Στο στόχαστρο του FBI τώρα και ο Μπλάτερ

Τελειωμό δεν έχουν οι εξελίξεις στην πιο εύπορη Παγκόσμια Ομοσπονδία, την FIFA. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραίτησης από το τιμόνι της του, μόλις επανεκλεγέντος, Γιόζεφ Μπλάτερ, αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι ο ίδιος ο πανίσχυρος άνδρας του ποδοσφαίρου αποτελεί αντικείμενο έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης στο πλαίσιο του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει τον διεθνή ποδοσφαιρικό θεσμό.

 

Οι New York Times ανέφεραν πως ο Μπλάτερ «προσπάθησε εδώ και μέρες να πάρει τις αποστάσεις του από το σκάνδαλο», αλλά πως οι αρχές «ελπίζουν ότι θα εξασφαλίσουν τη συνεργασία ορισμένων από τους εμπλεκόμενους αξιωματούχους της FIFA που κατηγορούνται» για διαφθορά ώστε να σφίξει ο κλοιός γύρω του.

Η εφημερίδα της Νέας Υόρκης καθώς και το τηλεοπτικό δίκτυο ABC έκαναν λόγο για μία έρευνα του FBI που αφορά απευθείας τον Ζεπ Μπλάτερ, επικαλούμενοι μη κατονομαζόμενους αξιωματούχους των δυνάμεων της τάξης, καθώς και πηγών που πρόσκεινται στην υπόθεση, χωρίς όμως να δίνουν λεπτομέρειες.

Εκπρόσωπος του FBI αρνήθηκε κάθε σχόλιο, παραπέμποντας στην ανακοίνωση την οποία έκανε την προηγούμενη εβδομάδα η εισαγγελέας Λορέτα Λιντς σχετικά με την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 14 εκλεγμένων και εταίρων της FIFA.

Σύμφωνα με το ABC, ο Μπλάτερ βρίσκεται στο μικροσκόπιο του FBI και των αμερικανών εισαγγελέων για πράξεις διαφθοράς και δωροδοκίες που οδήγησαν στις συλλήψεις της 27ης Μαΐου.

«Τη στιγμή που όλος ο κόσμος προσπαθεί να σώσει το τομάρι του υπάρχει σίγουρα κάποιος που αλλάζει πρώτος γνώμη», δήλωσε μία πηγή στο ABC.

«Ίσως να μην είμαστε σε θέση να αναποδογυρίσουμε όλη την οργάνωση, αλλά μπορεί και να μην χρειάζεται», δήλωσε μία άλλη πηγή, αναφερόμενη στις ανακριτικές τεχνικές που ωθούν τους κατηγορουμένους να αποκηρύξουν τους ανωτέρους τους.

Στις 27 Μαΐου οι Ηνωμένες Πολιτείες απήγγειλαν κατηγορίες σε 14 αξιωματούχους της FIFA και του αθλητικού μάρκετινγκ σε μία υπόθεση που αφορά καταχρήσεις ύψους 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Παραίτηση μετά τον σάλο 

Ο Γιόζεφ Μπλάτερ, που εξελέγη στις 29 Μαΐου για πέμπτη θητεία, ανακοίνωσε χθες την παραίτησή του έπειτα από 17 χρόνια στην ηγεσία της οργάνωσης. Η απευθείας εμπλοκή του δεξιού χεριού του και δεύτερου στην ιεραρχία της FIFA, Ζερόμ Βαλκ, επέσπευσε την παραίτησή του.

Μέχρι τώρα δεν έχει ενοχληθεί απευθείας από τις έρευνες που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ελβετία για το σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλόνισε τον κόσμο του ποδοσφαίρου και αφορά γεγονότα στη διάρκεια μιας περιόδου που υπερβαίνει τα 20 χρόνια.

Ο Μπλάτερ, ο οποίος εισήλθε στη FIFA το 1975 ως διευθυντής προγραμμάτων ανάπτυξης, ήταν επικεφαλής της από το 1998. Διήλθε κρίσεις όπως το σκάνδαλο Mastercard σχετικά με τις αναθέσεις των Μουντιάλ 2018-2022 και η υπόθεση ISL, με αποτέλεσμα να θεωρείται από πολλούς άφθαρτος.

Η παραίτηση του Μπλάτερ είναι «λυπηρή», δήλωσε σήμερα ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής της Βραζιλίας, Πελέ, στο περιθώριο ενός ιστορικού φιλικού αγώνα ανάμεσα στην εθνική ομάδα της Κούβας και στην παλιά του ομάδα Κόσμος της Νέας Υόρκης, ενώ παράλληλα κάλεσε τους «έντιμους ανθρώπους» να καθαρίσουν το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.