Τι συζήτησαν Αλέξης Τσίπρας – Αντζελίνα Τζολί: Ολο το παρασκήνιο

tsipras-agelina-tzoli

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την πρέσβειρα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ Αντζελίνα Τζολί η οποία βρίσκεται από το πρωί στην Αθήνα.

Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα και ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την Α. Τζολί στο Μέγαρο Μαξίμου αναφέρθηκε στην προσφυγική κρίση και υπογράμμισε την δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ειδικά στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας.

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το αίτημά της κ. Τζολί έγινε δεκτό από την κυβέρνηση που εκτιμά ότι η επίσκεψή της θα δώσει μια διεθνή και πιο ανθρώπινη διάσταση στο προσφυγικό δράμα, για το οποίο η Ελλάδα βάλλεται από όλες τις πλευρές το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε στην ηθοποιό και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ την ευγνωμοσύνη του για την επίσκεψή της στη χώρα μας και τόνισε πως η παρουσία της είναι εξέχουσας σημασίας, δεδομένης της προσφυγικής κρίσης.

Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας, λόγω των μονομερών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στο προσφυγικό ζήτημα.

Η διάσημη ηθοποιός βρίσκεται από το πρωί στην Ελλάδα με την ιδιότητά της ως Πρέσβειρας Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ. Νωρίτερα, επισκέφθηκε εγκαταστάσεις που φιλοξενούν πρόσφυγες στον Πειραιά και τον Ελαιώνα όπου και σημειώθηκε πανδαιμόνιο με όσους επιθυμούσαν να τη δουν από κοντά και να έρθουν σε επαφή μαζί της.

Η ίδια ήρθε σε άμεση επαφή με οικογένειες προσφύγων, σε μια προσπάθεια να ακούσει από κοντά τη δική τους άποψη και να σχηματίσει εικόνα για όσα βιώνουν το τελευταίο διάστημα.

Πληροφορίες που δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί αναφέρουν ότι αμέσως μετά θα αναχωρήσει για την Ειδομένη.

Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται την Ελλάδα εκ μέρους του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ειδική απεσταλμένη θα επαναλάβει τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας προς την Ελλάδα όσον αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση.