Παρέμβαση Τσίπρα: Δεν μπορούν οι θεσμοί να σηκώνουν κόκκινες κάρτες

Στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια, τόνισε ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην ομιλία του, στη Σύνοδο Κορυφής.

 

Επίσης, τόνισε ότι είναι πολύ λογικό που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση, φράση που επανέλαβε και στη συνέντευξή του.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο για να επισημάνει το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια ο κορυφαίος θεσμός της Ευρώπης να δέχεται ότι υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι υπάρχει αντίθεση ανάμεσα στο πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση, και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες, για να συμπληρώσει ότι αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί.

 

Επιπλέον, εξήγησε ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου να προχωρήσει και για αυτό το λόγο ζήτησε τη σημερινή συνάντηση, για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα (της Συνόδου Κορυφής) αύριο Παρασκευή.

 

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι ζήτησε τη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και εκτίμησε ότι η βραδινή συνάντηση έχει και χαρακτήρα προκαταρτικής συζήτησης προκειμένου να ανιχνευθούν κοινοί τόποι και διαφωνίες.

 

Επίσης, συμφώνησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος νωρίτερα είχε τονίσει ότι το μεγαλύτερο θέμα σήμερα είναι η Ελλάδα καθώς έχει μεγάλες επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.

 

Οι δηλώσεις Σουλτς στη συνέντευξη Τύπου

 

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο Μάρτιν Σουλτς στη συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε τα εξής:

 

«Η κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο προσπαθούν να διασφαλίσουν στέγαση για φτωχούς συνταξιούχους. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει σε αυτό. Δεν βλέπω τι πρόβλημα υπάρχει με τα σχολικά γεύματα, για παράδειγμα.

 

» Γνωρίζουμε ότι πολλοί μαθητές στην Ελλάδα προέρχονται από οικογένειες που δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να παράσχουν στα παιδιά τους επαρκή σίτιση και τα σχολικά γεύματα αποτελούν το μόνο πλήρες γεύμα που λαμβάνουν σε καθημερινή βάση και δε βλέπω γιατί αυτό δε θα έπρεπε να εφαρμοστεί. Πρόκειται για απόφαση που υιοθετήθηκε χθες από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

 

Αργότερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, σε σύντομη συνομιλία που είχε με τον κ. Τσίπρα στο περιθώριο της Συνόδου, του είπε ότι «σήμερα πρέπει να υπάρξει λύση».

Ο πρόεδρος του Εurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, δήλωσε κατά την προσέλευσή του ότι κατά την αποψινή συνάντηση θα εξεταστεί η πρόοδος της Ελλάδας, την οποία χαρακτήρισε περιορισμένη.