Στη Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια

Σε νέο μαραθώνιο με αφετηρία τη χθεσινή πρώτη συνάντηση του Brussels Group, δηλαδή των κλιμακίων των δανειστών και αυτών της ελληνικής αντιπροσωπείας, στη βελγική πρωτεύουσα, εισέρχεται η κυβέρνηση γνωρίζοντας ότι μέχρι την εαρινή Σύνοδο Κορυφής πρέπει να έχει διανύσει πολλά «χιλιόμετρα» αποφάσεων σχετικά με την αντιμετώπιση του δημοσιονομικού και του χρηματοοικονομικού ζητήματος.

 

Το σίγουρο είναι ότι μετά την πολύωρη σύσκεψη στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε να «κατέβουν» σήμερα κιόλας στην Αθήνα χαμηλόβαθμα κλιμάκια τα οποία θα συγκεντρώνουν στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τη δημοσιονομική κατάσταση και την πρόθεση της κυβέρνησης να προωθήσει τις 7 μεταρρυθμίσεις (για φορολογικά, τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα, την προστασία της α’ κατοικίας κ.ά.).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου άρχισαν από χθες το βράδυ να γράφουν το νέο «γράμμα» για τα δημοσιονομικά προς τους θεσμούς, ώστε να μη χαθεί άλλος χρόνος, καθώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αποτέλεσμα, όπως τονίζεται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, που οφείλεται στις ατελείς επιθεωρήσεις προηγουμένως της τρόικας και στις εκλογές στις οποίες «σταμάτησε» εν πολλοίς η ροή των εφαρμογών του προγράμματος. Κυβερνητικές πηγές υποστήριζαν χθες αργά το βράδυ, μετά το φινάλε του κρίσιμου ραντεβού στις Βρυξέλλες, ότι:

 

• «Το Brussels Group θα συζητάει τα τεχνικά ζητήματα της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup και όποτε χρειάζεται θα εξουσιοδοτεί ομάδες για συλλογή δεδομένων που θα έρχονται στην Αθήνα και θα λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται. Οι τεχνικές ομάδες που θα έρχονται στην Αθήνα δεν θα είναι στα υπουργεία ή στις υπηρεσίες του κράτους.

 

• Σήμερα θα έρθει στην Αθήνα η τεχνική ομάδα που θα συλλέξει μακροοικονομικά και δημοσιονομικά στοιχεία, η συνάντηση μάλιστα δεν θα γίνει στο Γ.Λ.Κ. αλλά σε κεντρικό ξενοδοχείο, ενώ τη Δευτέρα θα έρθει τεχνική ομάδα που θα συλλέξει χρηματοοικονομικά στοιχεία καθώς και στοιχεία που σχετίζονται με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

 

• Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με ορίζοντα τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανακούφιση της κοινωνίας».

 

Εφόσον υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος στις συζητήσεις του Brussels Group ο στόχος είναι από ελληνικής πλευράς να ολοκληρωθεί σε μία εβδομάδα αυτή η φάση και να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση ενός μέρους από τα διαθέσιμα των 7,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τα 1,9 δισ. ευρώ που αφορούν τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, που βρίσκονται διαθέσιμα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

 

Οι συζητήσεις διεξάγονται στο κτίριο «Charlemagne» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου βρίσκεται το γραφείο του επικεφαλής της Κομισιόν στους «θεσμούς», Ντέκλαν Κοστέλο. Στις συναντήσεις των Βρυξελλών λαμβάνουν μέρος από την πλευρά της Κομισιόν ο Ντέκλαν Κοστέλο, ο νέος εκπρόσωπος της ΕΚΤ Ράσμους Ρέφερ, ο Ρίσι Γκογιάλ του ΔΝΤ και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Της ελληνικής αντιπροσωπείας, που είναι εξαμελής, ηγείται ο καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης.

 

Η Κομισιόν ήταν ιδιαίτερα φειδωλή, με την εκπρόσωπό της, Μίνα Αντρέεβα, να δηλώνει ότι βασική επιδίωξη είναι η αξιολόγηση να γίνει σε ήρεμη ατμόσφαιρα, ώστε να υπάρξει αίσια έκβαση.

 

Αναφορικά με τη διαδικασία, η εκπρόσωπος της Κομισιόν απέφυγε χθες να προσδιορίσει το χρονοδιάγραμμα αυτής της φάσης, απλώς υπενθύμισε τη συμφωνία του Εurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου, η οποία αναφέρει ότι η αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Απριλίου. Διευκρίνισε στη συνέχεια ότι οι συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες, αλλά ταυτόχρονα όποτε χρειάζεται θα εξελίσσονται παράλληλα και στην Αθήνα.

 

Οπως έγινε γνωστό, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και την Παρασκευή, οπότε θα διακοπούν ώστε οι επικεφαλής να ενημερώσουν και να πάρουν οδηγίες από τους πολιτικούς προϊστάμενους και να επανέλθουν τη Δευτέρα για την ολοκλήρωση της έκθεσης και την τελική εισήγηση την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

 

Σχετικά με την ουσία, οι παράλληλες συζητήσεις στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα θα είναι θεματικές σε τρεις συνεχόμενες φάσεις. Η πρώτη φάση αφορά την εξέταση των χρηματοδοτικών αναγκών, όπου θα αναλυθεί η σημερινή ταμειακή κατάσταση της χώρας. Η δεύτερη φάση θα έχει ως αντικείμενο το περιεχόμενο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου θα κοστολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις, ώστε να διαπιστωθεί εάν κινούνται εντός του πλαισίου του ελληνικού προγράμματος. Η τρίτη φάση των συζητήσεων θα αφορά το θέμα των τραπεζών, όπου θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα και κυρίως αυτό των «κόκκινων δανείων».

 

Αισιόδοξος

Πάντως, αισιόδοξος για αίσια έκβαση των διαπραγματεύσεων εμφανίστηκε ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης, Τόμας Βίζερ. «Πιστεύω ότι, αφού άρχισαν σήμερα στην πράξη διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ή όπως και αν ονομάζεται, η χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι σχεδόν άλλοι τέσσερις μήνες, στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων και μηνών θα είμαστε σε θέση να τις ολοκληρώσουμε επιτυχώς. Οπως είπα, από τα μέσα Αυγούστου η Ελλάδα δεν θα έχει στην πράξη καμία υποχρέωση για πληρωμές τόκων ή για μαζικές αποπληρωμές για την υπόλοιπη δεκαετία. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια των μηνών Απριλίου, Μαΐου, Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου και μετά η κατάσταση αναμένεται να σταθεροποιηθεί», επισήμανε ο Τ. Βίζερ.

 

Πηγή: Έθνος