Συνωστισμός στο ΠΑΜΑΚ

Η καρέκλα του υπουργού Παιδείας είναι αναπαυτική, αλλά οι φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας δεν έχουν θέση να καθίσουν…

 

Με επιστολή τους προς τον πρύτανη Αχιλλέα Ζαπράνη, επισημαίνουν την «τραγική» έλλειψη χώρων διδασκαλίας, σ’ ένα ίδρυμα που ασφυκτιά χρόνια τώρα από την έλλειψη κονδυλίων και τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό επιτυχόντων.

«Η φετινή αύξηση των εισακτέων σε όλα τα τμήματα είναι η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίζει, αφού δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας, καθώς τα διαθέσιμα αμφιθέατρα και οι αίθουσες δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες των φοιτητών», αναφέρει ο Σύλλογος Φοιτητών του ΠΑΜΑΚ στην επιστολή του, τονίζοντας ότι «οι φοιτητές δεν μπορούν επ’ άπειρον να παρακολουθούν όρθιοι τις διαλέξεις».
«Να δωθει άμεσα λύση». 
Οι φοιτητές ζητούν το αυτονόητο από την Πολιτεία, «να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα και να παραχωρήσει κατάλληλο κτίριο στο πολεοδομικό συγκρότημα για την ομαλή διεξαγωγή των μαθημάτων».

Ωστόσο, το κτιριακό του ΠΑΜΑΚ δεν είναι ένα θέμα που ανοίγει τώρα και αυτό είναι το τραγικότερο όλων, που καταδεικνύει σαφώς την αδιαφορία και την ασυνέπεια με την οποία έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα όλες οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας από το 1997. Κορυφώθηκε όμως από το 2006 και μετά, οπότε ο τότε πρύτανης, Ηλίας Κουσκουβέλης, βλέποντας το ίδρυμα να ασφυκτιά, ξεκίνησε να διεκδικεί το «γειτονικό» παλαιό 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που είχε εγκαταλειφθεί.

«Πράγματι, οι φοιτητές μας έχουν απόλυτο δίκαιο. Δυστυχώς, η ιστορία του παλαιού 424 ναυάγησε και το χωροταξικό παραμένει», ανέφερε ο νέος πρύτανης του ΠΑΜΑΚ, Αχιλλέας Ζαπράνης, που στο παρελθόν ήταν μέλος της επιτροπής διεκδίκησης του 424.

«Μια ιδανική λύση θα ήταν να μας παραχωρηθεί ένα τμήμα του παλαιού 424 για να μεταφέρουμε ένα μικρό κομμάτι, ακόμη και αν χρειαστεί καταβάλλοντος ένα λογικό μηνιαίο ενοίκιο, και περαιτέρω ο Δήμος Θεσσαλονίκης να μας παραχωρήσει το παλαιό δημοτικό σχολείο της Τριανδρίας, που ασφαλώς θα χρειαστεί ανακαίνιση για να διαμορφωθεί κατάλληλα. Αρα και πάλι μιλάμε για λύση μετά ένα χρόνο περίπου…».

Το συγκεκριμένο σχολείο έχει ζητηθεί από τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη που υποσχέθηκε να εξετάσει επισταμένως το αίτημα, ενώ προσπάθειες γίνονται για την ανεύρεση κονδυλίων και μέσω της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας καλείται φέτος να φιλοξενήσει 5.800 φοιτητές, δηλαδή 1.800 περισσότερους απ’ όσους το περασμένο ακαδημαϊκό έτος.

 

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ