Περικλής Μήτκας νέος πρύτανης του ΑΠΘ : Η προσοχή μου θα είναι στραμμένη στο ΑΠΘ, όχι στα ΜΜΕ

Αλλαγή στιλ διοίκησης σε σχέση με τον προκάτοχο του προαναγγέλλει στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης του στην εφημερίδα Μακεδονία ο νέος πρύτανης του ΑΠΘ.

 

Ο Περικλής Μήτκας, ο οποίος αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα την προσεχή Δευτέρα, διατυπώνει έμμεσες αιχμές προς τον απερχόμενο πρύτανη σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε το αξίωμά του. Δηλώνει κατηγορηματικά ότι θα μιλά λιγότερο στα ΜΜΕ και μόνο για τα θέματα του πανεπιστημίου. Παράλληλα, θα επιδιώξει να αναπτύξει καλή συνεργασία με το Συμβούλιο Ιδρύματος.

 

Ο κ. Μήτκας παρουσιάζει και τις σκέψεις του για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα καθημερινότητας, τα οποία ταλανίζουν το ΑΠΘ, όπως η φύλαξη, το εμπόριο ναρκωτικών κ.ά.

Από την 1η Σεπτεμβρίου θα βρεθείτε αντιμέτωπος και με χρονίζοντα προβλήματα, τα οποία αφορούν την καθημερινότητα του ιδρύματος. Για παράδειγμα, τι σκοπεύετε να κάνετε για τη βελτίωση των συνθηκών φύλαξης και τη μείωση της εγκληματικότητας στο ΑΠΘ;

 

Έχω πει πολλές φορές ότι θεωρώ πως το πανεπιστήμιο είναι ένα σχολείο ειδικής κατηγορίας με την ιδιαιτερότητα πως τα μέλη του, οι φοιτητές και οι καθηγητές, πρέπει να έχουν πρόσβαση στους χώρους του 24 ώρες το 24ωρο. Το πανεπιστήμιο δεν είναι όπως το δημοτικό ή το γυμνάσιο, το οποίο μετά τη λήξη του ωραρίου κλείνει και δεν μπαίνει κανείς μέσα. Ως σχολείο όμως θα πρέπει να τυγχάνει της ίδιας προστασίας και συνθηκών φύλαξης και ασφάλειας όπως και όλα τα άλλα σχολεία.

Δηλαδή θα πρέπει ο καθένας από εμάς να νιώθει ασφαλής όταν μεταβαίνει από το ένα κτίριο στο άλλο ή όταν φεύγει στις 9, στις 10 το βράδυ από το γραφείο του, για να πάει στο σπίτι του. Αυτός είναι ο στόχος. Εκεί πρέπει να φτάσουμε. Το τι ακριβώς θα κάνουμε, δεν θα σας το πω, αλλά θα υπάρχει ένα πλάνο σε συνεργασία με την εργολαβία φύλαξης, αλλά και με τα όργανα της πολιτείας, το οποίο ελπίζω ότι θα εμπεδώσει σιγά σιγά αυτό το αίσθημα ασφάλειας.

Το ειδικότερο θέμα της διακίνησης ναρκωτικών πώς σκοπεύετε να το λύσετε; Κάποιοι το συνδέουν και με τη λειτουργία της μονάδας μεθαδόνης εντός του «ΑΧΕΠΑ».

Αυτό θα είναι από τις άμεσες προτεραιότητες της πρυτανείας. Είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι πρέπει να τελειώσει.

Ήδη έχει ξεκινήσει ένας σχεδιασμός, σε συνεργασία με αυξημένη φύλαξη και με την αστυνομία. Αλλά επιτρέψτε μου να μη σας αναφέρω λεπτομέρειες. Πάντως, δεν θα ήθελα να συναρτήσω απόλυτα τη μονάδα μεθαδόνης με τη διακίνηση. Γιατί άλλο είναι ο εξαρτημένος χρήστης που έχει την ανάγκη της μονάδας και αντιλαμβάνομαι ότι οι μονάδες πρέπει να λειτουργούν στα νοσοκομεία και άλλο πράγμα ο διακινητής, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με αυτούς τους ανθρώπους.
Ο διακινητής δεν έχει καμία δουλειά μέσα στο πανεπιστήμιο.

Με τα περίφημα φοιτητικά πάρτι, εντός ή εκτός εισαγωγικών, τι θα κάνετε;

 

Έχετε δίκιο που βάζετε μέσα σε εισαγωγικά τον όρο «φοιτητικά», γιατί δεν είναι φοιτητικά πάρτι τα περισσότερα. Τα περισσότερα οργανώνονται από ανθρώπους που βγάζουν χρήματα από αυτήν την ιστορία. Είναι επαγγελματίες της νύχτας ή του είδους. Εμείς θέλουμε να σταματήσουν ολοκληρωτικά αυτού του είδους τα πάρτι. Οποιαδήποτε φοιτητική οργάνωση, σύλλογος θα έχει τη δυνατότητα να κάνει ένα πάρτι στη φοιτητική λέσχη και χωρίς κανέναν έλεγχο ή περιορισμό, πέρα βέβαια από τον φυσιολογικό, ότι δηλαδή δεν πρέπει να γίνονται ζημίες.

Για τα υπόλοιπα πάρτι όμως θα χρειαστεί ένα πλάνο, το οποίο πιθανόν να έχει και τη συμμετοχή και της πολιτείας. Θα πρέπει να γίνεται ένας έλεγχος. Ποιοι είναι αυτοί οι κύριοι, γιατί έρχονται, με ποιο δικαίωμα χρησιμοποιούν χώρους του πανεπιστημίου και τους αφήνουν σε μια κατάσταση καταστροφής. Εκεί ελπίζω βέβαια ότι θα έχουμε και τη σύμφωνη γνώμη όλων των κοσμητόρων και της συγκλήτου, η οποία έχει εκφραστεί πολλές φορές στο παρελθόν προς αυτήν την κατεύθυνση, ότι δεν θα παραχωρούνται τα κτίρια του πανεπιστημίου, για να γίνονται μέσα πάρτι.

Από την πολιτεία του προκατόχου σας, τι θα κρατήσετε και τι θα αποφύγετε;

 

Δεν θα ήθελα να το προσωποποιήσω έτσι όπως το θέτετε, θα ήθελα να το πω λίγο διαφορετικά. Το ΑΠΘ ακόμα και χωρίς εμένα, χωρίς τον πρύτανη, θα εξακολουθούσε να λειτουργεί, γιατί έχει χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι ξέρουν τη δουλειά τους και την κάνουν καλά. Αν θέλετε σαν θέμα στιλ, πιθανότατα θα υπάρχουν αλλαγές, θα υπάρχουν διαφορές. Ίσως δεν θα μιλάμε τόσο συχνά, δεν θα ακούτε τον πρύτανη στα ΜΜΕ, γιατί θα στρέψω ένα μεγάλο μέρος της προσοχής μου προς το πανεπιστήμιο και προς το έργο που πρέπει να παραχθεί εδώ. Θεωρώ πως ο πρύτανης θα μιλά για ακαδημαϊκά θέματα συχνά αλλά όχι για όλα τα υπόλοιπα.

Θα έχουμε μια καλή, πιστεύω, και αποτελεσματική συνεργασία με το Συμβούλιο του Ιδρύματος, γιατί θεωρώ ότι και αυτοί είναι συνάδελφοι εκλεγμένοι όπως κι εγώ, θέλουν επίσης το καλό του πανεπιστημίου. Από τη συνεργασία πρύτανη, συμβουλίου και συγκλήτου μόνο καλό μπορεί να προκύψει για το καλό του πανεπιστημίου. Κατά τα άλλα έχουν γίνει πολλά πράγματα σε αυτή την πρυτανεία προς τη σωστή κατεύθυνση και θα τα συνεχίσουμε.

 

Θα συνεχίσετε την πρακτική των τελευταίων ετών όπου ο πρύτανης εισπράττει επιμίσθιο για την άσκηση των πρυτανικών καθηκόντων; 

 

Όχι, έχουμε δεσμευθεί όλοι, εγώ δηλαδή και οι αναπληρωτές πρυτάνεις, ότι δεν θα το κάνουμε αυτό. Πάντως, η αλήθεια είναι ότι οι αποζημιώσεις που παίρνουν οι πρυτάνεις στις ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν καμία σχέση με τις αποζημιώσεις που παίρνουμε εμείς, δηλαδή ο μισθός του πρύτανη είναι ο μισθός του καθηγητή συν 250 ευρώ, για τη διαχείριση όλου αυτού του τεράστιου οργανισμού όπως είναι το ΑΠΘ και την ευθύνη που αναλαμβάνει. Ε, δεν είναι ό,τι καλύτερο.

Είστε ικανοποιημένος από τη σχέση που έχει το ΑΠΘ με την πόλη;

 

Νομίζω ότι μπορεί να βελτιωθεί. Νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα να τη βελτιώσουμε. Μπορούμε, όχι μόνο οι καθηγητές, αλλά και οι φοιτητές πιστεύω ότι μπορούν να κάνουν πράγματα στην πόλη, για την πόλη. Κι αυτό εννοούσα όταν έλεγα να σκεφτούν οι φοιτητές, να οργανώσουν ομάδες ενδιαφέροντος, οι οποίες θα προσφέρουν και στους ίδιους, γιατί θα δώσουν διέξοδο στη δημιουργικότητά τους και θα μάθουν πράγματα, αλλά και στην υπόλοιπη κοινωνία. Και θέλω να βρω έναν τρόπο, όσο πιο γρήγορα γίνεται να αναστραφεί αυτή η αρνητική εικόνα που ακολουθεί το ΑΠΘ τα τελευταία χρόνια. Αυτό θα είναι μέλημα διαρκές και του πρύτανη, αλλά και όλων όσοι ασχολούνται σε επίπεδο διοίκησης του πανεπιστημίου. Για κάθε στραβό που αναφέρεται για το ΑΠΘ, και εντάξει υπάρχουν και αστοχίες, υπάρχουν εκατό καλά, τα οποία τα θεωρούμε ίσως αναμενόμενα από ένα πανεπιστήμιο, αλλά δεν τα αναδεικνύουμε με τον ίδιο τρόπο.

Σε τι αναφέρεστε;

 

Κοιτάξτε, το ΑΠΘ δεν περιορίζεται μόνο στη χορήγηση πτυχίων στους νέους της Ελλάδας. Για παράδειγμα, οι καθηγητές του πανεπιστημίου μας, πέρα από το ερευνητικό και διδακτικό έργο τους, παρέχουν και πολλές ακόμη υπηρεσίες προς την υπόλοιπη κοινωνία, οι οποίες δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστές. Εκεί θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο εμείς, το πανεπιστήμιο δηλαδή, να αποτιμήσουμε αυτήν την προσφορά και να την αναδείξουμε.

Και ελπίζουμε ότι θα μας βοηθήσετε κι εσείς, βέβαια. Τι εννοώ. Το πανεπιστήμιο πέρα από τα πτυχία και τα ερευνητικά προγράμματα που εκπονεί και που προσφέρουν δουλειά και σε πολλούς άλλους νέους πτυχιούχους μέσω της Επιτροπής Ερευνών, προσφέρει συμβουλές και στη βιομηχανία και στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή στους παραγωγούς, στους γεωργούς, στους κτηνοτρόφους. Προσφέρει κλινικό έργο με τις πανεπιστημιακές κλινικές, με μοναδικό τρόπο, γιατί αυτό δεν το πιστώνει κάνεις εύκολα στο πανεπιστήμιο, αλλά ανήκει στο πανεπιστήμιο, γιατί εκατοντάδες πανεπιστημιακοί γιατροί θα ασχοληθούν με τα πιο δύσκολα περιστατικά. Στις πανεπιστημιακές κλινικές προάγεται η ιατρική επιστήμη και βρίσκουν το τελευταίο αποκούμπι οι ασθενείς της Βορείου Ελλάδος και ίσως ευρύτερα της Ελλάδας. Το πανεπιστήμιο διαρκώς αλληλεπιδρά με την κοινωνία συμμετέχοντας σε εκδηλώσεις ή οργανώνοντας εκδηλώσεις στην τοπική κοινωνία της Θεσσαλονίκης. Όλα αυτά γίνονται και πρέπει να τα αναδείξουμε.

Θέλω να ολοκληρώσουμε τη συζήτησή μας με την αίτηση που έχει καταθέσει στο ΣτΕ συνάδελφος σας, με την οποία ζητείται ουσιαστικά να ακυρωθεί η προηγηθείσα της εκλογής σας διαδικασία και συνεπώς και η ίδια η εκλογή σας. Σας προβληματίζει αυτή η εκκρεμότητα;

 

Με προβληματίζουν τα μεγάλα προβλήματα που θα έχω να αντιμετωπίσω. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορώ να το επηρεάσω. Θα σεβαστώ την όποια απόφαση του ΣτΕ, αλλά δεν μπορώ να λειτουργήσω ούτε υπό αίρεση ούτε υπό αμφισβήτηση. Θα λειτουργήσω ωσάν να μην υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα και ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει.

 

Πηγή: Μακεδονία