Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 2,6 εκατ. ευρώ

Την ελλιπή λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης αλλά και την απαράδεκτη καθυστέρηση στο πρόγραμμα ψεκασμών για τις νύμφες των κουνουπιών στην Κεντρική Μακεδονία κατήγγειλε εκπρόσωπος τύπου της περιφερειακής παράταξης “ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ” με επικεφαλής τον Μάρκο Μπόλαρη.

 

Ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος εξήγησε πως “μέχρι τώρα το σοβαρότατο θέμα των ψεκασμών για τα κουνούπια δεν είχε συζητηθεί μέσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό έγινε μετά από παρέμβαση της παράταξής μας και της μείζονος αντιπολίτευσης γενικότερα. Οι ψεκασμοί στοιχίζουν 2.6 εκατομμύρια ευρώ κάθε σεζόν και τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί γύρω στα 9 εκατομμύρια. Ζητήσαμε πολλές φορές απολογισμό των ψεκασμών. Πότε έγιναν με τι συχνότητα , αλλά δεν πήραμε απάντηση. Πέρσι οι ψεκασμοί λόγω καθυστερήσεων έγιναν Αύγουστο. Το Σεπτέμβριο του 2014 ήρθε επείγον έγγραφο από το Υπουργείο Υγείας να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί. Μέχρι τώρα , μέχρι το Μάρτιο του 2015 δεν έγινε τίποτε. Οι ψεκασμοί για το 2015 έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα θα ξεκινήσουν και πάλι τον Αύγουστο. Τότε δηλαδή που θα είναι πολύ αργά. Και στο μεταξύ θα έχουν ξοδευτεί πολλά ακόμη χρήματα”.    

 

Πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών 2,6 εκατ. ευρώ

 

Το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών με αεροψεκασμούς, επίγειες παρεμβάσεις και προϋπολογισμό που “αγγίζει” τα 2,6 εκατ. ευρώ απασχόλησε τη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας Ιωάννα Τζάκη, έχει προκηρυχτεί ηλεκτρονικός, δημόσιος, διεθνής διαγωνισμός κι εκτιμάται πως οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν έγκαιρα και το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στις αρχές Ιουνίου.

 

“Τη χρονιά που πέρασε, παρά τις καθυστερήσεις, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα με τα κουνούπια. Σε υγροτόπους και περιοχές καλλιέργειας ρυζιού έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε κουνούπια. Υπάρχουν περιορισμοί και απαγορεύσεις, που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε” είπε η κ. Τζάκη, προσθέτοντας πως θα γίνει ευρεία σύσκεψη με τους δημάρχους, ώστε να συνδράμουν το έργο της καταπολέμησης.

 

Ωστόσο, το πρόγραμμα προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, κάνοντας λόγο για χρονική καθυστέρηση στις διαδικασίες. Το θέμα εισηγήθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος, μέλος της παράταξης του Μάρκου Μπόλαρη, Δημήτρης Μούρνος, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: “Φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, το πρόγραμμά μας φαίνεται να βγαίνει τελείως από τα χρονικά του πλαίσια και κινδυνεύει να αποδειχτεί εντελώς άχρηστο. Και να πληρωθούν τρία περίπου εκατομμύρια ευρώ χωρίς κανένα αποτέλεσμα”.

 

Κριτική για τις καθυστερήσεις άσκησαν, επίσης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων “Περιφέρεια Πρωταθλήτρια” και “Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα”, Γιάννης Ανδρίτσος και Θανάσης Χειμώνας, ενώ ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Γιάννης Ζιώγας, πρότεινε να αναλαμβάνει ένας ενιαίος δημόσιος φορέας αυτά τα προγράμματα. Ο περιφερειακός σύμβουλος από τους “Πολίτες Μπροστά” Χρήστος Βουλγαρίδης σημείωσε ότι είναι θέμα δημόσιας υγείας και περιβαλλοντικό, ενώ ο επικεφαλής της “ΑΝΤΑΡΣΥΑ” Θανάσης Αγαπητός υπογράμμισε ότι το πρόβλημα ταλαιπωρεί όλη την Κεντρική Μακεδονία.
 

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις προσφορές τους έως τις 8 Απριλίου και η αποσφράγισή τους θα γίνει στις 17 του ίδιου μήνα.

 

Η βαρύτητα των ψεκασμών “πέφτει” σε 16 μεγάλα υγροτοπικά συστήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε περίπου 100 οικισμούς όπου έχουν καταγραφεί σοβαρά προβλήματα από τα κουνούπια, λόγω της ύπαρξης βόθρων, και στο σύνολο των φρεατίων όπου λιμνάζουν νερά σε Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Βέροια, Νάουσα, Έδεσσα, Γιαννιτσά, Κιλκίς, Σέρρες και Πολύγυρο.