Σταύρος Καλαφάτης: «Ο δήμαρχος ανακαλύπτει τα “Δημήτρια” που υποβάθμισε»

«Είναι τουλάχιστον παλαιοκομματικός ο τρόπος με τον οποίο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει το σημαντικό θεσμό των “Δημητρίων”. Είναι παλιό κόλπο το να ακυρώνει κανείς ότι προϋπάρχει, και να έρχεται μετά ως αναμορφωτής. Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για τέσσερα χρόνια, δεν έδωσε καμία σημασία στο θεσμό των “Δημητρίων”. Αντιθέτως για όσους έχουν μνήμη, τον υποβάθμισε.»

 

Τα παραπάνω επισημαίνει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του δημάρχου, στην παρουσίαση του φετινού προγράμματος του Φεστιβάλ των “Δημητρίων”, αλλά και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

«Εδώ και τέσσερα χρόνια, τα “Δημήτρια” δεν έχουν τίποτα από τη διεθνή αίγλη του παρελθόντος, αντιθέτως έχουν μεταβληθεί σε μια διοργάνωση εσωτερικής κατανάλωσης», πρόσθεσε. «Μακάρι, το φετινό φεστιβάλ των “Δημητρίων”, να αποτελέσει αφετηρία ανάκαμψης του θεσμού.»

 

Τα αργά αντανακλαστικά της διοίκησης, που χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να αποφασίσει ποιο θα είναι το στίγμα της στο πολιτισμό μέσω των “Δημητρίων” επεσήμανε ο Σταύρος Καλαφάτης και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

 

«Οι “Εντάξει” και εγώ προσωπικά, θα σταθούμε αρωγοί σε μια προσπάθεια ανάδειξης του θεσμού», υπογράμμισε, ενώ συμφωνώντας στην ανάγκη εξορθολογισμού, όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος  και στη χρονική διάρκεια, σημείωσε ότι:

 

«Εμείς, θα θέλαμε έναν πλουραλισμό στις εκδηλώσεις, όταν μέσω της ανάδειξης  του ιστορικού θεσμού των “Δημητρίων”, που φέρει και το όνομα του πολιούχου μας, έχουμε μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνουν οι κατάλληλες δράσεις προκειμένου  να φωτίσουμε την πλούσια ιστορία μας. Είμαστε μέσα σε όλα, και σε εκδηλώσεις rock and roll και σε εκδηλώσεις hip hop, αλλά και σε εκδηλώσεις ενδυνάμωσης της ελληνικής παράδοσης, για να “παντρέψουμε”  όλες τις σύγχρονες τάσεις μιας παγκόσμιας κοινωνίας και να “δέσουμε” την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά μας με το παρόν και το μέλλον. Η Θεσσαλονίκη,  στον τομέα αυτό, οφείλει να παίξει το δικό της μοναδικό ρόλο, μέσα από ένα πλουραλιστικό σχεδιασμό.»