Θεσσαλονίκη: Φόρος τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος

Λευκά γαρύφαλλα στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος «φύτρωσαν» στις ράγες του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού της Θεσσαλονίκης, αφετηρία των θανάσιμων εκτοπίσεων των εβραίων της πόλης και κατάληξη της σημερινής πορείας μνήμης για όσους πλήρωσαν με αίμα τη ναζιστική θηριωδία.

Ξεκινώντας από την πλατεία Ελευθερίας, από όπου άρχισαν τα ανθεβραϊκά μέτρα τον Ιούλιο του 1942, και βαδίζοντας στην ίδια διαδρομή που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν πριν από ακριβώς 71 χρόνια (και μία μέρα) πάνω από 2.500 Θεσσαλονικείς εβραίοι προτού τούς στοιβάξουν στο πρώτο τρένο του θανάτου για το Άουσβιτς, όσοι επέστρεψαν, οι απόγονοί τους, αλλά και άνθρωποι με διαφορετική καταγωγή και θρήσκευμα έδωσαν το «παρών» στο προσκλητήριο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του ΑΠΘ.

Με ένα πανό στην κεφαλή της πορείας που διατράνωνε «Ποτέ Ξανά» και ζωντανή απόδειξη της ιστορίας την παρουσία επιζησάντων του Ολοκαυτώματος, όπως ο Χάιντς Κούνιο και η Νίνα Μπερνρουμπή, η Θεσσαλονίκη απέτισε τον δικό της φόρο τιμής και κράτησε ζωντανή τη μνήμη στη «μάχη» ενάντια στη λήθη. Την ανάγκη να τιμούν οι Θεσσαλονικείς τη μνήμη των εβραίων “αδελφών συμπολιτών μας” που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Γκιουλέκας. «Αυτή η πόλη έχει πολλά να θυμηθεί και να τιμήσει, που δεν το χει κάνει. Πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτό το έλλειμμα. Πολλές φορές έχω φωνάξει ότι δεν μπορεί αυτή η πόλη να ξεχνά- και έχει ξεχάσει πάρα πολλά» σημείωσε.

 

«Σήμερα, η πόλη λέει δυνατά ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ στο ναζισμό, στον φασισμό, στον αντισημιτισμό να ξανακάνει αυτά τα οποία έκανε πριν από 71 χρόνια» τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιέλ, χαρακτηρίζοντας »ημέρα λύπης και αυτοσυγκέντρωσης» τη σημερινή. Στα 3000 παιδιά (ηλικίας έως πέντε ετών) που υπάρχουν καταγεγραμμένα στους καταλόγους του ληξιαρχείου του Δήμου Θεσσαλονίκης και χάθηκαν πρόωρα και βάναυσα στους θαλάμους αερίων του Άουσβιτς -τα περισσότερα με τις μητέρες τους- εστίασε στο μήνυμά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης (τον οποίο μια ίωση κράτησε μακριά από την πορεία) σημειώνοντας ότι «μαζί με αυτά χάθηκαν τα ταλέντα, τα όνειρα, οι προσδοκίες τους».

 

«Η σημερινή Θεσσαλονίκη δεν έχει τίποτα να χάσει αλλά να κερδίσει αναγνωρίζοντας το ιστορικό της παρελθόν. Γιατί μία πόλη που δεν σέβεται το παρελθόν της δεν έχει μέλλον” σημείωσε, από την πλευρά του, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής των εκδηλώσεων μνήμης (επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» και υποψήφιος δήμαρχος).

 

Εκτός των μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που έδωσαν το δικό τους βροντερό “παρών” στην εκδήλωση, παρόντες ήταν -μεταξύ άλλων- βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η υποψήφια Περιφερειάρχης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών αρχών και ξένων διπλωματικών αποστολών. Για την πραγματοποίηση της σημερινής εκδήλωσης βοήθησαν, επίσης, πρόσκοποι και εθελοντές της Ομοσπονδίας Μακεδονίας «Ρομ» Μέγας Αλέξανδρος.

 

Πηγή : ΑΠΕ