Θεσσαλονίκη: Σύγχρονοι βάνδαλοι καταστρέφουν με γκράφιτι ακόμα και τα ιστορικά μνημεία

Με ένα δυσάρεστο θέαμα έρχονται αντιμέτωποι όσοι βρίσκονται στη θεσσαλονίκη, καθώς συνθήματα, γκράφιτι αλλά και διαφημιστικά μηνύματα κατακλύζουν όλη την πόλη! 

Οι σύγχρονοι βάνδαλοι δεν σέβονται το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πάνω στο οποίο γράφουν οπαδικά συνθήματα, ούτε καν τον Λευκό Πύργο, το μνημείο σύμβολο της συμπρωτεύουσας, αφού ακόμη κι εκεί αφήνουν την… υπογραφή τους…

 

Όπως φαίνεται, ο δήμος είναι ανήμπορος να αντιδράσει, αφού οι υπάλληλοι σβήνουν τα γκράφιτι και την επόμενη ημέρα εμφανίζονται νέα. Ακόμη και οι ερωτευμένοι προτιμούν να εκφράζονται με συνθήματα σε τοίχους και μνημεία, ενώ διαφημιστές γεμίζουν τους στύλους και τις στάσεις των λεωφορείων με αφίσες νυχτερινών κέντρων και παραστάσεων, ενώ άλλοι κολλούν αυτοκόλλητα σε πινακίδες σήμανσης της Τροχαίας και φανάρια δημιουργώντας πρόβλημα στους οδηγούς.

Στη θεσσαλονίκη τα περισσότερα μνημεία έχουν… περαστεί κατά καιρούς με ένα χέρι… μπογιά, ενώ συνθήματα με σπρέι έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο βασιλικό θέατρο και στη Νέα Παραλία που εγκαινιάστηκε πρόσφατα.

Τώρα, οι υπεύθυνοι στην καθαριότητα σχεδιάζουν να προμηθευτούν αντιγκράφιτι υλικά, τα οποία αποτελούν προϊόντα μόνιμης προστασίας ενάντια στα γκράφιτι και τα συνθήματα σε τοίχους.

Εκτός από τα γκράφιτι, μεγάλο πρόβλημα δημιουργούν και οι διαφημιστικές αφίσες για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται στην πόλη.
Ο δήμος επιχειρεί να περιορίσει το φαινόμενο έχοντας καταθέσει εκατοντάδες καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές σε βάρος διαφημιστικών εταιριών που είναι υπεύθυνες για την προώθηση των εκδηλώσεων.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη από τη Δικαιοσύνη και αναμένονται βαριά πρόστιμα.

Όσον αφορά τις στάσεις των λεωφορείων που έχουν γεμίσει με αφίσες, αναμένεται η προκήρυξη διαγωνισμού ώστε να βρεθεί ανάδοχος που θα αναλάβει να διαχειρίζεται τη διαφήμιση αλλά και την καθαριότητα τους.

 

Πηγή: Εφημερίδα Espresso