Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας: Αρχίζουν το καλοκαίρι τα έργα

Αρχίζουν το καλοκαίρι τα έργα Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες για την οριστική διαμόρφωση του πεζόδρομου της Αγίας Σοφίας, ο οποίος ακόμη μέχρι και σήμερα λειτουργεί με πολλά προβλήματα, αφού εξακολουθεί να καταλαμβάνεται από δίκυκλα και αυτοκίνητα.

 

Από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης κινήθηκαν οι διαδικασίες για την ανάπλαση του άξονα της Αγίας Σοφίας βάσει της μελέτης που τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο στο πλαίσιο αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που διενεργήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στον διαγωνισμό του δήμου Θεσσαλονίκης για την ανάθεση του έργου ανταποκρίθηκαν δεκαπέντε εταιρείες, οι οποίες προσέφεραν εκπτώσεις από 31% έως και 45,8%. Ο προσωρινός ανάδοχος του έργου έχει αναδειχθεί και υπολογίζεται ότι μέσα στον Ιούλιο θα ξεκινήσουν και οι κατασκευαστικές εργασίες.
Το έργο της ανάπλασης αφορά στο τμήμα της Αγίας Σοφίας που είναι και σήμερα πεζοδρομημένο, από την οδό Τσιμισκή μέχρι και το ύψος της Μακένζι Κινγκ. Παρεμβάσεις, στο πλαίσιο της ίδιας εργολαβίας, θα εκτελεστούν και στους δύο κάθετους πεζόδρομους της Αγίας Θεοδώρας και της Γεωργίου Σταύρου. Με την οριστική διαμόρφωση του, ο πεζόδρομος της Αγίας Σοφίας θα αποτελέσει έναν χώρο περιπάτου, όπου επίσης θα μπορούν να φιλοξενούνται διάφορες εκδηλώσεις και δρώμενα.

Όπως προβλέπεται από τη μελέτη του έργου, το πράσινο θα αυξηθεί σημαντικά, ενώ κυρίαρχη θα είναι και η παρουσία του υδάτινου στοιχείου, αφού θα δημιουργηθούν ρηχά σιντριβάνια στη συμβολή της Αγίας Σοφίας με τους δύο κάθετους προς αυτή πεζόδρομους. Ο προϋπολογισμός των έργων ανάδειξης του άξονα της Αγίας Σοφίας διαμορφώνεται στο ποσό των περίπου 2,18 εκατ. ευρώ.

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία