Παράταση αγωνίας για τους μεταλλωρύχους

ste1

Μετά τις εκλογές αναμένεται -εκτός απροόπτου- η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης που θα κρίνει την τύχη των Μεταλλείων Κασσάνδρας.

Χθες τα εμπλεκόμενα μέρη (εταιρεία, εργαζόμενοι, Δημόσιο) κατέθεσαν τις απόψεις τους στην Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ, επί της αίτησης αναίρεσης που έχει κατατεθεί κατά της υπουργικής απόφασης του Π. Σκουρλέτη για την αναστολή λειτουργίας των μεταλλείων.

Μεταξύ άλλων, κατέθεσε και ο αρμόδιος διευθυντής της φινλανδικής εταιρείας Outotec, που αποτελεί τον πάροχο τεχνογνωσίας για τη μεταλλουργία χρυσού. Οι εργαζόμενοι και η εταιρεία ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής για την επαναλειτουργία των μεταλλείων μέχρι τη συζήτηση της κύριας προσφυγής, που έχει προσδιοριστεί για τις 2 Οκτωβρίου.

Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Μ. Θεοδωρακόπουλος, το δικαστήριο ζήτησε από τις δύο πλευρές επιπλέον στοιχεία, τα οποία πρέπει να κατατεθούν με έγγραφα υπομνήματα έως την Παρασκευή και επιφυλάχτηκε να λάβει απόφαση χωρίς να προσδιορίσει το πότε.

Συνάντηση
Το μεσημέρι, εκπρόσωποι της «Ελληνικός Χρυσός» και των εργαζομένων είχαν συνάντηση στο ΥΠΑΠΕΝ με υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία και του εκπροσώπου της φινλανδικής εταιρείας, ο οποίος παρουσίασε στοιχεία για τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης, που χρησιμοποιείται σήμερα στη μεταλλουργία χρυσού σε δεκάδες χώρες, για την εξουδετέρωση του αρσενικού χωρίς τη χρήση κυανίου και χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα, στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής, εκατοντάδες άτομα -μεταλλωρύχοι και μέλη των οικογενειών τους- πραγματοποιούσαν πορεία διαμαρτυρίας με κατάληξη την είσοδο της Στοάς 59, όπου παραμένουν αυτοέγκλειστοι δεκάδες υπογείτες επί τρεις εβδομάδες.