Thessaloniki Pride «Στόχος μας να ενώσουμε κι όχι να διχάσουμε τη Θεσσαλονίκη»

Αυτό το μήνυμα ενότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας στέλνουν διά του εκπροσώπου τους Θάνου Βλαχογιάννη οι διοργανωτές του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, υπό τον τίτλο Thessaloniki Pride, το οποίο πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη σήμερα και αύριο κάτω από την ομπρέλα του κεντρικού δήμου.

 

Το φετινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας, με κεντρικό σύνθημα “Ώρα για μας”, θέτει στο επίκεντρο του τη νεολαία, καθώς οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

 

ΑΓΝΟΟΥΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΦΙΚΕΣ ΦΩΝΕΣ

 

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες κατά του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο και διάφορες χριστιανικές οργανώσεις, ο κ. Βλαχογιάννης σχολίασε ότι “ακόμη και σε χώρες φιλελεύθερες, στις οποίες υπάρχει νομική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γκέι, των λεσβιών, των μπάι και των τρανς, υπάρχουν γραφικές και σκοταδιστικές φωνές. Εμείς, από τη στιγμή που δεν σημειώνονται βίαιες εκδηλώσεις και έκτροπα, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τις αγνοήσουμε”.

Σύμφωνα με τον Θάνο Βλαχογιάννη, μέσα από το Thessaloniki Pride η LGBT (λεσβιακή, ομοφυλόφιλη, αμφισεξουαλική και τρανσεξουαλική) νεολαία αποκτά φωνή στον δημόσιο λόγο και θέση στον δημόσιο χώρο, διαδηλώνοντας για τα δικαιώματα που στερείται.

“Οι νέοι γκέι, οι νέες λεσβίες, τα μπάι και τα τρανς παιδιά δεν λαμβάνουν ποτέ την αποδοχή που χρειάζονται για την ορθή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους. Η ζωή τους χαρακτηρίζεται από μια συνεχή απόρριψη, από το σπίτι με φαινόμενα ψυχολογικής και σωματικής βίας μέχρι το σχολείο με τον εκφοβισμό, αλλά και αργότερα με διακρίσεις σε νέα περιβάλλοντα, όπως στο πανεπιστήμιο, στον στρατό για τα αγόρια και στην ερΗ πρεμιέρα των εκδηλώσεων γίνεται απόψε με ένα μεγάλο πάρτι, αλλά και με θέατρο δρόμου στην περιοχή της Βαλαωρίτου γασία. Οι νέοι LGBT άνθρωποι οδηγούνται σε μια ζωή χωρίς ευτυχία, φορτωμένοι τύψεις και πολλές φορές μέχρι την αυτοκτονία”, τόνισε ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride.

 

ME 10.000 ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις διήμερες εκδηλώσεις του Thessaloniki Pride θα συμμετάσχουν περίπου 10.000 άτομα από την Ελλάδα, αλλά και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η Αλβανία, η Βουλγαρία, η Σερβία, η FYROM και το Μαυροβούνιο.

 

“Με την κοινωνία έτοιμη να δεχθεί τη διαφορετικότητα κάνουμε ακόμη ένα βήμα μπροστά, συνεχίζοντας φέτος για τρίτη χρονιά να στηρίζουμε τις εκδηλώσεις του Thessaloniki Pride”, επισήμανε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης σε θέματα Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων Σπύρος Πέγκας, τονίζοντας ότι “πρόκειται για μια πολυσυλλεκτική έκφραση της πόλης, ανοιχτή σε όλους και σε όλες, η οποία εκτός από την πολύ σημαντική κοινωνική της διάσταση μπορεί να ενισχύσει τη διεθνοποίηση της Θεσσαλονίκης και να βοηθήσει στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων”.

 

ΔΙΗΜΕΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

Η έναρξη των εκδηλώσεων του Thessaloniki Pride θα γίνει σήμερα το βράδυ με ένα μεγάλο πάρτι, αλλά και με θέατρο δρόμου στην περιοχή της Βαλαωρίτου.

Νωρίτερα, θα γίνουν κινηματογραφικές προβολές και θα παρουσιαστεί έκθεση φωτογραφίας στην αίθουσα νερού του νέου δημαρχιακού μεγάρου.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν στις 7.30 αύριο το απόγευμα με την καθιερωμένη παρέλαση, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Λευκού Πύργου και θα καταλήξει δύο ώρες αργότερα στο ίδιο σημείο.
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχογιάννη, για πρώτη φορά φέτος στην παρέλαση θα συμμετάσχει και το λεγόμενο διπλωματικό μπλοκ με εκπροσώπους προξενικών αρχών από τις ΗΠΑ, τη Φιλανδία, την Τσεχία, τον Καναδά, την Αλβανία, τη Σερβία κ.ά. Μετά τις 9.30 το βράδυ στην πλατεία Λευκού Πύργου θα ξεκινήσει συναυλία με τη συμμετοχή διάφορων μουσικών σχημάτων.

Εξάλλου, αύριο το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του νέου δημαρχείου θα πραγματοποιηθεί ένα Pride Forum με ομιλίες σχετικές με τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα παιδιά των ομογονεϊκών οικογενειών, όπως και για διάφορα ζητήματα της LGBT νεολαίας.

 

Επιμένεοι ο Άνθιμος – Πώς αντιδρά στη διοργάνωση η μητρόπολη

 

Στο μεταξύ, n μητρόπολη Θεσσαλονίκης αλλά και διάφορες χριστιανικές οργανώσεις εξακολουθούν να αντιδρούν απέναντι στη διοργάνωση του Thessaloniki Pride. Σήμερα, μάλιστα, ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας οργανώνουν ανοικτή εκδήλωση με ομιλίες στο προαύλιο του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου.

Εξάλλου, και χθες, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος εξέφρασε την έντονη αντίθεση του στη διοργάνωση του Thessaloniki Pride, κάνοντας λόγο για “προβολή μιας μη αποδεκτής και μη φυσιολογικής κατάστασης, η οποία καταδικάζεται από την εκκλησία και την κοινωνία”.

 

 

Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία