Στην παράταση θα κριθεί το ματς με την τρόικα

Στις… καθυστερήσεις φαίνεται ότι θα κριθεί το νέο ματς της κυβέρνησης με την τρόικα. Οπως όλα δείχνουν, οι ελπίδες για μια συμφωνία-πακέτο που θα κλείσει την τρέχουσα αξιολόγηση μετατίθενται για το Eurogroup της 15ης Δεκεμβρίου. Η Κομισιόν δεν άφησε καμία αμφιβολία σήμερα για τη συνέχιση της τακτικής των πιέσεων και των αναβολών όσον αφορά τον ορισμό ημερομηνίας για την επιστροφή των επικεφαλής του κλιμακίου των δανειστών.

 

Οπως μετέδωσε απόψε ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, αν η αξιολόγηση του προγράμματος δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, τότε η τελευταία διαθέσιμη ημερομηνία είναι η 18η Δεκεμβρίου, όταν και θα διεξαχθεί η τελευταία σύνοδος κορυφής της ΕΕ για το 2014.

 

Η τρόικα, μέσω της εκπροσώπου της Κομισιόν, Μίνα Αντρέεβα, ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα εάν δεν επιτευχθεί πρόοδος στα προαπαιτούμενα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διεμήνυσε, μέσω της κυβερνητικής εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη ότι «η διαπραγμάτευση έχει τα όριά της».

 

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά την απογευματινή σύσκεψη με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών στο Μέγαρο Μαξίμου, προχώρησε ένα βήμα πιο μπροστά, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε πουθενά, απλώς θέλουμε να υπάρχει μια ενιαία αντιμετώπιση όλων των θεμάτων και να μη γίνεται αποσπασματική προσέγγιση».

 

«Το ζήτημα είναι η συνολική αντίληψη που έχουμε για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο της χώρας» τόνισε ο κ.Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν θα υπάρξουν μέτρα λιτότητας, μέτρα δημοσιονομικά, αλλά σίγουρα πρέπει η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα να στηρίξει τώρα και στο μέλλον αλλαγές που είναι χρήσιμες και αναγκαίες για την απασχόληση, τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα».

 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν πως το δημοσιονομικό κενό ξεπερνά για το 2015 τα 2,5 δισ. ευρώ, και δηλώνουν ανυποχώρητοι στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων ζητώντας μείωση στις 72, και ένταξη εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

 

Ο κ. Βενιζέλος, σε σχετική με το δημοσιονομικό κενό, ερώτηση, είπε: «Όχι, όχι, η τρόικα στις προβλέψεις της για το δημοσιονομικό κενό ιστορικά έχει αποτύχει. Έλεγε κάποια πράγματα για το 2012, το 2013, το 2014, απεδείχθη ότι οι δικές μας προβλέψεις είναι έγκυρες και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις καλές προβλέψεις».

 

Αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε, πάντως, τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για τα μεγέθη του Προϋπολογισμού του 2015, που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών «η συζήτηση ήταν θετική και θα συνεχιστεί».

 

Η τρόικα πιέζει επίσης για τη θέσπιση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ ή για κατάργηση των χαμηλών συντελεστών στα νησιά, για πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ενώ δεν έχουν αποσύρει τις απαιτήσεις τους για νέο ασφαλιστικό.

 

H κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε αλλαγές στις συντάξεις, τον ΦΠΑ, τις ομαδικές απολύσεις και να μειώσει τις 100 δόσεις, ενώ δεν αποδέχεται το ύψος του δημοσιονομικού κενού που αναφέρει η τρόικα.

 

Ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει έτοιμο να διαπραγματευτεί δύο αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο που αφορούν στη λήψη απόφασης για απεργία και τη νομοθέτηση του lockout (ανταπεργία).

 

Κυβερνητικές πηγές αποδίδουν την πίεση κυρίως στην πλευρά του ΔΝΤ, χωρίς ωστόσο να κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για τεχνοκράτες των Βρυξελλών, που κρύβονται πίσω από τους εκπροσώπους του Ταμείου.

 

Πηγή: Mega, ΑΠΕ-ΜΠΕ