Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία

Κόκκινο στους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας μέχρι το τέλος του 2015, «ανάβει» η κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή δρομολογείται το σχέδιο για τις ρυθμίσεις «κόκκινων» στεγαστικών αλλά και επιχειρηματικών δανείων.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, τον περασμένο Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο φέτος, δεν εξυπηρετήθηκαν στεγαστικά, επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία κτύπησαν «κόκκινο». Η επιδείνωση αποδίδεται εν μέρει και στην αυξημένη προσδοκία των δανειοληπτών ότι θα θεσμοθετηθούν ρυθμίσεις που θα προβλέπουν «κούρεμα» οφειλών.

 

Στο τέλος του 2014, με συνολικά υπόλοιπα 212 δισ. ευρώ, τα «κόκκινα» δάνεια έφτασαν τα 80 δισ. ευρώ, ενώ, αν συμπεριληφθούν και τα ρυθμισμένα που εμφανίζουν και πάλι καθυστέρηση, τότε το ύψος τους ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.

 

Προϋποθέσεις

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη, τις επόμενες μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που δεν θα επιτρέπει στις τράπεζες να βγάζουν στο… σφυρί την πρώτη κατοικία δανειοληπτών που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των στεγαστικών τους δανείων. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους, θα τεθούν όροι και προϋποθέσεις για την προστασία της κύριας κατοικίας, ώστε τα δάνεια αυτά να κρατηθούν «ζωντανά», αλλά και να αποτραπεί η κατάχρηση των διατάξεων από «μπαταξήδες».

 

Το σχετικό νομοσχέδιο θα πάρει τον δρόμο… για τη Βουλή αφού προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα γνωμοδοτήσει για την ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.

 

Πιο συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το σχέδιο ρύθμισης που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, θα απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών, εφόσον πληρούν αθροιστικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

 

1 Η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν θα ξεπερνά τις 300.000 με 350.000 ευρώ.

2 Το σύνολο της αξίας της ακίνητης περιουσίας θα είναι μέχρι τις 500.000 ευρώ.

3 Οι καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και οι κινητές αξίες δεν θα είναι πάνω 30.000 ευρώ.

4 Οσοι έχουν μηδενικό εισόδημα δεν θα πληρώνουν καμία δόση στις τράπεζες.

5 Οσοι έχουν εισόδημα (οικογενειακό) από 1 μέχρι 25.000 ευρώ θα πληρώνουν ως δόση το 10% του εισοδήματός τους.

6 Οσοι έχουν εισόδημα (οικογενειακό) από 25.001 μέχρι 50.000 ευρώ θα πληρώνουν ως δόση το 20% του εισοδήματός τους.

 

Το νομοσχέδιο θα προστατεύει την κύρια κατοικία από τους πλειστηριασμούς μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

 

Τα σπίτια που είναι στα πρόθυρα των πλειστηριασμών υπολογίζονται, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε περίπου 100.000.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2015 δεν υπήρχε καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας. Αν και βέβαια, οι κορυφαίοι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν θα προέβαιναν σε πλειστηριασμούς.

 

Οι δανειολήπτες για να διασώσουν τις κύριες κατοικίες τους είτε θα έπρεπε να έμπαιναν σε ρύθμιση του δανείου τους, με βάση τον Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, είτε, αν μπορούσαν να αποδείξουν μόνιμη αδυναμία αποπληρωμής, θα έπρεπε να προσφύγουν στον «Νόμο Κατσέλη».

 

Το τελευταίο νομοθετικό πλαίσιο της προστασίας της κύριας κατοικίας είχε καταρτιστεί από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη και ίσχυε για όλο το 2014, όμως σε σχέση με τη ρύθμιση που προωθείται, υπήρχαν σημαντικές διαφορές όπως ότι η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν μπορούσε να υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρό οικογενειακό εισόδημα ήταν μέχρι 35.000 ευρώ και η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας έπρεπε να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν έπρεπε να ξεπερνά τις 15.000 ευρώ.

 

Επίσης, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αλλά και οι άνεργοι με εισόδημα πέραν του επιδόματος ανεργίας αν είχαν εισόδημα μέχρι 15.000 ευρώ, θα έπρεπε να καταβάλλουν ως μηνιαία δόση το 10% επί του καθαρού μηνιαίου εισοδήματος.

 

Πηγή: Έθνος