Στον αέρα η εποπτεία των λαϊκών στη Θεσσαλονίκη

Τα προβλήματα που προκύπτουν στη λειτουργία των λαϊκών αγορών της Θεσσαλονίκης πρέπει να αντιμετωπίσει η διεύθυνση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στην οποία θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών.

 

Ανάμεσα σε αυτά τα προβλήματα είναι ότι οι λαϊκές αγορές έμειναν χωρίς εποπτικό έλεγχο, εξαιτίας μικρού αριθμού υπαλλήλων στον Οργανισμό, δεν έχουν χαραγμένα όρια, ενώ για μερικές υπάρχει η ανάγκη μεταφοράς σε άλλο σημείο.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι συνδικαλιστές του σωματείου παραγωγών, επαγγελματιών λαϊκών αγορών Θεσσαλονίκης “Η ομόνοια”, με αφορμή τη διαδικασία που ξεκίνησε για την κατάργηση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών. Όπως αναφέρει η “Ομόνοια” είναι θέμα ημερών να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία και το νέο καθεστώς θα ισχύσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου. “Το σωματείο Όμόνοια’, χαιρετίζει την έναρξη της συνεργασίας με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα. Εκφράζει επίσης τη σιγουριά του πως οι δύο πλευρές θα εργαστούν σκληρά, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που υπάρχουν στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης”, τονίζει σε ανακοίνωσή του το σωματείο.

“Δεν έχουμε επόπτες στην αγορά. Οι 11 υπάλληλοι του Οργανισμού φαίνεται πως δεν επαρκούν και η ανεξέλεγκτη λειτουργία είναι σε βάρος και των καταναλωτών. Οι λαϊκές είναι αχάρακτες, επικρατεί αταξία”, εξηγεί ο κ.Λάζαρος Παυλίδης, πρόεδρος της “Ομόνοιας”. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι “εμείς ακόμη είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, τη στιγμή που αποφασίστηκε με νόμο είμαστε διατεθειμένοι να συνεργαστούμε με τη νέα διεύθυνση της περιφέρειας, στην οποία θα μεταφερθούν οι αρμοδιότητες για την καλύτερη λειτουργία των αγορών”.
Υπενθυμίζεται ότι με το νόμο καταργούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία “Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής” και “Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης”.

Οι αρμοδιότητες, οι πόροι λειτουργίας, οι απαιτήσεις, υποχρεώσεις, πάσης φύσεως έννομες σχέσεις, κινητή και ακίνητη περιουσία, ταμειακά υπόλοιπα, καθώς και το προσωπικό (μόνιμο, ΙΔΑΧ και δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής) των Οργανισμών μεταφέρονται στην περιφέρεια Αττικής και στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού θα αναληφθεί από τους προϋπολογισμούς των περιφερειών, στους οποίους θα μεταφερθεί.

“Ο Οργανισμός ήταν μια κατάκτηση των πωλητών λαϊκών αγορών, αλλά από τη στιγμή που είμαστε στην εποχή της τρόικας και επικρατεί η λογική της κατάργησης των διαφόρων οργανισμών, νομίζω ότι ήταν η καλύτερη επιλογή να πάνε οι αρμοδιότητες στην περιφέρεια.

Και με την υπάρχουσα ηγεσία της περιφέρειας θα μπορέσουν οι λαϊκές να έχουν την καλύτερη λειτουργία”, εκτιμά ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Πάππου.

Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε με νόμο του 2003, είναι Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης, διοικείται από 15 μελές δ.σ. και η δικαιοδοσία του εκτείνεται στην περιφέρεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Σήμερα εντός Θεσσαλονίκης λειτουργούν 50 λαϊκές αγορές και 30 λαϊκές σε δήμους της περιφέρειας του νομού, στις οποίες δραστηριοποιούνται συνολικά περίπου 3.000 παραγωγοί και επαγγελματίες.

 

Πηγή: Μακεδονία