Τα «λόμπι» επιβάλλουν το ρεκτιφιέ όλων των ευρωπαϊκών κτιρίων!

Είναι πραγματικά εξωπραγματικό! Το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει και πιθανότατα αποφασίσει την ριζική ανακαίνιση όλων των κτιρίων των χωρών μελών της ΕΕ!

Και μάλιστα, θα επιβάλει στους ιδιοκτήτες να πληρώσουν  με το ζόρι τις εργασίες ανακατασκευής! Και μπορεί να υπάρχουν οικονομίες που πηγαίνουν καλά και οι πολίτες των χωρών να έχουν χρήματα, αλλά υπάρχουν και πτωχευμένες χώρες. Ποιος θα επιβάλλει στους έλληνες πολίτες να κάνουν ρεκτιφιέ τα σπίτια τους πληρώντας χιλιάδες ευρώ, από τη στιγμή που χρήματα δεν υπάρχουν;

 

Μόνο και μόνο το γεγονός ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα κουβεντιάσει τα μέτρα που κατέθεσαν το «λόμπι» επαγγελματιών που εμπλέκονται με ανακαινίσεις σπιτιών, δείχνει το μέτρο τις διαπλοκής και καταδεικνύει με το πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι τα εκατοντάδες μέλη του Σώματος είναι μακριά από τους πολίτες της ΕΕ και πιθανότατα ζουν σε έναν δικό τους κόσμο…

 

Σύμφωνα με την «Ημερησία» πρόκειται για ένα σχέδιο συνολικής αναβάθμισης των παλαιών κυρίως κτιρίων με τους ιδιοκτήτες, όμως, να πληρώνουν από την τσέπη τους χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο. Με το προκάλυμμα των καλύτερων συνθηκών διαμονής και εργασίας στα κτίρια, την ενεργειακή αναβάθμιση που θα συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος, την ασφάλεια και την υγεία των ενοίκων, τα «λόμπι των επαγγελματιών» που κάνουν τις προτάσεις, δεν καταθέτουν προγράμματα χρηματοδότησης και κίνητρα. Κάτι που σημαίνει ότι τα χαράτσια θα τα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες από την τσέπη τους.

 
Ποιες είναι οι προτάσεις που προκαλούν «πονοκέφαλο» στους ιδιοκτήτες:
Επανέρχεται η οδηγία όχι μόνο για την ανακατασκευή, αλλά και για την αντικατάσταση όλων των παλαιών ανελκυστήρων στα κτίρια. Κάτι που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες μπορεί να επιβαρυνθούν συνολικά με ένα ποσό 5-10 χιλιάδων ευρώ.

 

Προτείνεται η αντικατάσταση όλων των σωληνώσεων του νερού στα κτίρια. Δηλαδή να αντικατασταθούν χιλιάδες μέτρα σωλήνων που είναι παλιοί, με το κόστος να βαρύνει τις πλάτες των ιδιοκτητών.
Υπάρχει η πρόταση για το λεγόμενο water performance, δηλαδή για το πώς διαχειρίζονται το νερό οι ιδιοκτήτες. Προτείνεται ο υποχρεωτικός έλεγχος για τον αριθμό και την ποιότητα των βρυσών, αν υπάρχουν συστήματα ανακύκλωσης του νερού, αν υπάρχουν ειδικά φίλτρα κ.λπ.

 

Υπήρξαν προτάσεις για σειρά εργασιών όπως ξήλωμα αμιάντου (που υπάρχει μόνο σε ελάχιστα κτίρια, κυρίως σε στέγες και καπνοδόχους), αντικατάσταση μονωτικών υλικών, φελιζόλ, τζάμια, θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα τα οποία στο μέλλον θα γίνουν υποχρεωτικά.

 

Η βιομηχανία καλωδίων προωθεί στις Βρυξέλλες οδηγία για το scraping, δηλαδή το ξήλωμα όλων των καλωδίων, διακοπτών και ηλεκτρολογικών πινάκων από τα παλιά κτίρια και την αντικατάστασή τους με το τεράστιο κόστος να βαραίνει τον ιδιοκτήτη.

 

Υπήρχε η πρόταση για την προσβασιμότητα των αναπήρων σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Να κατασκευάζονται μπάρες, ράμπες ή άλλα ηλεκτρονικά συστήματα για τη διευκόλυνση των αναπήρων σε κτίρια που ζούσαν και εργάζονταν άτομα με ειδικές ανάγκες. Κάποια λόμπι πρότειναν οι εργασίες προσβασιμότητας να γίνουν σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίρια, ακόμη και εκεί που δεν υπάρχει κανείς ανάπηρος!

 

Όπως γίνεται αντιληπτό οι παραπάνω προτάσεις δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην Ελλάδα, για τον απλούστατο λόγο πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τις εργασίες. Ίσως, οι άρχοντες της Ευρωβουλής να έπρεπε να καταναλώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους αναζητώντας λύσεις διεξόδου από την ευρωπαϊκή κρίση και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όχι για την επιβολή νέων ευρωπαϊκών χαρατσιών προκειμένου να πλουτίσει συγκεκριμένο λόμπι.

 

Του Άγγελου Αγγελίδη,
Τμήμα Ειδήσεων Radio1d.gr