Σχέδια παράτασης της έκτακτης εισφοράς

Σκέψεις παράτασης της έκτακτης εισφοράς έως και το 2016 έχουν αρχίσει να καλλιεργούνται στους κόλπους της κυβέρνησης αν οι ένστολοι επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για εδώ και τώρα αναπροσαρμογή των μισθών και των συντάξεών τους σε εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Το πακέτο των μισθολογικών προσαρμογών των ενστόλων είναι ιδιαίτερα βαρύ για τον προϋπολογισμό και απειλεί να τινάξει στον αέρα τους σχεδιασμούς σταδιακής μείωσης της φορολογίας ενώ η ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης επιτείνεται από το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλες δικαστικές αποφάσεις που θα ξηλώνουν τη δημοσιονομική πολιτική.

 

Ετσι, διαμορφώνεται ο κίνδυνος, πολιτικός και δημοσιονομικός, εκεί που καλλιεργούνταν κλίμα σταδιακής μείωσης των φόρων και επίσης σταδιακής ακύρωσης των μέτρων του Μνημονίου με φόντο πρωτογενή πλεονάσματα εντός στόχων, να κληθεί το υπουργείο Οικονομικών να βρει κοντά στο 1 δισ. ευρώ.

 

Απευθείας ακυρώνεται η κόκκινη γραμμή των νέων μέτρων και μετουσιώνονται σε λόγια του αέρα οι κυβερνητικές διαρροές για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς ή η μείωσή της στο μισό – στο χειρότερο σενάριο – το 2015. Ηδη η κυβέρνηση μετρά επιβάρυνση του προϋπολογισμού με κάτι λιγότερο από 170 εκατ. ευρώ, ύστερα από την τροπολογία της περασμένης εβδομάδας με την οποία επανέρχονται οι αποδοχές των δικαστικών στα προ περικοπών επίπεδα.

 

Η υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ενστόλους συνεπάγεται επιβαρύνσεις που αθροιστικά προσεγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ. Μόνο για την κάλυψη των αναδρομικών απαιτούνται 550-600 εκατ. ευρώ, ενώ η εφάπαξ ετήσια δαπάνη που θα προκληθεί από την επάνοδο μισθών και συντάξεων των ενστόλων στα επίπεδα του Ιουλίου 2012 αγγίζει τα 200 εκατ.

 

Το δίλημμα που γεννάται είναι σαφές: ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο; Τα λεφτά είναι πολλά.

 

Προς το παρόν, απόφαση δεν έχει ληφθεί. Δεν μπορεί όμως να αναβάλλεται για πολύ. Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση από τους ενστόλους είναι μεγάλη. Παράλληλα όμως άλλες επαγγελματικές ομάδες οι οποίες επίσης έχουν υποστεί καταλυτικές περικοπές στις αποδοχές τους και καλούνται – όπως όλοι πλην των φοροφυγάδων – να σηκώσουν το βαρύ φορτίο των φόρων, αρχίζουν να διαμαρτύρονται για την «προνομιακή» όπως την αναγιγνώσκουν μεταχείριση που επιφυλάσσουν οι δικαστικές αποφάσεις στα του οίκου τους και στους ενστόλους. Τέτοια μηνύματα καταφτάνουν καθημερινά, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, στους κόλπους της κυβέρνησης.

 

Το παζλ γίνεται πιο σύνθετο εξαιτίας της επικείμενης επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας την ερχόμενη εβδομάδα. Είναι εκ προοιμίου σαφές ότι η τριανδρία Τόμσεν, Μαζούχ και Κοστέλο (ο Ιρλανδός που αντικαθιστά τον Ματίας Μορς στην τρόικα ως εκπρόσωπος της Κομισιόν) θα ζητήσουν με το που θα πατήσουν το πόδι τους στην οδό Νίκης εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη για το πόσο θα κοστίσει η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για τους ενστόλους, πότε θα βγουν τα λεφτά από τον προϋπολογισμό και κυρίως πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, το οποίο είναι δεδομένο πως θα προκληθεί.

 

Σε όλα αυτά, οι απαντήσεις θα πρέπει να έχουν διαμορφωθεί έως τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας όταν οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να πιάσουν δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών.

 

Πηγή: Τα Νέα