Περιμένοντας τον Ελληνα τουρίστα

Στάση αναμονής τηρούν οι Ελληνες για τον προγραμματισμό των καλοκαιρινών τους διακοπών, μία εβδομάδα μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

 

Μετά τις μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων που άρχισαν να εκδηλώνονται με την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και συνεχίστηκαν για περίπου δύο εβδομάδες, στην αγορά φαίνεται να επικρατεί στασιμότητα ενώ οι εμπλεκόμενοι φορείς προσδοκούν βελτίωση από τις επόμενες ημέρες.

 

Οι ίδιοι επισημαίνουν ότι μπορεί η ψυχολογία των καταναλωτών να σημείωσε θετικά βήματα, όμως οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν, η μισθοδοσία αρκετών εργαζομένων δεν καταβάλλεται κανονικά, κάποιοι συνταξιούχοι αδυνατούν να προχωρήσουν σε ανάληψη της σύνταξής τους και η οικονομική ανασφάλεια είναι διάχυτη.

 

«Την τελευταία εβδομάδα η κίνηση δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί», λέει ο κ. Τάκης Αμπατζής, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στην Πάρο. «Το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τις κλειστές τράπεζες είχαμε συνεχείς ακυρώσεις από Ελληνες, από Αμερικανούς, από Ευρωπαίους, μία πτώση της τάξεως του 15%, όμως αυτή τη στιγμή η κατάσταση έχει ?παγώσει?. Ενας σταθμός για εμάς θα είναι και η Τετάρτη, οπότε αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα. Μετά πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσει η εικόνα».

 

Παρόμοιο είναι το κλίμα που περιγράφουν στο «Εθνος» τουριστικοί παράγοντες από τη Φοινικούντα της Μεσσηνίας, έναν προορισμό που ευνοείται από το γεγονός ότι είναι προσβάσιμος οδικώς. Τα κάμπινγκ της περιοχής είναι σχεδόν πλήρη, στα ξενοδοχεία σταμάτησαν οι ραγδαίες ακυρώσεις των προηγούμενων ημερών, όμως οι κρατήσεις είναι προς το παρόν λίγες, η κίνηση στα εστιατόρια και τα καταστήματα παραμένει υποτονική και αριθμητικά υπερτερούν οι επισκέπτες του Σαββατοκύριακου.

 

Αντιθέτως στην Κρήτη, όπου το κόστος των διακοπών αυξάνεται λόγω της αγοράς ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, οι Ελληνες τουρίστες έχουν μετατραπεί σε «είδος υπό εξαφάνιση». «Διαχρονικά οι Ελληνες ήταν οι καλύτεροι πελάτες μας, αλλά φέτος η κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα ενώ δυσκολεύονται ακόμα και οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού», τονίζουν οι εμπλεκόμενοι φορείς. Μικρή τόνωση αναμένεται τον Αύγουστο, χωρίς όμως και αυτό να είναι σίγουρο.

 

«Η πτώση είναι κατακόρυφη σε όλη την Κρήτη αλλά κυρίως στην περιοχή της Ιεράπετρας. Παρά τις προσφορές δεν υπάρχει ενδιαφέρον», δήλωσε στο «Εθνος» ο Αλέκος Παντελάκης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου και πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Μύρτου, ενώ από την πλευρά του ο Μανόλης Τσακαλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδοχείων Ρεθύμνου, επεσήμανε ότι «τουρισμό έχουμε, τα γραφεία έχουν κάνει προσφορές, τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητες πάνω από 95% αλλά με τους Ελληνες τουρίστες υπάρχει θέμα. Εχουν πλέον εξαφανιστεί».

 

Μείωση 5%

Στην Ολυμπία, όπως εξηγεί στο «Εθνος» ο κ. Σπύρος Σπυρόπουλος, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της περιοχής, διαπιστώνεται μείωση της κίνησης κατά περίπου 5%. «Κάπως αρχίζει η κοινή γνώμη να ησυχάζει και λέμε πάλι καλά με τις εξελίξεις που έχουμε. Ομως ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η αγορά. Η εικόνα που είχαμε εδώ άλλες χρονιές δεν υπάρχει και είναι λογικό εφόσον ο κόσμος δεν έχει λεφτά ή έχει και δεν μπορεί να τα πάρει. Περιμένω τις επόμενες ημέρες μια καλύτερη κατάσταση, ήδη φάνηκε μια τάση σε μία μόνο ημέρα. Ανοιξαν οι τράπεζες και από την πρώτη μέρα φύσηξε ένας άνεμος θετικός».

 

Τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί λόγω των οικονομικών εξελίξεων στην τουριστική αγορά περιγράφει και ο πρόεδρος των ξενοδόχων των Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Βλάχος: «Εμείς δουλεύαμε μέχρι πρόσφατα με τον εσωτερικό τουρισμό. Είχαμε 20% ξένους πελάτες και 80% Ελληνες. Τώρα πια έχουμε ρίξει πολύ βάρος στην εξωστρέφεια γιατί ενώ μέχρι και το 2010 δεν είχαμε κανένα πρόβλημα σε πληρότητες και έσοδα και ενώ ακόμη και το 2014 πήγαμε πολύ καλά, τα πράγματα στη συνέχεια άλλαξαν. Πιστεύαμε ότι το 2015 θα ήταν ό,τι καλύτερο για εμάς και για τη χώρα αν δεν είχαμε περιπέτειες, όμως τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν έτσι…».

 

Πηγή: Έθνος