Περαιτέρω ποινική ασυλία ζητούν οι τράπεζες για τα στελέχη τους

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Τίποτα δεν είναι αρκετό για τις αδηφάγες τράπεζες που θέλουν να καθαρίσει εντελώς το ποινικό τοπίο, ώστε τα στελέχη τους να μην έχουν ποινικές ευθύνες όταν προσπαθούν να αρπάξουν τις επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

Οι τραπεζίτες χαρακτηρίζουν μάλιστα επιτακτική την ανάγκη αναμόρφωσης του πτωχευτικού κώδικα και επίλυσης ζητημάτων που σχετίζονται με τις ποινικές ευθύνες τραπεζικών στελεχών που θα βάλουν την υπογραφή τους για την αναδιάρθρωση επιχειρηματικών κυρίως δανείων. Αλλά όλοι οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για «αναδιάρθρωση» δανείων, στην ουσία εννοούν αρπαγή των επιχειρήσεων που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, πώληση των επιχειρήσεων αυτών ή ξεκοκάλισμα. Αυτό μάλιστα, διαμηνύουν οι τραπεζίτες στη κυβέρνηση, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να εφαρμοστεί με επιτυχία η στρατηγική των τραπεζών γι αυτό και απαιτούν αλλαγή των «κανόνων του παιχνιδιού» με συγκεκριμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Σκοπός τους είναι να τους δοθεί το ελεύθερο να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη αυστηρότητα τους μη συνεργάσιμους μέτοχους των υπερδανεισμένων εταιρειών και να μπορέσουν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις μεγάλων οφειλών χωρίς ποινικούς κινδύνους για το προσωπικό τους. Και βέβαια, σπεύδουν όλο αυτό να το ντύσουν με έναν όμορφο μανδύα για να παρουσιάσουν ωραιοποιημένα τα σκοτεινά τους σχέδια. Αυτό άλλωστε φαίνεται ξεκάθαρα και από τη δήλωση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Λούκας Κατσέλη, προς τους μετόχους της τράπεζας. Υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «όσο πιο επιτυχημένα ανταπεξέλθουμε στην πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο πιο επιτυχημένα θα υπηρετήσουμε τον ρόλο μας ως διαμεσολαβητή μεταξύ καταθετών και δανειοληπτών». Χαρακτήρισε δε τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον εγχώριο κλάδο την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, σε πολλά από τα οποία εμπλέκονται περισσότερες από μία τράπεζες. «Εκεί χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες που αναγκαστικά θα χρειαστεί να εμπλέξουν και εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων» τόνισε η κυρία Κατσέλη.  Και συμπλήρωσε ότι «η επίλυση νομικών εμπλοκών στη διαδικασία αναδιάρθρωσης και η αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου θα απαιτήσουν στενή συνεργασία κυβέρνησης και τραπεζών ώστε να καταστεί το εγχείρημα επιτυχές».

Αυτό όμως που είπε στη πραγματικότητα η Λ.Κατσέλη είναι ότι δεν θα είναι μόνο οι ελληνικές τράπεζες που θα αρπάζουν τις επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια, αλλά στο παιχνίδι θα μπουν και τα distress funds, στα οποία πολύ κομψά αναφέρεται με το χαρακτηρισμό «εταιρείες διαχείρισης δανείων και αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων». Κι επειδή οι μέθοδοι που θα χρησιμοποιήσουν, γνωρίζουν πολύ καλά ότι στην ουσία θα είναι παράνομες, γι αυτό θέλουν από πριν να ξεκαθαρίσουν και να εξασφαλίσουν ότι τα στελέχη τους δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα απολύτως πρόβλημα με το νόμο και ότι οι δανειολήπτες, ακόμα και αν καταθέσουν μήνυση εις βάρος των τραπεζιτών, αυτοί θα μπορούν να ξεγλιστρήσουν, και μάλιστα νόμιμα, με νόμο που θα ψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση για να τους παράσχει νομική ασυλία.

Γιατί, όπως διαβάζουμε, τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2015 στο 43,8%, στα επίπεδα των 40 δισ. ευρώ περίπου. Τα συνεχή «κανόνια» τους τελευταίους μήνες μεγάλων επιχειρήσεων, που μέχρι και πριν από δύο χρόνια είχαν πιθανότητες επιβίωσης, είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας των τραπεζών να τις στηρίξουν. Πρόκειται για εταιρείες όπως η Ηλεκτρονική Αθηνών, το ξενοδοχείο Ledra Athens και τη Πυρσός Security που έκλεισαν, αλλά και ο όμιλος Μαρινόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού.

Στη προσπάθειά του λοιπόν το τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί όσο πιο γρήγορα γίνεται από τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, οι οδηγίες που έχουν δώσει στα στελέχη τους είσαι σκληρές και σαφείς: «Αναδιαρθρώστε όσα σχήματα μπορούν να καταστούν ξανά βιώσιμα και θέστε σε εκκαθάριση όσα είναι ήδη “νεκρά”».

Με λίγα λόγια, οι τράπεζες και οι συνεργάτες τους τα distress funds έχουν ήδη αρχίσει να ακονίζουν τα νύχια τους για να αρπάξουν και να κατασπαράξουν τις ελληνικές επιχειρήσεις που είχαν την ατυχία να πέσουν στα δίχτυα τους. Και μετά προσπαθούν να πείσουν ότι δήθεν θέλουν να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία.