Στα δικαστήρια κρίνεται η τύχη του ΕΝΦΙΑ – Νέα εκκαθαριστικά από σήμερα για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων – Πότε πρέπει να πληρώσετε

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να μπει σε κανονικούς δρόμους η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και να ξεκινήσει η καταβολή των έξι δόσεων, αρχής γενομένης από τα τέλη Σεπτεμβρίου, φόβος επικρατεί για τις δικαστικές εμπλοκές που μπορεί να προκύψουν.

 

Ο φόρος ακινήτων και η συνταγματικότητά του θα κριθούν στα δικαστήρια με τη Δικαιοσύνη να είναι και αυτή τη φορά ο ρυθμιστής των εξελίξεων. Οι πολίτες προσφεύγουν στα διοικητικά δικαστήρια υποστηρίζοντας ότι ο φόρος υπολογίζεται με βάση υψηλές – πλασματικές αντικειμενικές αξίες και δεν λαμβάνεται υπόψη η εισοδηματική κατάσταση των φορολογουμένων. Σύντομα θα πραγματοποιηθεί «πιλοτική» δίκη στο ΣτΕ η οποία μπορεί να κρίνει και την πορεία των εσόδων που έχουν προϋπολογιστεί.

 

Τα δικαστήρια θα κρίνουν αν υπάρχουν όντως αντισυνταγματικές διατάξεις που οδηγούν σε υπερφορολόγηση των ακινήτων με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να προχωρά σε «πιλοτική δίκη».

 

Μολονότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διορθωτικών κινήσεων για μείωση του ΕΝΦΙΑ σε πολλές περιπτώσεις, ξεκίνησαν ήδη οι προσφυγές εναντίον του νέου φόρου με αίτημα να κριθεί αντίθετος σε διατάξεις του Συντάγματος που προβλέπουν τη συμμετοχή του καθενός στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις του.

 

Δεν αποκλείεται να εκδοθούν αποφάσεις που θα ζητούν διορθώσεις στον φόρο καθώς ο υπολογισμός τους με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ίσχυαν το 2007, αλλά πλέον είναι εξωπραγματικές, κρίνεται πλασματικός.

 

Αλλωστε, πάνω από 6 στις 10 αγοραπωλησίες ακινήτων γίνονται σήμερα σε τιμές πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές αξίες. Δηλαδή οι πολίτες διαθέτουν μια περιουσία η οποία έχει αξία έως και 50% μικρότερο από εκείνη που υπολογίζει η εφορία.

 

Κι ενώ το οικονομικό επιτελείο αγωνιά για τη δικαστική πορεία του ΕΝΦΙΑ, ξεκίνησε ήδη από σήμερα η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του φόρου που είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν πάνω από 6,1 εκατομμύρια Έλληνες.

 

Εκτιμάται ότι 1 στους 10 ιδιοκτήτες θα πρέπει να βρουν νέο εκκαθαριστικό αφού υπάρχουν αλλαγές στα ποσά. Ολοι όμως θα δουν διαφορά και θα πρέπει να ξανατυπώσουν το εκκαθαριστικό αφού υπάρχει αλλαγή στις δόσεις που από 5 έγιναν έξι. Περίπου 5,4 εκατομμύρια πολίτες μέχρι τις 30 του μήνα θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση. Άλλες 700.000 θα πρέπει να περιμένουν περίπου ακόμη μια εβδομάδα ώστε να πάρουν στα χέρια τους τα νέα εκκαθαριστικά που θα περιλαμβάνουν τις αλλαγές. Αλλαγές στα εκκαθαριστικά θα δουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού και φυσικά οι σεισμόπληκτοι της Κεφαλλονιάς.

 

Ακόμη ένα σημαντικό τμήμα των ιδιοκτητών που δικαιούνται εκπτώσεις ως χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία 80% και άνω κλπ και θα πρέπει να περιμένουν να αλλάξει το εκκαθαριστικό τους μέσα στον Οκτώβριο. Θα πρέπει να πληρώσουν όμως τη δόση (αν και λάθος) που θα έρθει με το πρώτο εκκαθαριστικό και το ποσό αυτό θα αφαιρεθεί στη συνέχεια. Όσοι έχουν διατηρητέα ακίνητα ή ξενοδοχειακά κτίρια

 

Οι ημερομηνίες για τις δόσεις

• 1η δόση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.
• 2η δόση έως τις 31 Οκτωβρίου 2014.
• 3η δόση έως τις 28 Νοεμβρίου 2014.
• 4η δόση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014.
• 5η δόση έως τις 30 Ιανουαρίου 2015.
• 6η δόση έως τις 27 Φεβρουαρίου 2015.