Θρίλερ στην κυβέρνηση: Παραμένει το δίλημμα Τσίπρα – Λήγει το τελεσίγραφο Καμμένου

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ GIANNIS PANAGOPOULOS

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI/ GIANNIS PANAGOPOULOS

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις δρομολόγησε η δήλωση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα περί «Μακεδονίας», ενώ έχει πλέον ανοίξει μέτωπο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ.

Και ενώ η νύχτα έδειχνε πως η κυβερνητική κρίση έστω και προσωρινά έτεινε να αποκλιμακωθεί μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον Πάνο Καμμένο, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων με ένα tweet έρχεται να ξαναφουντώσει τις φήμες περί αποχώρησής του από την κυβέρνηση.

Ο Πάνος Καμμένος δείχνει ανυποχώρητος και απαιτεί την παραίτηση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τις τελευταίες ώρες μάλιστα το κλίμα που διαρρέεται από κύκλους των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι ιδιαίτερα βαρύ και πλέον κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμα και το ενδεχόμενο αποχώρησης του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Αμυνας απειλεί να αποχωρήσει ο ίδιος από την κυβέρνηση, αν έως στις 9 το πρωί της Πέμπτης δεν έχει παραιτηθεί ο Γιάννης Μουζάλας, σύμφωνα με συνεργάτες του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα που ανήκουν στον κύκλο του υπουργού Αμυνας αναφέρουν πως μαζεύουν τα πράγματα τους από το ΥΕΘΑ, ενώ ο κ. Καμμένος φέρεται να ακύρωσε ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο Πάνος Καμμένος έχει συγκαλέσει για σήμερα Πέμπτη, τους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ συνεδριάζει και η κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, για να καθορίσει τη στάση της στο θέμα.

Και ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πάντως αποφασισμένος να μην κάνει πίσω. «Δεν υποχωρώ. Όποιος έριξε κυβέρνηση πήγε στο 1%» είναι το μήνυμά του προς τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Μπροστά σε αυτό το κυβερνητικό αδιέξοδο, το Μαξίμου έχει το βλέμμα του στραμμένο προς το Ποτάμι, το οποίο μάλιστα επικροτεί για τη στήριξή του προς το πρόσωπο του κ. Μουζάλα. Δεν αποκλείεται μάλιστα να έχουν ήδη υπάρξει διερευνητικές επαφές τόσο με το Ποτάμι όσο και με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και την Ένωση Κεντρώων με σκοπό να δημιουργηθεί μία νέα κυβερνητική συνεργασία.

Δεν αποκλείεται πάντως το ζήτημα Μουζάλα να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ανασχηματισμού καθώς ο μήνας Μάρτιος έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον κ. Τσίπρα ως μήνας αξιολόγησης όχι μόνο της οικονομίας αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ οι πιο στενοί συνεργάτες των δύο αρχηγών βρίσκονταν στο σπίτι του Πάνου Καμμένου. Νίκος Παππάς και Τέρενς Κουίκ αναζητούσαν λύση με βάση τις τελευταίες εξελίξεις. Προσπαθούν να αλλάξουν τη θέση του προέδρου των ΑΝΕΛ να αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα. Για την ακρίβεια η γραμμή άμυνας είναι να περιμένει να ολοκληρωθεί η Σύνοδος Κορυφής, ώστε να υπάρξει και νέα συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό το πρωί, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος επέμεινε στη θέση του για την παραίτηση Μουζάλα, υποστηρίζοντας ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό και επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Μουζάλας δεν έχει πλέον την εμπιστοσύνη των ΑΝΕΛ. «Οφείλει να παραιτηθεί» τόνισε ο κ. Καμμένος.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Αμυνας, ο Αλέξης Τσίπρας θα αποφασίσει για το τί μέλλει γενέσθαι μετά τη λήξη της Συνόδου για το προσφυγικό και την επιστροφή Μουζάλα από τις Βρυξέλλες.

Σε ερωτήματα για το εάν οι ΑΝΕΛ θα φύγουν από την κυβέρνηση αν δεν παραιτηθεί και για το εάν θα κλονιστεί η σχέση με τον κ. Τσίπρα, είπε ότι «οι σχέσεις μας με τον κ. Τσίπρα είναι ξεκάθαρες, όπως ξεκάθαρο είναι ότι η κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά δεν έχει την ψήφο εμπιστοσύνης ο κ. Μουζάλας».

Μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Γ. Μουζάλα, ο οποίος μετέβη στις Βρυξέλλες για προγραμματισμένη ομιλία στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Σύμφωνα πάντως με συνεργάτες του Γ. Μουζάλα, ο υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν υπέβαλε παραίτηση -γραπτώς ή προφορικώς- στον πρωθυπουργό.

Το θέμα απασχόλησε και την χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χωρίς την παρουσία του Πάνου Καμμένου. Μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που προσήλθαν στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, οι υπουργοί Παιδείας Ν. Φίλης, Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, o Νίκος Παππάς και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.