Το ISIS θέλει τη Λιβύη για ορμητήριο κατά της Ευρώπης

Εντονη ανησυχία προκαλούν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δημοσιεύματα για τη δράση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) στη Λιβύη και για τον κίνδυνο να έχουμε τρομοκρατικά χτυπήματα μεγάλης κλίμακας σε χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία.

 

Ενώ ο τρόμος από τη μαζική εκτέλεση Αιγυπτίων Κοπτών από τους άνδρες της οργάνωσης ακόμη δεν έχει σβήσει, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για συγκεκριμένο σχέδιο των τζιχαντιστών για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς και για επιθέσεις εναντίον πλοίων και τάνκερ συμφερόντων «των σταυροφόρων».

 

Συγκεκριμένα πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στις ιταλικές αρχές μια ανάρτηση μπλόγκερ-υπερασπιστή του ISIS με τίτλο «Λιβύη: Στρατηγική Δίοδος για το Ισλαμικό Κράτος». Στο άρθρο αυτό, το οποίο αναπαράγουν μεγάλα διεθνή μέσα όπως η Die Welt, αλλά και πολλές ισλαμικές ιστοσελίδες παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα της Λιβύης ως στρατηγικού σημείου για την εξαπόλυση τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον ευρωπαϊκών χωρών.

 

Ο μπλόγκερ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η Λιβύη έχει μια ακτογραμμή 1.609 χιλιομέτρων ακριβώς απέναντι από τις νότιες χώρες των σταυροφόρων, στις οποίες κάποιος μπορεί να φτάσει χρησιμοποιώντας μικρά πλοιάρια. Εάν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τον τεράστιο αριθμό προσφύγων που καθημερινά φεύγουν από τις λιβυκές ακτές για την Ευρώπη, θα μπορούσαμε να κάνουμε τη ζωή στις νότιες ευρωπαϊκές χώρες κόλαση».

 

Σύμφωνα με το CBS, μόνο τον Ιανουάριο περισσότεροι από 3.500 πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική πέρασαν τα θαλάσσια σύνορα της Ευρώπης από τη Λιβύη. Υπενθυμίζεται ότι μερικές εβδομάδες πριν, στο βίντεο της μαζικής εκτέλεσης των Αιγυπτίων Κοπτών Χριστιανών, ο επικεφαλής της ομάδας των εκτελεστών του ISIS είχε εξαπολύσει και πάλι απειλές εναντίον της Ευρώπης λέγοντας ότι «βρισκόμαστε στα σύνορα της Ευρώπης και με τη βοήθεια του Αλλάχ θα κατακτήσουμε τη Ρώμη».

 

Παρέλαση στη Σύρτη

Επιπλέον ανησυχία για τη δύναμη που έχει αποκτήσει το ISIS εντός της Λιβύης προκάλεσε η κυκλοφορία ενός βίντεο, στο οποίο εμφανίζονται εκατοντάδες άνδρες του Ισλαμικού Κράτους να παρελαύνουν μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Σύρτης, ενώ δημοσίευμα της Daily Mail, επικαλούμενο πηγές των επίσημων ενόπλων δυνάμεων της Λιβύης, αναφέρει ότι οι άνδρες του ISIS έχουν πάρει στα χέρια τους μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων που έκλεψαν από ένα χημικό εργοστάσιο της εποχής Καντάφι.

 

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, ο αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων, Ασάρκ αλ Αουσάτ, ανέφερε ότι «πριν τον θάνατό του ο Καντάφι είχε αφήσει ανέπαφους περίπου 1.000 κυβικούς τόνους υλικών που χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή χημικών όπλων και περίπου 20.000 τόνους αερίου μουστάρδας».

 

Οσον αφορά στο θέμα της παρέλασης εντός της Σύρτης, ο Λίβυος διπλωμάτης Αρέφ Ναγιέντ, σε δηλώσεις του σε διεθνή μέσα ανέφερε ότι το ISIS ελέγχει πλέον πλήρως τη Σύρτη, η οποία είναι μια μεγάλη πόλη που απέχει μόλις 1 ώρα και 15 λεπτά από την Ιταλία με αεροπλάνο. Εάν συνεχίσουν να ελέγχουν την πόλη για καιρό, ο κίνδυνος είναι τεράστιος. Είναι στη μέση της ακτογραμμής της Λιβύης, κοντά στην Ευρώπη, και η πόλη έχει τη στρατηγική δυνατότητα να αποτελέσει πλατφόρμα τρομοκρατίας για ολόκληρη τη Μεσόγειο».

Το χαλιφάτο απήγαγε 90 χριστιανούς Ασσύριους

 

Στην απαγωγή τουλάχιστον 90 χριστιανών Ασσυρίων από τη Βορειοανατολική Συρία προχώρησαν χθες οι άνδρες του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) κατά τη διάρκεια επιδρομών τους σε χωριά της μειονότητας στα περίχωρα της πόλης Χασάκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Η κίνηση αυτή ήρθε την ώρα που οι Κούρδοι της Συρίας μετά το σπάσιμο της πολιορκίας του Κομπάνι προωθούνται με την κάλυψη των υπό τις ΗΠΑ συμμαχικών βομβαρδισμών και με τη βοήθεια των Κούρδων Πεσμεργκά του Ιράκ προς τα βορειανατολικά.

 

Σύμφωνα με το Ρόιτερ, οι Κούρδοι του Κομπάνι με τη βοήθεια και άλλων ένοπλων ομάδων, κυνηγώντας τους πολιορκητές της πόλης τους, έφτασαν μέχρι τις παρυφές της Ράκα, που αποτελεί προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στην ευρύτερη περιοχή.

 

Νέο μέτωπο

 

Από την άλλη οι επιθέσεις στα χωριά κοντά στη Χασάκα από άνδρες του Ισλαμικού Κράτους καταδεικνύουν ότι το ISIS πιθανόν να θέλει να ανοίξει ένα νέο μέτωπο σε μία προσπάθεια να αποσυμπιέσει τις δυνάμεις του σε άλλα σημεία συγκρούσεων, στα οποία φαίνεται να χάνει τις μάχες.

 

Η Χασάκα, που αποτελεί το προπύργιο της κουρδικής κυβέρνησης της Ροζάβα, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κουρδικών δυνάμεων και ταγμάτων των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας, δηλαδή της κυβέρνησης Ασαντ.

 

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους κατά περίπου 10 χωριών στην περιοχή της Χασάκα έχει προκαλέσει μαζικές μετακινήσεις των χωρικών προς την πόλη της Χασάκα.

 

Πηγή: Έθνος