Στα κατάσταση πανικού οι Ρώσοι αδειάζουν τα καταστήματα (ΦΩΤΟ)

Σε κατάσταση ογκούμενου πανικού οι Ρώσοι πλημμυρίζουν τα εμπορικά καταστήματα για να αγοράσουν από αγαθά πρώτης ανάγκης έως οικιακά είδη και αυτοκίνητα, καθώς το ρούβλι καταρρέει με αποτέλεσμα οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων να εκτινάσσονται.

 

Η ανακοίνωση του σουηδικού κολοσσού επίπλων ΙΚΕΑ ότι οι τιμές των προϊόντων του πρόκειται να αυξηθούν αρχής γενομένης από την Πέμπτη, οδήγησε πλήθος κόσμου και σήμερα στα καταστήματα της αλυσίδας, που πέτυχαν τζίρους καταγραφόμενους μόνο τα Σαββατοκύριακα.

 

Και ενώ κάποια εμπορικά καταστήματα καταγράφουν ρεκόρ πωλήσεων, άλλες εταιρίες αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους υπό τον φόβο περαιτέρω κατάρρευσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Ήδη η Apple, ανακοίνωσε πως βάζει τέρμα όλες τις διαδικτυακές της πωλήσεις στη Ρωσία.

Τα ρωσικά μπλογκς, αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της Pravda, δεν σταματάνε να ανεβάζουν φωτογραφίες με σκηνικά συνωστισμού καταναλωτών σε αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών, επίπλων αλλά και κοσμηματοπωλείων.

Η ζήτηση για ακριβές οικιακές συσκευές είναι ιδιαίτερα υψηλή. Ενδεικτικά, οι πωλήσεις τηλεοράσεων έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ «αφύσικα» υψηλά επίπεδα σημειώνονται και στις πωλήσεις ψυγείων.

Τα σούπερ μάρκετ δεν αποτελούν, όπως είναι φυσικό εξαίρεση, με τις ανατιμήσεις να ξεπερνούν πλέον το 15% και τις πρώτες ελλείψεις να κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια.

 

Την ίδια στιγμή τα ρωσικά online καταστήματα έχουν «βουλιάξει» από ξένους επισκέπτες – πελάτες που σπεύδουν να επωφεληθούν της κατάρρευσης της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ρουβλίου. Η ηλεκτρονική εισροή πελατών σε αυτά από Αρμενία, Λευκορωσία, Καζακστάν και Κίνα είναι άνευ προηγουμένου.

 

Κάποιες αντιπροσωπείες αυτοκινήτων έχουν ήδη αναστείλει τις πωλήσεις εισαγόμενων οχημάτων αυτοκινήτων και, τέλος, πολλοί Ρώσοι φαίνεται να μετατρέπουν τα απαξιούμενα ρούβλια τους σε αεροπορικά εισιτήρια, οι πωλήσεις των οποίων καταγράφουν αύξηση 30%…

 

Μέρες ’98

Μιλώντας στο Associated Press, η Αλιόνα Κορσούντσεβα, 30 ετών, αναφέρει ότι ο πανικός που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη ρωσική αγορά, ανακαλεί στη μνήμη της τις μέρες του 1998, όταν το χρεοστάσιο της ρωσικής κυβέρνησης καταβύθισε το ρούβλι.

«Αυτό που μας πιέζει ακόμη περισσότερο είναι το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τραπεζικές κάρτες και λογαριασμούς», προσθέτει.

 

«Θέλουμε να προφυλάξουμε τους εαυτούς μας ώστε τα πράγματα να μην εξελιχθούν τόσο άσχημα όσο το 1998», λέει.

 

Πηγή: Associated Press, Pravda.ru