ΣΑΣΘ «Οι δρόμοι μας… η επιλογή μας»

Με σύνθημα «Οι δρόμοι μας… η επιλογή μας» αρχίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας (ΕΕΚ), στην οποία συμμετέχει ενεργά για έβδομη συνεχή χρονιά το Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ).

 

Στη φετινή ΕΕΚ συμμετέχουν περισσότερες από 1.670 ευρωπαϊκές πόλεις και φορείς αστικών συγκοινωνιών. Η διάρκειά της είναι μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, με κορύφωση των δράσεων την καθιερωμένη πλέον «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο».

Οι ελληνικές συμμετοχές φέτος είναι περισσότερες από τα προηγούμενα δύο χρόνια και έφτασαν τις 15. Μεταξύ αυτών η Θεσσαλονίκη, η Αθήνα, το Άργος, η Κόρινθος, η Καλαμάτα, η Δράμα, τα Γιάννινα, τα Γρεβενά, το Ναύπλιο, ο Χολαργός, οι Σέρρες, η Σκύδρα, τα Τρίκαλα και ο Βόλος.

«Οι πόλεις διοργανώνουν δραστηριότητες ενθάρρυνσης βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα πλεονεκτήματά τους και κυρίως για την αύξηση της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής στα αστικά και τα ημιαστικά κέντρα. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος της ΕΕΚ, που αποτελεί πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2002: Επιδιώκει να επηρεάσει τη συμπεριφορά των μετακινουμένων προς επιλογή βιώσιμων μέσων μεταφοράς, όπως οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, τα ποδήλατα και η πεζή μετακίνηση στη πόλη, με συνέπειες τη βελτίωση του περιβάλλοντος, της υγείας και της ποιότητας ζωής των πολιτών», όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΣΑΣΘ Γιάννης Παλαιστής, Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου οι συμμετέχουσες πόλεις διοργανώνουν δραστηριότητες ενθάρρυνσης βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και ενημέρωσης των πολιτών για τα πλεονεκτήματά τους.

 

Το ΣΑΣΘ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών με συγκεκριμένες δράσεις:

 

01. Μηνύματα στις έξυπνες στάσεις και στο εσωτερικό των λεωφορείων σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κατά τη διάρκεια όλης της εβδομάδας.

02. Παραγωγή αφισών και φυλλαδίων με θέμα την ευαισθητοποίηση του κοινού να στραφεί προς τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες και την προώθηση των δράσεων του ΣΑΣΟ στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα κυκλοφορούν με τις αφίσες αυτές σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Επιπλέον, από σήμερα ομάδα συνεργατών του ΣΑΣΘ θα επισκέπτεται τους δήμους της μητροπολιτικής περιοχής Θεσσαλονίκης με σκοπό την ενημέρωση σε θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Μεταξύ άλλων, οι δήμοι θα παραλάβουν ενημερωτικά έντυπα στις ακόλουθες θεματικές που έχει προετοιμάσει το ΣΑΣΘ: α) Ποδήλατο, β) Πεζή μετακίνηση, γ) Λεωφορειολωρίδες, δ) Στάθμευση και ε) Ηλεκτρονικό εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες.

03. Συμμετοχή σε διάφορες εκδηλώσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης. Στο πλαίσιο αυτό -σε συνεργασία με το δήμο Θεσσαλονίκης- θα συμμετάσχει την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014 σε υπαίθρια εκδήλωση στην περιοχή του Λευκού Πύργου, όπου οι συγκοινωνιολόγοι του ΣΑΣΘ θα είναι σε θέση να ενημερώνουν τους πολίτες για θέματα αστικής κινητικότητας.

 

04. Συμμετοχή στο τηλεοπτικό σποτ του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, που είναι ο συντονιστής της ΕΕΚ στην Ελλάδα.