«Πολλοί» νεκροί αντάρτες στη Σλαβιάνσκ – αιματηρές ταραχές και στην Οδησσό

Για πολλούς νεκρούς αντάρτες κάνει λόγο το Κίεβο. Άγνωστο παραμένει το τι κατάσταση επικρατεί πραγματικά στη Σλαβιάνσκ, δεδομένου νωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε πως έχει θέσει «υπό έλεγχο» περίπου τη μισή πόλη.

 

Τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περίπου δέκα τραυματίστηκαν στην Οδησσό, το ουκρανικό λιμάνι στη Μαύρη Θάλασσα, σε συγκρούσεις που σημειώθηκαν μεταξύ πιστών στην κυβέρνηση του Κιέβου και φιλορώσων.

 

Την ίδια στιγμή, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των κυβερνητικών δυνάμεων στη νοτιοανατολική επαρχία του Ντόνετσκ, όπου ο ουκρανικός στρατός μάχεται προκειμένου να ανακτήσει τον έλεγχο της πόλης Σλαβιάνσκ, που έχει μετατραπεί προπύργιο των ένοπλων ρωσόφιλων αυτονομιστών.

 

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεκσάντερ Τουρτσίνοφ, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν προκαλέσει βαριές απώλειες στους αυτονομιστές, με «πολλούς» αντάρτες να έχουν σκοτωθεί, τραυματιστεί ή συλληφθεί.

 

Νωρίτερα, οι αυτονομιστές κατόρθωσαν να καταρρίψουν δύο ή τρία ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού, σκοτώνοντας έναν πιλότο και έναν άλλο στρατιώτη, απολογισμό που επιβεβαίωσε ο κ. Τουρτσίνοφ.

Επτά ακόμα στρατιώτες τραυματίστηκαν, σύμφωνα με το προεδρικό ανακοινωθέν.

 

Άγνωστο παραμένει το τι κατάσταση επικρατεί πραγματικά στη Σλαβιάνσκ, δεδομένου νωρίτερα το Κίεβο ανακοίνωσε πως έχει θέσει «υπό έλεγχο» περίπου τη μισή πόλη.

Τόνισε ωστόσο πως όλα τα οδοφράγματα που είχαν στήσει οι αυτονομιστές στα περίχωρα της πόλης έχουν πλέον καταληφθεί.

 

Ο κ. Τουρτσίνοφ σημείωσε πως ο αγώνας εναντίον των ανταρτών είναι «πολύ σύνθετος», λόγω του ότι οι συγκρούσεις λαμβάνουν χώρα μέσα σε αστικά κέντρα, και κατηγόρησε τους αυτονομιστές πως χρησιμοποιούν αμάχους και ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η Ρωσία έχει καταδικάσει την όλη επιχείρηση, και έχει ζητήσει έκτακτη συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

 

 

 

 

 

Πηγή: ΣΚΑΙ