Συλλογή υπογραφών για νέα προσφυγή στο ΣτΕ για την ΕΥΑΘ

Σε συγκέντρωση υπογραφών πολιτών της Θεσσαλονίκης για νέα προσφυγή κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ προβαίνουν σήμερα και αύριο το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ (ΣΕΕΥΑΘ) και το συντονιστικό φορέων και συλλόγων «SOSτε το Νερό».

 

Χθες συνεδρίαζε η νομική ομάδα που έχει συσταθεί για να προωθήσει τις νέες νομικές, αλλά και πολιτικές ενέργειες, τόσο προς τους αρμόδιους υπουργούς οσο και προς το ΣτΕ, ώστε να ισχύσει το σκεπτικό της απόφασης για την ΕΥΔΑΠ και στην περίπτωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Οι υπογραφές των θεσσαλονικέων πολιτών που είναι χρήστες των υπηρεσιών της ΕΥΑΘ, θα συνοδεύσουν αίτημα προς την αρμόδια διυπουργική επιτροπή για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Πρόκειται για αίτημα ανάκλησης της απόφασης για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ. Με το αίτημα ζητείται να ισχύσει η απόφαση του ΣτΕ και για την ΕΥΑΘ. Στο αίτημα προς την αρμόδια διυπουργική επιτροπή γίνεται μνεία τόσο του σκεπτικού της απόφασης του ΣτΕ για την ΕΥΔΑΠ όσο και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Θεσσαλονίκης κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Στο ανοιχτό κάλεσμα προς τους Θεσσαλονικείς αναφέρεται ότι, ενώ η απόφαση του ΣτΕ για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΕΥΔΑΠ έκανε δεκτή την αίτηση κατοίκων της πρωτεύουσας, βάζοντας ξεκάθαρα φρένο στο ξεπούλημα του νερού της πρωτεύουσας, στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, το ΣτΕ δεν εξέτασε την ουσία της αίτησης, στεκόμενο στη θέση ότι το αιτούν σωματείο των εργαζομένων της ΕΥΑΘ δεν είχε το έννομο συμφέρον να κινηθεί δικαστικά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της.

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, με δεδομένο το πεντακάθαρο σκεπτικό της απόφασης για την ΕΥΔΑΠ, που θεωρεί ότι η ιδιωτική διαχείρισή έρχεται σε αντίθεση με τον κοινωφελή χαρακτήρα που οφείλει να έχει μια ανώνυμη εταιρεία ύδρευσης, το ΣΕΕΥΑΘ και το “SOSτε το Νερό” καλούν τους πολίτες να πάρουν και πάλι το ζήτημα του νερού της πόλης τους στα χέρια τους.

«Ας ζητήσουμε από την κυβέρνηση να λάβει υπόψη της αυτό που έγινε προφανές: μια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ θα αποτελεί μια πράξη ενάντια και στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος, θα αποτελεί, επίσης, μία πολιτική απόφαση που θα αγνοεί κατάφωρα τη βούληση της τοπικής κοινωνίας, όπως αποτυπώθηκε από τους 213.502 συμπολίτες και συμπολίτισσες μας, που στις 18 Μαΐου στο άτυπο δημοψήφισμα ψήφισαν ΟΧΙ στην πώληση των μετοχών της “ΕΥΑΘ Α.Ε.”», αναφέρεται στην ανακοίνωση – κάλεσμα.

» Ζητούν να ισχύσει το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, που έβαλε φρένο στην πώληση του νερού της πρωτεύουσας.

 

«Σας καλούμε, λοιπόν, να συμμετέχετε με την υπογραφή σας σε αίτηση που θα απευθύνετε ως κάτοικοι και χρήστες του νερού της θεσσαλονίκης προς τη διυπουργική επιτροπή αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων, με την οποία θα την καλείτε να συμμορφωθεί με το σκεπτικό της απόφασης για την ΕΥΔΑΠ και το αποτέλεσμα του άτυπου δημοψηφίσματος, ανακαλώντας την απόφασή της για μεταβίβαση 12.348.000 μετοχών της ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ».

Το κείμενο της αίτησης θα είναι διαθέσιμο προς συνυπογραφή σήμερα, από τις 3 μ.μ. ώς τις 8 μ.μ. στο κτήριο της ΕΤ3, και αύριο, από τις 10 το πρωί ώς τις 6 το απόγευμα στο κτήριο του 1ου δημοτικού διαμερίσματος θεσσαλονίκης (Προξένου Κορομηλά 36, συμβολή με Λασσάνη).

 

Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στην αίτηση θα πρέπει να έχουν μαζί τους φωτοτυπία της ταυτότητάς τους και ενός λογαριασμού (κατά προτίμηση ΕΥΑΘ) στο όνομά τους, προκειμένου να αποδεικνύεται το έννομο συμφέρον όσων υπογράφουν, για την υποβολή της αίτησης.