Σαμαράς: Βισκόμαστε προς το τέλος του μνημονίου – Κοέλιο: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Π.Κοέλιο, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Τα σημάδια ανάκαμψης θα φανούν εντός του έτους, δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς. Επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι με «σταδιακά και σταθερά βήματα» η χώρα επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης.

 

O Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη συμπόρευσης με την Πορτογαλία για την επίτευξη κοινών στόχων, όπως η ανάπτυξη και η ευημερία.

 

«Οι χώρες μας βρίσκονται σε δρόμο καλό, αλλά και η Ευρώπη βρίσκεται επίσης, παρά τις κατασκευαστικές τις αδυναμίες, σε καλό δρόμο», είπε χαρακτηριστικά.

 

«Ο Πέδρο στάθηκε φίλος της Ελλάδας στα δύσκολα και τα πολύ δύσκολα», τόνισε ο κ.Σαμαράς αναφερόμενος στον κ.Κοέλιο.

 

«Και οι δύο χωρες δοκιμάστηκαν από την πρόσφατη κρίση. Θέλω να συγχαρώ τον Πέδρο γιατί αποδείχθηκε άριστος χειριστής και άξιος ηγέτης της Πορτογαλίας προς την επιτυχή έξοδό της από το πρόγραμμα, όπως και η Ιρλανδία», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

 

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα με τη σειρά της έχει πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους, προχωράει στις μεταρρυθμίσεις και βρισκόμαστε κι εμείς προς το τέλος του μνημονίου».

 

«Και οι τρεις χώρες έκαναν μεγάλα άλματα σε μικρό χρόνο. Άλματα προσαρμογής και ανταγωνιστικότητας» τόνισε ο κ.Σαμαράς.

 

Επανέλαβε ότι προτεραιότητα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι με «σταδιακά και σταθερά βήματα» η χώρα επιστρέφει στον δρόμο της ανάπτυξης.

 

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος πρωθυπουργός εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει φέτος στην ανάπτυξη, ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τον σεβασμό του προς τον ελληνικό λαό που υποφέρει από την κρίση.

 

«Καταβάλλετε μια τεράστια προσπάθεια για να τηρήσει η Ελλάδα τη συμφωνία της. Είμαι βεβαιος ότι η Ελλάδα και ο λαός της βρίσκονται σε πολύ καλά χέρια και θα ακολουθήσουν το παράδειγμα όλων των άλλων χωρών που πέρασαν από τα προγράμματα προσαρμογής», σημείωσε.

 

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Πάσους Κοέλιου όταν έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

 

«Βρισκόμαστε στον ίδιο παρονομαστή. Περιμένουμε την ανάπτυξη, την απασχόληση, να αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, που δυστυχώς είμαστε πρωταθλητές στην Ευρώπη. Ξεπεράσαμε και την Ισπανία» δήλωσε ο κ. Παπούλιας.

 

«Όλα αυτά είναι κοινά προβλήματα που χρειάζονται κοινή αντιμετώπιση και νομίζω ότι η επίσκεψή σας προς τα εκεί κατατείνει, για να βρούμε κοινούς δρόμους για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων» είπε στον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας.

 

Από την πλευρά ο κ. Κοέλιο απάντησε ότι θα συζητήσει αυτά τα ζητήματα με τον Αντώνη Σαμαρά και σημείωσε: «Νοιώθω πολύ μεγάλη έκπληξη που ύστερα από περίπου τέσσερα χρόνια μεγάλων προσπαθειών, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ευρωζώνη δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν αυτές τις προοπτικές της βιώσιμης ανάπτυξης και της ανάκαμψης που θεωρούσαμε ότι θα υπήρχαν πλέον. Παρά ταύτα, υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην Ευρώπη».

 

Ο πορτογάλος πρωθυπουργός επισήμανε ότι, πέραν της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, ακόμα και η Ισπανία, η οποία δεν είχε πρόγραμμα προσαρμογής, προχώρησε σε διαρθρωτικές αλλαγές και πως αναμένεται και άλλες μεγάλες χώρες να προχωρήσουν σε αυτές δεδομένου ότι η Ευρώπη χρειάζεται να ενισχύσει τα θεμέλιά της για να επιτύχει την ανάπτυξη στο μέλλον.