1,5 δισ. ευρώ τα πρώτα κέρδη της συμφωνίας στο Eurogroup

Τα χρήματα που «κρύφτηκαν» το τελευταίο δίμηνο σε θυρίδες, στρώματα και μπαούλα επιστρέφουν και πάλι στα τραπεζικά γκισέ.

 

Το προηγούμενο τετραήμερο εκτιμάται ότι επέστρεψε περί το 1,5 δισ. ευρώ, μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.

 

Σύμφωνα, δε, με τραπεζικά στελέχη, εκτιμάται ότι η εισροή καταθέσεων θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες, ενώ μέσα στους επόμενους 2 μήνες θα επιστρέψουν περί τα 7 δισ. ευρώ, δηλαδή, περίπου το 30% των συνολικών εκροών.

 

Η προηγούμενη εμπειρία των μεγάλων εκροών του Μαΐου – Ιουνίου 2012, με τις διπλές εκλογές, έδειξε ότι το 20% των χρημάτων επιστρέφει άμεσα στα τραπεζικά γκισέ, ενώ σε διάστημα 6μήνου επιστρέφει περίπου το 45% με 55%.

Κύριο μέλημα πλέον για τις διοικήσεις είναι η επιστροφή όσο το δυνατόν περισσότερων καταθέσεων. Τα υπόλοιπά τους στο τέλος Ιανουαρίου μειώθηκαν στα 148 δισ. ευρώ, από 160,28 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2014.

 

Σε 45 μέρες 

Μέσα σε 45 μέρες -από τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου που ξεκίνησε η διαδικασία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και μέχρι την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου- από το τραπεζικό σύστημα έφυγαν καταθέσεις ύψους από 22-24 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα 4 δισ. ευρώ ήταν οι αναλήψεις του Δεκεμβρίου και στα 12 δισ. ευρώ ανήλθαν οι εκροές του Ιανουαρίου 2015. Υπολογίζεται ότι άλλα 6 με 8 δισ. ευρώ «έφυγαν» μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου.

 

Από τα ποσά αυτά τα 4 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου δεν αναμένεται να επιστρέψουν, διότι, όπως σημειώνουν τα τραπεζικά στελέχη, χρησιμοποιήθηκαν για την πληρωμή φόρων (περίπου 2 δισ. ευρώ) και την εξυπηρέτηση καταναλωτικών αναγκών λόγω της εορταστικής περιόδου.

 

Το ζητούμενο λοιπόν είναι τι θα γίνει με τα υπόλοιπα 18 με 20 δισ. ευρώ.

 

Ποσό της τάξης των 5 με 7 δισ. ευρώ «κρύφτηκε» σε θυρίδες, στρώματα και μπαούλα. Αυτά τα χρήματα εκτιμάται ότι σταδιακά θα επιστρέψουν και πάλι στις τράπεζες. Ηδη, το 1,5 δισ. ευρώ τοποθετήθηκε και πάλι σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου και προθεσμίας.

 

4 έως 5 δισ. τα εμβάσματα σε ξένες τράπεζες…

 

Ωστόσο περισσότερα από 12 δισ. ευρώ είναι τα κεφάλαια που κατευθύνθηκαν εκτός συνόρων. Υπολογίζεται ότι ποσό της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ τοποθετήθηκε σε αμοιβαία κεφάλαια, κυρίως σε ομολογιακά εξωτερικού και διαχείρισης διαθεσίμων. Μάλιστα, σύμφωνα με τα τραπεζικά στελέχη, πολλοί επενδυτές προτίμησαν να τα τοποθετήσουν σε δολάρια, καθώς φοβούνται μελλοντικές αναταράξεις γενικότερα στην Ευρωζώνη. Σημειώνουν, επίσης, πως «οι τράπεζες χειρίστηκαν με μεγαλύτερη ευελιξία τις εκροές αυτές, απ’ ό,τι το 2012, καθώς είχαν την προηγούμενη εμπειρία».

 

Μάλιστα, όπως λένε, τα χρήματα που τοποθετήθηκαν σε αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων μπορούν με το πάτημα ενός κουμπιού να επιστρέψουν και πάλι στη χώρα, ενώ έχουν χαμηλές προμήθειες. Και συνεχίζουν: «Δεν είναι εύκολο να πείσεις τους καταθέτες να το πράξουν, αλλά δεν είναι τόσο δύσκολο όσο ήταν το 2012. Οι καταθέτες “εμπιστεύονται” την ηρεμία και τη σταθερότητα».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, ένα σημαντικό ποσό επενδύθηκε απευθείας σε ξένα ομόλογα, είτε γερμανικά είτε αμερικανικά, καθώς και σε εκδόσεις της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Στα 4 με 5 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα ποσά που έφυγαν με εμβάσματα και τοποθετήθηκαν σε λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού.

 

Ωστόσο, η αιμορραγία στο μέτωπο των καταθέσεων είναι μεγάλη, αφού από τα 237,53 δισ. ευρώ που ήταν τα υπόλοιπα νοικοκυριών και επιχειρήσεων (καταθέσεις όψεως, ταμιευτηρίου και προθεσμίας) τον Δεκέμβριο του 2009, έχουν «χαθεί» 89,48 δισ. ευρώ. Ο Ιανουάριος «έκλεισε» με συνολικά υπόλοιπα 148,042 δισ. ευρώ.

 

Αναλήψεις 71 δισ. από το 2010 

Ιδια είναι η εικόνα και για τις καταθέσεις που διατηρούν τα νοικοκυριά στις τράπεζες. Τον Δεκέμβριο του 2009 ήταν ύψους 196,86 δισ. ευρώ. Μέσα στα χρόνια της πρωτοφανούς ύφεσης (2010-2014) οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 71,4 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 125,465 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο. Βέβαια, ένα μεγάλο ποσοστό από τα 71 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για να καλύψουν πάγιες ανάγκες των νοικοκυριών, λόγω της συμπίεσης που δέχθηκαν τα εισοδήματά τους από τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, ανεργία κ.λπ.

 

Ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά την πορεία των ελληνικών καταθέσεων έχει πρόσφατη έκθεση της JP Morgan, με ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου, καθώς εστιάζει στο υπ’ αριθμόν 1 φόβο των προηγούμενων ημερών, δηλαδή στις εκροές καταθέσεων, και σημειώνει ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη.

 

«Μια νέα μεγάλη μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κρίνεται απίθανη», προβλέπουν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας, και τονίζουν ότι: Οι ελληνικές τράπεζες θα ανακάμψουν πραγματικά, σε όρους καταθέσεων, μόνο όταν υπάρξει επαρκής σαφήνεια για την επόμενη φάση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων. Και υπογραμμίζουν πως: «Πόλεμος, σε όρους καταθέσεων, δεν θα υπάρξει».

 

Πηγή: Έθνος