Στο «κόκκινο» οι εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών το 2015

eksagoges

ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟΥ

Με αρνητικό πρόσημο εκτιμάται ότι θα κλείσουν το 2015 οι εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), που ορμώμενος από πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Eurostat σημειώνει: “Στον πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls (κεφαλαιακών ελέγχων), που επιδείνωσαν την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση της αγοράς, οι συνέπειες στο εξωτερικό εμπόριο αγαθών της χώρας ήταν βαρύτατες, ενώ προοιωνίζεται περαιτέρω μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών τους επόμενους μήνες. Η σημαντική υποχώρηση των παραγγελιών (υφιστάμενων και νέων), η δυσκολία στην αγορά πρώτων υλών και προϊόντων καθώς και η αύξηση της ανεργίας τον Ιούνιο 2015 δίνουν προειδοποιητικό μήνυμα για περαιτέρω εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο εξάμηνο του έτους”.

Βάσει των στοιχείων της Eurostat, οι ελληνικές εισπράξεις από εξαγωγές στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ η πτώση στις εισαγωγές ήταν ακόμα μεγαλύτερη και υπολογίζεται σε 10% (μετά τη μείωση κατά 32% μόνο τον Ιούλιο 2015). Σε αντίθετη πορεία κινούνται οι αγορές της Ευρωζώνης, με τις εξαγωγές να καταγράφουν αύξηση κατά μέσο όρο της τάξης του 5% και τις εισαγωγές άνοδο κατά 2%. Στο σύνολο των 19 κρατών– μελών, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εξαγωγών και τη μεγαλύτερη πτώση στις εισαγωγές το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου.

Καθυστερήσεις άνω του 10ήμερου στις πληρωμές ελληνικών επιχειρήσεων προς ξένους προμηθευτές λόγω capital controls

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η χαλάρωση των περιορισμών για πληρωμές στους προμηθευτές του εξωτερικού πρέπει να επιταχυνθεί και να αποτελέσει την πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις εκλογές της Κυριακής 20/9/15. “Αίτημά μας είναι να διεκπεραιώνονται αυτόματα, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και χρονικές καθυστερήσεις, επιχειρηματικές συναλλαγές με το εξωτερικό που συνδέονται ιδιαίτερα με την παραγωγική/μεταποιητική διαδικασία και την εισαγωγή πρώτων υλών και άλλων προϊόντων για τις επιχειρήσεις. Παρόλο που υπάρχει μια σχετική ελάφρυνση τις τελευταίες εβδομάδες, εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στις πληρωμές των προμηθευτών του εξωτερικού, που υπερβαίνουν σημαντικά το δεκαήμερο και πλήττουν την αξιοπιστία των ελληνικών επιχειρήσεων” σημειώνει ο ΣΕΒΕ και προσθέτει: “Πέραν των συνεπειών των capital controls που δεν επιτρέπουν την ελάχιστη διαθέσιμη ρευστότητα να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, πρέπει να φροντίσουμε αυτή η ρευστότητα να αυξηθεί, όπως είναι το πάγιο αίτημα του ΣΕΒΕ εδώ και πέντε χρόνια”.

Άτυπη στάση πληρωμών από τον επενδυτικό νόμο την τελευταία διετία

Η διοίκηση του ΣΕΒΕ ζητά ακόμη την τακτοποίηση των οικονομικών εκκρεμοτήτων του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα και τον εξορθολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων με προτεραιότητα στις εξαγωγικές επιχειρήσεις.

“Η επιχειρηματική κοινότητα αναμένει την ενεργοποίηση σε όλα τα στάδια του επενδυτικού νόμου στις επιχορηγήσεις του οποίου παρατηρείται μια άτυπη στάση πληρωμών τα τελευταία δύο έτη και στάση διενέργειας ελέγχων και εκδόσεων αποφάσεων ολοκλήρωσης έργων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αίτημα μάλιστα του ΣΕΒΕ ως προς τον επενδυτικό νόμο είναι η οριζόντια παράταση τουλάχιστον για ένα έτος της καταληκτικής ημερομηνίας υλοποίησης των εγκριθέντων έργων, χωρίς όρια και προϋποθέσεις, προκειμένου τα έργα αυτά να υλοποιηθούν” επισημαίνει ο ΣΕΒΕ και ζητά ακόμη την ολοκλήρωση του ΕΣΠΑ 2007-2013 και την έναρξη υλοποίησης του ΣΕΣ 2014-2020.