Σνόουντεν: ΗΠΑ – Βρετανία «άκουγαν» όλα τα κινητά

Ακόμη μεγαλύτερης έκτασης φαίνεται ότι είναι το εντυπωσιακό δίκτυο του «Μεγάλου Αδελφού» που έστησαν οι μυστικές υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας, προκειμένου να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε έναν τεράστιο όγκο δεδομένων και «ανενόχλητες» να παρακολουθούν συνομιλίες μέσω κινητών τηλεφώνων, όποτε εκείνες το επιθυμούσαν.

 

Σύμφωνα με νέα απόρρητα έγγραφα που έδωσε στην ιστοσελίδα «The Intercept», ο πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA), Εντουαρντ Σνόουντεν, η NSA, σε συνεργασία με την αντίστοιχη υπηρεσία της Βρετανίας (GCHQ), κατόρθωσε να κλέψει κάτι πολύ σημαντικό: τα κλειδιά κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούνται για την προστασία των τηλεπικοινωνιών μέσω κινητών σε όλο τον κόσμο και όποιος τα έχει στην κατοχή του μπορεί πολύ εύκολα να ελέγχει την «κίνηση».

 

Αυτό το πέτυχαν εισβάλλοντας στο εσωτερικό δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της μεγαλύτερης κατασκευάστριας καρτών SIM παγκοσμίως, της πολυεθνικής Gemalto, με έδρα την Ολλανδία. Η Gemalto κατασκευάζει τσιπ τα οποία χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα και στις πιστωτικές κάρτες νέας γενιάς -φτιάχνει περίπου 2 δισεκατομμύρια SIM ετησίως- και μεταξύ των πελατών της είναι οι AT&T, T-Mobile, Verizon, συνολικά περίπου 450 πάροχοι ασύρματου δικτύου σε όλο τον κόσμο.

 

Τα κλεμμένα κλειδιά έδωσαν στις δύο μυστικές υπηρεσίες τη δυνατότητα να παρακολουθούν -εν κρυπτώ- ένα μεγάλο ποσοστό των τηλεπικοινωνιών, δίχως καν να χρειάζεται να εκδώσουν ένταλμα, να τοποθετήσουν «κοριούς» ή να ζητήσουν τη σχετική άδεια από τις αρμόδιες εταιρείες και τις κυβερνήσεις ξένων χωρών.

 

Μπορεί το FBI και η CIA να έχουν τη δυνατότητα να υποχρεώσουν με νομικά μέσα τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ να επιτρέψουν την παρακολούθηση των πελατών τους, ωστόσο σε διεθνές επίπεδο αυτή η συλλογή δεδομένων είναι πολύ πιο δύσκολη, καθώς απαιτείται «πράσινο φως» από την ξένη εταιρεία ή από την κυβέρνηση της άλλης χώρας, ώστε μια μυστική υπηρεσία των ΗΠΑ να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα ενός πολίτη.

 

Διαφορετικά η NSA ή η CIA θα πρέπει να επιστρατεύσουν χάκερ για να παραβιάσουν το δίκτυο ή να στοχεύσουν συγκεκριμένα τη συσκευή ενός χρήστη.

 

Η εν λόγω κλοπή όμως τους «έλυσε τα χέρια» και τους απάλλαξε από όλες αυτές τις? χρονοβόρες διαδικασίες, παρέχοντας ένα ακόμη εντυπωσιακό πλεονέκτημα: το γεγονός ότι η όλη παραβίαση πραγματοποιήθηκε χωρίς να αφήσει κανένα ίχνος.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Gemalto δεν αντελήφθη ότι παραβιάστηκαν τα συστήματά της και στέλεχός της εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία και τον προβληματισμό του για το γεγονός, επισημαίνοντας ότι το σημαντικό είναι να γίνει κατανοητό πως πραγματοποιήθηκε η «αόρατη» εισβολή ώστε να μην επαναληφθεί. Οπως σημειώνουν οι ειδικοί, η μαζική κλοπή των κλειδιών κρυπτογράφησης αποτέλεσε μεγάλο σοκ για όσους ασχολούνται με την ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών και σηματοδοτεί μια λίαν άσχημη εξέλιξη για την ασφάλεια των κινητών τηλεφώνων.

 

Πηγή: Έθνος