησε από την αίθουσα διαμαρτυρόμενη προς τον προεδρεύοντα της συνεδρίασης Ι. Δριβελέγκα επειδή δεν παρενέβη, με τον τελευταίο να σχολιάζει: «Να ντρέπομαι εγώ; Εσείς που διακόπτετε και δεν περιμένετε την απάντηση. Ορίστε μας. Κι εσείς κύριε υπουργέ τι εκφράσεις είναι αυτές; Ήθελε να αποχωρήσει, ας αποχωρήσει».

 

Ο κ.Στύλιος είπε στον προεδρεύοντα ότι θα έπρεπε να είχε κλείσει το μικρόφωνο της κ.Κανέλλη, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να μην τον διακόπτει κατά την απάντησή του.