Πρεμιέρα εγγραφών με φόβους για… τσουνάμι μετεγγραφών

Ανοίγουν σήμερα τις πόρτες τους στους νέους φοιτητές τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

 

Αρχίζουν σήμερα οι εγγραφές των νέων φοιτητών στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όλης της χώρας, όμως το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις μετεγγραφές που θα ακολουθήσουν, καθώς οι δικαιούχοι όλων των κατηγοριών υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τους 40.000 πρωτοετείς.

 

Παρότι δεν είναι γνωστό ακόμα πόσοι εξ αυτών θα καταθέσουν τελικά αιτήσεις, κάτι που θα φανεί περί τις 26 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία των εγγραφών, το σίγουρο είναι ότι στα κεντρικά πανεπιστήμια θα επικρατήσει συνωστισμός και σε ορισμένα περιφερειακά τμήματα σημαντική αποψίλωση. Ειδικά σε κεντρικές σχολές με εργαστήρια, το στρίμωγμα αναμένεται να είναι τόσο έντονο ώστε πιθανότατα να βγει λίστα για το ποιοι φοιτητές μπορούν να τα παρακολουθούν.

 

Το υπουργείο Παιδείας θα επιχειρήσει να αντιμετωπίσει το αναμενόμενο «τσουνάμι» προς τα κεντρικά ιδρύματα με ανακατανομές κονδυλίων, όμως η αγωνία για το πώς θα εξελιχθεί η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά με τόσα προβλήματα, υπεχρηματοδότησα και υποστελέχωση είναι διάχυτη.

 

Για τον λόγο αυτόν, ο Ανδρέας Λοβέρδος απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι δικαιούχοι μετεγγραφής και σε φοιτητές από προηγούμενα έτη.

 

Όσοι θέλουν και έχουν δικαίωμα μετεγγραφής θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή, καθώς θα κάνουν την εγγραφή τους στο ίδρυμα στο οποίο πέρασαν και μόλις ολοκληρωθούν όλες οι εγγραφές θα μπορούν να κάνουν αίτηση μετεγγραφής, Ωστόσο, κατά την εγγραφή τους, θα πρέπει να δηλώσουν σε ποιο Πανεπιστήμιο η ΤΕΙ θέλουν να μετεγγραφούν.

 

Αυτή η δήλωση γίνεται προκειμένου το υπουργείο Παιδείας να έχει μια εικόνα του αριθμού των πρωτοετών που δικαιούνται μετεγγραφή και σε ποια ΑΕΙ, πριν ξεκινήσουν οι αιτήσεις των μετεγγραφών, αν και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τα ιδρύματα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα θα αποτελέσουν «πόλο έλξης».

 

Για την εγγραφή τους οι επιτυχόντες ή το νομίμως εξουσιοδοτημένο από αυτούς πρόσωπο θα πρέπει να καταθέσουν στη Γραμματεία της σχολής τους, τα εξής δικαιολογητικά:

 

-αίτηση για εγγραφή

-τίτλο απόλυσης: ευκρινές φωτοαντίγραφο απολυτηρίου ή πτυχίου ή αποδεικτικού του σχολείου αποφοίτησης

-υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται ότι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε άλλη Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

-4 φωτογραφίες τύπου αστυνομικής ταυτότητας.