Συνάντηση Μπουτάρη με τον Σλοβάκο αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών

Το Πάρκο Σλοβακίας, δίπλα στον Ιερό Ναό Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, επισκέφθηκαν χθες, Τετάρτη 7 Μαΐου 2014, ο Αντιπρόεδρος  της Κυβέρνησης της Σλοβακίας και Υπουργός Εξωτερικών Miroslav Lajcak και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης. 

 

Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Lajcak, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ενόψει της συνάντησης υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στην πόλη μας στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρείας της ΕΕ, αναφέρθηκε στην ιστορικότητα της Θεσσαλονίκης και στους στενούς δεσμούς που διατηρεί η χώρα του με την πόλη μας.

 

Οι δεσμοί αυτοί, όπως είπε, ενισχύονται τόσο από τον ιστορικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι δύο Άγιοι στη διάδοση του σλαβικού πολιτισμού όσο και με την πρόσφατη δημιουργία του Πάρκου Σλοβακίας δίπλα στο ναό που είναι αφιερωμένος σε αυτούς.

 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ήταν έντονη η επιθυμία μου από καιρό να επισκεφθώ την πόλη σας και το συγκεκριμένο σημείο, ώστε να εκφράσω την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μου, για όσα έκανε αυτή η δημοτική Αρχή, με αποτέλεσμα να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου και να ενισχυθεί η φιλία των δύο λαών». 

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Σλοβάκου αξιωματούχου στην πόλη και στο συγκεκριμένο πάρκο, το οποίο εγκαινιάστηκε πριν από έναν περίπου χρόνο στο πλαίσιο του εορτασμού του 2013 ως έτους των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου.

 

«Διατηρούμε στενούς δεσμούς με τη Σλοβακία. Αποτελεί στρατηγικό στόχο της παρούσας Διοίκησης να κάνει ό,τι μπορεί, για την ενδυνάμωση των σχέσεων με όσες  χώρες αναγνωρίζουν τις φιλικές μας προθέσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της διπλωματίας των πόλεων που εφαρμόζουμε», κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης.