Ταϊλάνδη: Στα χέρια του στρατού η πρώην πρωθυπουργός Γ. Σιναουάτρα

Η πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Γινγκλάκ Σιναουάτρα κρατείται από τη χούντα που πήρε την εξουσία την Πέμπτη με πραξικόπημα, ανακοίνωσε σήμερα πηγή στους κόλπους του κόμματός της.

 

“Είναι επιβεβαιωμένο ότι κρατείται από το στρατό αφότου παρουσιάσθηκε στην χούντα χθες” (Παρασκευή), πρόσθεσε η πηγή στους κόλπους του κόμματος της πρωθυπουργού, η οποία ήταν παρούσα όταν η πρώην πρωθυπουργός εμφανίσθηκε ενώπιον της χούντας αφού δέχθηκε σχετική κλήση.

 

Η στρατιωτική χούντα είχε ανακοινώσει χθες πως κρατά την Γινγκλάκ και μέλη της οικογένειάς της. “Κρατάμε την Γινγκλάκ, την αδελφή της και το γαμπρό της”, είχε δηλώσει ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος προς το Ρόιτερς. Οι δύο συγγενείς της πρωθυπουργού κατείχαν πολιτικές θέσεις.

 

Στο μεταξύ, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν σήμερα τις συλλήψεις πολυάριθμων ταϊλανδών πολιτικών και ακτιβιστών από τη στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία.

 

“Η στρατιωτική διακυβέρνηση έθεσε σε ελεύθερη πτώση την κατάσταση των δικαιωμάτων στην Ταϊλάνδη“, δήλωσε ο Μπραντ Άνταμς., διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ασία.

 

Χθες, Παρασκευή, το στρατιωτικό Εθνικό Συμβούλιο Διατήρησης της Ειρήνης και της Τάξης (NPOMC) κάλεσε 155 πολιτικούς και ακτιβιστές να εμφανισθούν ενώπιον των αρχών διότι διαφορετικά θα συλληφθούν, ενώ τους απαγόρευσε επίσης να αναχωρήσουν στο εξωτερικό.

 

Εκτός από την Γινγκλάκ, υπό κράτηση τέθηκε και ο πρώην πρωθυπουργός Νιουατουμρόνγκ Μπουνσονγκπαϊζάν, ο οποίος ανατράπηκε από το πραξικόπημα.

 

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι κρατούνται σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους ηγέτες τόσο των φιλοκυβερνητικών όσο και των αντικυβερνητικών κινημάτων διαμαρτυρίας όπως ο Σουθέπ Θαουγκσουμπάν, ο οποίος είχε ηγηθεί διαδηλώσεων επί επτά μήνες στην Μπανγκόκ εναντίον της πρώην κυβέρνησης.

 

Η στρατιωτική κράτηση πολιτικών και πολιτών είναι πολύ ανησυχητική και καλώ το NPOMC να τους απελευθερώσει αμέσως”, δήλωσε στη Γενεύη η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ