Προβόπουλος: “Εντυπωσιακή η προσαρμογή του τραπεζικού τομέα!”

Ώρες – ώρες αναρωτιέμαι αν διαβάζω σωστά. Ξανακοιτάω το κείμενο και βλέπω πως δεν κάνω λάθος. Επομένως, μάλλον κάτι στραβό πηγαίνει με τα μηνύματα που θέλει να στείλει ο συντάκτης του κειμένου.

 

Κάπως έτσι ένιωσα όταν διάβασα όσα έγραψε σε άρθρο του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος. Δηλαδή, ο άνθρωπος που διορίζεται από την Ελληνική κυβέρνηση για να ελέγχει τις τράπεζες. Σε κείμενο του για την Wall Street Journal και αναφερόμενος στις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, τόνισε ότι η προσαρμογή που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα είναι μοναδική για τα διεθνή δεδομένα. «Πουθενά αλλού δεν ήταν πιο εντυπωσιακή η προσαρμογή από αυτήν που πραγματοποιήθηκε στον τραπεζικό τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Και συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι οι μη βιώσιμες τράπεζες, που δεν κατάφεραν να αντλήσουν ιδιωτικά κεφάλαια, τέθηκαν σε εξυγίανση και καθ’ όλη τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης και στη συνέχεια της κυπριακής, όλες οι καταθέσεις στην Ελλάδα προστατεύθηκαν απολύτως. Σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, ο τραπεζικός τομέας αποτελείται από τέσσερις καλά ανακεφαλαιοποιημένους, βιώσιμους τραπεζικούς ομίλους και λίγες μικρότερες τράπεζες.

Μάλιστα! Προφανώς εκτός τόπου και χρόνου. Κοντολογίς, ο κ. Προβόπουλος ομολογεί την αποτυχία του ως διοικητή της ΤτΕ καθώς θα έπρεπε να είχε προβλέψει τη κρίση και να είχε θωρακίσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα, ούτε τη κρίση προέβλεψε, ούτε θωράκισε το σύστημα. Με αποτέλεσμα, οι ιδιωτικές τράπεζες να βρεθούν εκτεθειμένες, να μην έχουν κεφάλαια και να προστρέξουν για τη σωτηρία τους οι φτωχοποιημένοι έλληνες. Επομένως, για ποιο πράγμα ακριβώς πανηγυρίζει; Θεωρεί ότι έκανε κάποιο κατόρθωμα; Οι έλληνες έβαλαν το χέρι στις άδειες τσέπες τους και πλήρωσαν τα λάθη και τις παραλείψεις του. Το ότι ανακεφαλοποιήθηκαν οι τράπεζες, προχώρησαν σε αναγκαστικές συγχωνεύσεις και στη συνέχεια ξεπουλήθηκαν, δεν μπορεί να θεωρηθεί επιτυχία. Και να είχαν τουλάχιστον οι τράπεζες ανοιχτές τις κάνουλες της χρηματοδότησης… Αντίθετα, τις έχουν ερμητικά κλειστές απορρίπτοντας κάθε πρόταση για επιχειρηματική χρηματοδότηση.

Στο ίδιο άρθρο ο κ. Προβόπουλος εκτίμησε πως οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα φέρνουν αποτέλεσμα κι πως οι μεγαλύτερες προκλήσεις για τη χώρα είναι ο «εφησυχασμός και η μεταρρυθμιστική κόπωση». Προφανώς, έτσι τον βολεύει να βλέπει τη κατάσταση.

O διοικητής συνιστά επαγρύπνηση καθώς, όπως αναφέρει, «οι πρόσφατες επιτυχίες της Ελλάδος δεν πρέπει να μας αποσπάσουν την προσοχή από την προσπάθεια που έχουμε ακόμη μπροστά μας». Σίγουρα, δεν αναφέρεται στο 30% ανεργίας και το ξήλωμα ότι της παραγωγικής βάσης.

 
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι θα απαιτηθούν και άλλες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, καθώς επίσης και αναδιατάξεις στους επιχειρηματικούς τομείς. Ωστόσο, όπως σημειώνει, αυτές θα είναι ευκολότερο να εφαρμοστούν μέσα σε μια οικονομία η οποία ανακάμπτει.

Ο κ. Προβόπουλος επισημαίνει ότι η καταιγίδα που έπληξε την ελληνική οικονομία βοήθησε τους Έλληνες να αντιληφθούν πως η χώρα μας αντιμετώπιζε το εξής πρόβλημα: «Οποιοδήποτε βραχυπρόθεσμο όφελος ανταγωνιστικότητας που θα προέκυπτε από μία ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή, όπως πράγματι εισηγούνταν οι καταστροφολόγοι, αμέσως θα εξανεμιζόταν, καθώς η χώρα θα επέστρεφε στις παλιές κακές συνήθειες των άτολμων μεταρρυθμίσεων και του υψηλού πληθωρισμού, που θα την καθιστούσαν μη ανταγωνιστική και ευάλωτη σε ύφεση και κρίσεις». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «έτσι, ο ελληνικός λαός διέβλεψε αυτό που οι καταστροφολόγοι δεν μπορούσαν να διαβλέψουν, ότι η μελλοντική του ευημερία και ασφάλεια είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με το ευρώ».

 

Του Άγγελου Αγγελίδη

Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr