Σκληρή πολιτική κόντρα στη Βουλή για τη Χρυσή Αυγή

Κοινοβουλευτική… πρεμιέρα με εμπλοκή, αντιπαραθέσεις, διακοπές και μαραθώνιες διαβουλεύσεις.

 

Η πρώτη σφοδρή πολιτική κόντρα μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και των κ. Ευ. Βενιζέλου, Κυρ. Μητσοτάκη και Ευ. Μεϊμαράκη εκτυλίχθηκε χθες το βράδυ στο Κοινοβούλιο, με επίκεντρο τη μη χορήγηση άδειας από τον εισαγγελέα ώστε να παραβρεθούν στην Ολομέλεια οι έξι προφυλακισμένοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να συμμετέχουν στην ψηφοφορία επί του αιτήματος άρσης ασυλίας του «γαλάζιου» βουλευτή Αδ. Γεωργιάδη.

 

Η πρόεδρος της Βουλής υποστήριξε πως με την εισαγγελική απόφαση -χωρίς μάλιστα να αιτιολογείται- αλλοιώνεται η σύνθεση του Κοινοβουλίου, ενώ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και ιδιαίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, έκαναν λόγο για καταστρατήγηση του Συντάγματος και ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

 

Oλα ξεκίνησαν όταν πριν από την έναρξη της διαδικασίας άρσης της ασυλίας, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε την αναβολή της συζήτησης -για σήμερα το απόγευμα- με το σκεπτικό πως ο αρμόδιος εισαγγελέας δεν έδωσε άδεια στους προφυλακισμένους βουλευτές, προκειμένου να παραβρεθούν και να ψηφίσουν, χωρίς να αιτιολογήσει επαρκώς την απόφασή του.

 

Το να τεθεί το θέμα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Βουλής, συμφωνήθηκε με τους αντιπροέδρους του Σώματος, μεταξύ των οποίων και ο Ν. Κακλαμάνης της ΝΔ. Αμεση ήταν η αντίδραση του Αδ. Γεωργιάδη, ο οποίος ζήτησε να συνεχιστεί χθες η διαδικασία αφού, όπως είπε, με την ενδεχόμενη αναβολή παρατείνεται η κατασυκοφάντησή του από τον άνθρωπο που τον μήνυσε. Ωστόσο στη συνέχεια τα πολιτικά αίματα άναψαν, με αποτέλεσμα η συζήτηση να εξελιχθεί σε μεγάλης έκτασης κόντρα, που εντέλει οδήγησε στη συζήτηση της άρσης ασυλίας και στην ψηφοφορία, η οποία τελικώς και με συντριπτική πλειοψηφία δεν ήρθη.

 

Σε παρέμβασή του ο προκάτοχος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, Ευ. Μεϊμαράκης, υποστήριξε δηκτικά: «Αποδεχθήκατε και την τρόικα και το μνημόνιο, όμως δεν θα επιβάλλετε και τον δικό σας τρόπο λειτουργίας της Βουλής, αν είναι έτσι κλείστε και το Κοινοβούλιο». «Διαπράξατε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Πότε θα φέρετε το τρίτο μνημόνιο προς ψήφιση;», είπε επίσης δηκτικά ο Ευ. Βενιζέλος, με την κ. Κωνσταντοπούλου να απαντά: «Μην αγωνιάτε, αυτή η Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσει μνημόνιο». Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως «με τη λογική της προέδρου δεν θα μπορεί αύριο να λειτουργήσει η Βουλή, δεν θα μπορούν να εκλεγούν τα προεδρεία των επιτροπών», σημειώνοντας ότι «ανοίγεται μία Κερκόπορτα». Η πρόεδρος της Βουλής αντέτεινε πως «δεν μπορεί να αλλοιώνεται χωρίς ιδιαίτερο λόγο η σύνθεση της Βουλής και για να έρθει το θέμα στο Σώμα συνηγόρησαν όλες οι πλευρές της Βουλής διά των εκπροσώπων τους».

 

Διακοπή

Η συνεδρίαση διακόπηκε για δέκα λεπτά, με τις αντεγκλήσεις να συνεχίζονται και στο δεύτερο μέρος της. Ο κ. Βενιζέλος έλαβε τον λόγο, λέγοντας πως η πρόταση της προέδρου «είναι κραυγαλέα αντιθεσμική και αντισυνταγματική και παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών». Της καταλόγισε μάλιστα ότι επιχειρεί «να υπαγορεύσει την πολιτική της βούληση στον αρμόδιο εισαγγελέα». Την κάλεσε δε να ανακαλέσει όσα είπε και «να αρθεί στο ύψος της έδρας της». Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης υπογράμμισε ότι «το θέμα προσλαμβάνει διαστάσεις που δεν ήσαν στην πρόθεση της προέδρου», επισημαίνοντας ότι «κανείς δεν ζητάει να παραβιαστεί η ισορροπία της διάκρισης των εξουσιών». «Στη Δημοκρατία η διαδικασία δεν είναι τύπος, αλλά ουσία», είπε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη και μίλησε για «θλιβερή και δύσκολη στιγμή για τη Βουλή των Ελλήνων».

 

Πηγή: Έθνος